Slovenija
23512 ogledov

"V Fidesu niso imeli pojma, kaj si zdravniki v resnici želijo"

stavka zdravnikov Anže Petkovšek
So se v Fidesu res preveč osredotočili na plače?

Vlada bo na današnji seji po napovedih državnega sekretarja na ministrstvu za zdravje Denisa Kordeža imenovala nove pogajalske skupine za stebrna in centralna pogajanja glede reforme plač v javnem sektorju. Pogajanja o tem pa naj bi se nadaljevala v prihodnjem tednu.

Kordež je pojasnil, da so veliko dela na teh segmentih že opravili, zato bi lahko do rešitve prišli relativno kmalu, vsaj do parafe sporazuma. Glede na to, da je del stavkovnih zahtev Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides tudi ureditev plačnega stebra za zdravstvo, vlada računa, da bi z rešitvami za celotni javni sektor rešila tudi zahteve Fidesa.

Fides: Vlada nam ni prisluhnila

Ta je po sredinih pogajanjih sicer napovedal zaostritev stavke, saj so ocenili, da jim vlada ni prisluhnila. Kdaj in na kakšen način bodo zaostrovali stavkovne aktivnosti, še ni jasno. Kordež pa je po pogajanjih dejal, da si vlada ne želi zaostritve stavke, ker poteka na plečih bolnikov, ki že ostajajo brez storitev.

Zdravniki in zobozdravniki so v ponedeljek začeli stavko, s katero zahtevajo ureditev plačnega sistema zdravnikov v posebnem zdravstvenem stebru, določitev karierne poti zdravnika in odpravo plačnih nesorazmerij, vključno z dvigom plač starejšim zdravnikom. Stavka bo trajala do preklica ali sklenitve stavkovnega sporazuma.

Medtem zaradi neuresničene ustavne odločbe o sodniških plačah sodniki te dni protestno delajo prilagojeno, s stavko pa rožljajo tudi nekatere druge skupine v javnem sektorju. Vlada vztraja, da posameznim skupinam ne bo popuščala in da želi rešiti plačni sistem celovito.

Sindikat zdravnikov družinske medicine vztraja pri dveh zahtevah

Predsednik sindikata družinskih zdravnikov Praktikum Igor Muževič medtem opozarja, da so stavkovne zahteve Fidesa preozke. Na očitek, da se gre zdravnikom samo za plače, je na družbenem omrežju X odgovoril takole: "Ker v Fidesu niso imeli pojma kaj si zdravniki v resnici želijo. Saj so sedaj to zvedeli, ampak stavkovne zahteve, ki so izredno preozke, so ostale. V Praktikumu vztrajamo zgolj pri dveh bistvenih zahtevah: -zagotovitev normalnih obremenitev -povečanje plač najmanj placanim sodelavcem v zdravstvu Če bi država bila pametna, bi to ponudila Fidesu in Fides ne bi imel za keks."

Kot je pojasnil, niso proti stavki Fidesa, ker se zavedajo nujnosti sprememb. "Škoda pa se nam zdi, da je stavka zastavljena s takšnimi zahtevami, kot so. Nisem še govoril z zdravnikom, ki bi se strinjal s takšnim naborom zahtev. Se pa vseeno večinoma strinjamo s stavko in jo podpiramo," je zapisal.

Po njegovih besedah je v praksi stavka psihično zelo zahtevna, "ker ves čas zdravniki razmišljajo, kako naj stavkajo, ne da bi bolniki to občutili", delo zato ne poteka bistveno drugače.

"Meni osebno je zelo lahko stavkati, ker mi zakon to v celoti prepoveduje (delo v domu starejših občanov), kar je čisti privilegij med stavko," je dodal.

Po njegovi oceni politika ne želi spremeniti sistema, "saj je v družbi ustvarjeno takšno vzdušje, da zdravstvena reforma ne more prinesti političnih koristi".

"Zakaj bi se politik ubijal od garanja, da naredi poskus spremembe, ki bo pričakan na nož in bo pomenil politično smrt? 100-krat bolje je s prstom kazati na dežurnega krivca, ki s svojo okorelostjo olajšuje delo vladi, da ne rabi nič storiti. Problem je le, ker se tu politika moti, saj tudi neukrepanje prinaša politično škodo, le da ni tako očitna neizkušenim politikom oz. se zaradi tega ne sekirajo politiki, ki so prišli samo na kratkotrajen 4-letni izlet pobrati kakšno drobtino ali dve z mize," je zapisal.

Po njegovih besedah Fides dobiva ogromno pozivov, naj razširi stavkovne zahteve "na bolj pomembne stvari, kot so plače zdravnikov".

"To ne pomeni, da mislijo, da tudi plačnega sistema ni potrebno urediti. In pripravljeni so stavkati dolgo časa, pod pogojem, da bodo čutili, da se Fides ne bori samo za plače. Tu mora Fides zavihati rokave. Vlada bi pa morala prehiteti Fides z inteligentno ponudbo spremembe plačne politike, ki bi zaprla usta Fidesu, ampak tega ne bo naredila, ker misli, da ne rabi. Pa se moti," je sklenil Muževič.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 30
  • bobubob 08:51 19.januar 2024.

    Več denarja, manj zdravja, več policije, manj varnosti, več vojske, manj miru, več predpisov, manj reda. Več izobraževanja, manj zdrave pameti. In tako že desetletja, pa je vedno slabše. Kaj ko bi morda poskusili še v obratni smeri - manj ...prikaži več pišmeuharstva oz prelaganja lastne odgovornosti na druge? Tako pa doktor benti nad policijo, policist nad sodnikom, sodnik nad doktorjem.....vsak bi svoje opravljal pišmeuharsko, od drugih pa bi rad dobil strokovnost?

  • Lana Kunc 08:41 19.januar 2024.

    A ti zdravniki sploh pomislijo na paciente, ki jih potrebujejo. Koliko jih je umrlo v času covida in koliko jih bo sedaj. Vaša naloga je, DA ZDRAVITE BOLNIKE IN NE DA STAVKATE. Če niste zadovoljni pa pojdite drugam in tam ...prikaži večm štrajkate, če vam bodo dovolili, prej pa vrnite vse stroške za šolanje. Imate bajne plače, za svoje delo NE PREVZEMATE ODGOVORNOSTI. Delate privat, kjer se veliko bolj trudite in potegnimo skupaj oba zasližka ste plačani PREVEČ.

  • atamama 18:08 18.januar 2024.

    Žal nimamo možnost razprave Z Fidesom pacienti. Mislim, da dokler bodo razpravo in denar krojili v ZZZS-ju dr-ji do takrat bomo imeli vsak dan večje ''sranje''. Terminologija (in dobro plačano) nadzorni zdravnik, to poslati na smetišče. Kontrolo uvesti z dejstvi ...prikaži več ne pa z ''mešanjem megle''. Kako lahko opredeli ''zdravnik'' honorarec ZZZS-ja, da pacient NI primeren za operacijo v tujini in hkrati v podobnem primeru operacijo odobri svojemu kolegu, isti dan, v isti uri. Lahko, dokler mu dajemo moč.