Slovenija
74125 ogledov

V slovenski župniji prepovedali botre. Starši na nogah.

birma Profimedias
V eni izmed slovenskih župnij so prepovedali birmanske botre. Razlog za prepoved je, da botri ne izpolnjujejo svoje glavne vloge.

Župljani župnije Beltinci so ogorčeni zaradi prepovedi birmanskih botrov, poroča Sobotainfo. Kot so zapisali, naj bi bi nova pravila uvedel beltinski župnik, kaplan. Pri tem ga podpira murskosoboški škof Peter Štumpf.

Starši so se že obrnili na župnijo in izrazili nezadovoljstvo, a so pri tem naleteli na gluha ušesa. Ena od bralk omenjenega portala je komentirala, da je žalostno in grozno, da so v župniji ukinili to tradicijo, saj si tudi njihovi otroci zaslužijo birmo, ki so jo imeli ostali. 

Med drugim je poudarila, da je tisti, ki prevzame vlogo botra, odgovoren za birmanca, mu pomaga in stoji ob strani. Čeprav so se starši birmancev večkrat pritožili župniji, njihovim željam ne ustrežejo. Zdaj želijo pristojne z javno objavo prepričati, da spremenijo odločitev in otrokom dovolijo obred v skladu z dolgoletno tradicijo.

Botri ne izpolnjujejo svoje vloge

Za komentar smo se obrnili na Škofijo Murska Sobota, kjer so nam potrdili navedbe staršev otrok župnije Beltinci. Kot razlog so navedli, da botri nimajo več takšne vloge, kakršno so imeli. Prepričani so, da botri ne vodijo novih kristjanov v krščansko življenje in da jim niso v oporo v veri. Pri tem so navedli še, da se je izkazalo, da nekaj botrov sploh ni vernih, zaradi česar se jim v škofiji zdi nepravično, da tako lažejo bogu. 

V škofiji so dodali še, da nekateri starši razumejo in sprejemajo odločitev prepovedi botrov, ko se seznanijo z razlogi zanjo.

Med obredom birme je boter praviloma stal za birmancem oziroma birmanko in mu roko položil na ramo. BIstveni del zakramenta je sicer maziljenje. "V latinskem obredu se zakrament svete birme “podeljuje z maziljenjem s sv. krizmo na čelu med položitvijo roke in z besedami: 'Sprejmi potrditev – dar Svetega Duha’ ('Accipe signaculum doni Spiritus Sancti’)", piše v katekizmu katoliške cerkve. 

Nekoč je bilo tradicionalno darilo botra ura, a že pred desetletji so nekateri botri začeli podarjati zelo dragocena darila kot na primer motor in podobno. Za mnoge birmance je to darilo postalo bistvo birme. 

Marko Rupnik Slovenija Rupnik se je požvižgal na prepoved in somaševal v Rimu
Komentarjev 22
  • Avatar mahatma2
    mahatma2 18:06 08.marec 2023.

    Pedofil Rupnik somašuje v Rimu , tule pa pridigajo o tem , kako bi moral boter voditi birmanca v kršansko življenje . Rad imam vero in verujem v boga, samo tule bom pa vseeno napisal tole . Taki farji kot ...prikaži večot so tile , oprostite izrazu , gredo zaradi mene lahko sam v pizdo materino. In še enkrat oprostite izrazu, toda tak odnos farjev mi dvigne pokrovko kot se po domače reče.

  • Avatar NickMason
    NickMason 17:20 08.marec 2023.

    Ko je meni omenil da sinu ne more biti... niti stavka ni zaključil smo se z veseljem odpovedali birmi,sin delal uslugo stari mami ,drgač tem pravljicam ne verjamemo doma,sinu nikoli nisem diktiral vere,zdaj polnoleten naj se sam odloči in definitivno ...prikaži več vero je odmislil za vse večne čase.Vera v boga je osebna stvae posameznika in te napisane bedarije od biblije je napisal človek,toliko lažejo da začnejo še verjeti na koncu.

  • Boris 16:57 08.marec 2023.

    Hahaha, a je kdo pa botre vprašal ?