Slovenija
6386 ogledov

Škof Zore priznal, da je bil seznanjen s pismom zlorabljene redovnice

Stanislav Zore Saša Despot
Na obtožbe o domnevnih psihičnih in spolnih zlorabah redovnic patra Marka Ivana Rupnika se je prvič odzval cerkveni vrh.

Čeprav so informacije o domnevnih psihičnih in spolnih zlorabah redovnic, se je vrh cerkve v Sloveniji na hude obtožbe odzval prvič. 

Slovenski škofje so se včeraj sestali na posebni seji in sprejeli enotno stališče. "Z veliko žalostjo in prizadetostjo spremljamo razkrivanje raznovrstnih zlorab patra Rupnika," so zapisali v skupni izjavi. Poudarjajo, da sami informacij o dejanjih patra Marka Ivana Rupnika niso imeli in da so za vse izvedeli iz medijev. Tudi slovenska jezuitska skupnost vrha Cerkve o domnevnih zlorabah Rupnika ni seznanila.
"Obžalujemo prikrivanje dejstev spolnega in duhovnega nasilja," pravi predsednik Slovenske škofovske konference (SŠK) Andrej Saje.

"Žrtev nikoli ni kriva"

Pater Marko Ivan Rupnik naj bi v 90. letih prejšnjega stoletja v Ljubljani zlorabil devetih devet redovnic, s katerimi naj bi imel danes 68-letni Rupnik spolne odnose.
Rupnik zdaj živi v Rimu, SŠK pa z njim nima stika.
Škofje dogodke ostro obsojajo, žrtvam pa izražajo podporo. "Žrtev nikoli ni kriva," je poudaril Saje. "Smo na strani žrtev. Izražamo jim veliko sočutje in jim bomo pomagali. Prav tako želimo pomagati širši skupnosti." Vse morebitne žrtve spolnih zlorab v cerkvi pozivajo, da se javijo na javno objavljene kontakte. "Molk je zaveznik storilcev," poudarjajo. 

Škofje prosijo, da ljudje ločujejo med Rupnikovimi deli in opusom ter med njegovimi dejanji.

Škof Zore: S pismom redovnice sem bil seznanjen

Anonimna redovnica, ki je za italijanski medij razkrila psihične, duhovne in spolne zlorabe patra Rupnika, je zapisala tudi, da je za pomoč prosila tudi nadškof Stanislava Zoreta, vendar ji ta ni pomagal.
Zore je na novinarski konferenci priznal, da je pismo redovnice prejel. "Sestra je pismo, o katerem govorite napisala kardinalu perfektu kongregacije za nauk vere in vsi ostali naslovniki smo to dobili samo v vednost. Takrat je bilo očitno, da so najpomembnejše ustanove cerkve seznanjene, kar pomeni, da so postopki stekli," je povedal Zore in dodal, da kot ljubljanski škof nima nobenih pristojnosti v tem primeru. 

Seznanjen tudi nadškof Šuštar

Pisma, ki so Rupnika bremenila psihičnih, duhovnih in čustvenih zlorab, naj bi v 90. letih prejšnjega stoletja prejemal tudi takratni nadškof Alojz Šuštar. "V arhivu nadškofije ni ničesar," je zadevo komentiral Zore. 

Primer ni zastaral

"Če so se stvari ponavljale še pred dvema letoma, niso zastarane," je dejal Saje. "Očitno je šlo za zlorabe, duhovne, fizične in tudi spolne, raziskava pa bo pokazala, kaj je res," je povedal Saje. V primeru afere Rupnik se pojavljajo pojavila dodatna namigovanja na več primerov. V ŠŠK želijo si, da se v primeru ugotovi, kaj je res. Javnost naprošajo za potrpežljivost, da bodo lahko opravili vse postopke in izobraževanje gkede spolnega in duhovnega vedenja znotraj Cerkve. 

"Gre za preizkušnjo vere in zaupanja v Boga," je dejal Saje in dodal, da bodo Rupnikova dejanja služila kot povod za očiščenje in prenovo Cerkve.



 

 

Komentarjev 14
  • Orto 20:35 22.december 2022.

    Pa kaj se čudite, da se sprenevedajo in lažejo. Pa to jim je v krvi, že ves čas delovanja samo spomnite se inkvizicije in sežiganja čarovnic... Ali vera ne uči, da se ne sme lagat, da je treba biti skromen, ...prikaži več da se ne sme drugemu povzročati gorja - cerkev in njeni dostojanstveniki pa delujejo ravno obratno od tega in ob tem pričakujejo, da jih tretiramo kot nekakšno motalno avtoriteto.

  • sandi76 20:01 22.december 2022.

    Cerkev in njeni predstavniki se sprenevedajo. Dobro vedo, kaj se dogaja, pa ne odreagirajo. Vse "rešujejo" za svojimi zidovi. Če pa slučajno kakšna stvar dobi preveč medijsko razsežnost, bodo pa kakšnega preselili v Afriko. Rešeno. Pedofilija, zlorabe in podobna kriminalna ...prikaži več dejanja pa ostajajo naprej.

  • robi2107 18:53 22.december 2022.

    Zore se spreneveda. Če je vedel za kaznivo dejanje, bi ga moral prijaviti.