Slovenija
120 ogledov

V povprečju Slovenke živijo devet let dlje kot Slovenci

poslovna ženska Shutterstock
Pri nas se vsako leto rodi manj deklic kot dečkov, a je žensk še vedno nekoliko več kot moških. Ženske so v povprečju bolj izobražene kot moški, a kljub temu še vedno prejemajo v povprečju nižje plače od moških.

Ob jutrišnjem mednarodnem dnevu žensk, ki ga praznujemo že skoraj sto let, je Statistični urad Republike Slovenije izdal nekaj statistik o Slovenkah:

  • Čeprav se v Sloveniji na leto rodi manj deklic kot dečkov, podatki kažejo, da je sredi leta 2011 v Sloveniji živelo več žensk kot moških. Vzrok je daljša življenjska doba žensk, ki živijo v povprečju skoraj devet let dlje kot moški.
  • Ženske so v primerjavi z moškimi na trgu dela pogosto v slabšem položaju, tudi stopnja registrirane brezposelnosti je za ženske običajno višja kot za moške, a se ta razlika v zadnjih letih zmanjšuje.
  • Pod pragom tveganja revščine živi več žensk kot moških.
  • Ženske imajo v povprečju višjo izobrazbo kot moški, a kljub temu še vedno niso v zadostni meri zastopane na najvišjih položajih, ugotavlja Surs, napredek pa je z leti zelo počasen. Med vsemi osebami, ki so konec leta 2010 opravljale poklic iz poklicne skupine direktorice/direktorji, menedžerke/menedžerji družb, je bila komaj vsaka tretja ženska.
  • Ženske prejemajo za svoje delo v povprečju nižje plače kot moški. Bruto plača moških je v povprečju za 55 evrov višja od ženskih.
  • Delež žensk v politiki je majhen. Od zadnjih (predčasnih) volitev v Državni zbor RS imamo v državnem zboru skoraj tretjino poslank, v ministrski ekipi pa je tokrat le ena ministrica.


Slovenka med Evropejkami

V primerjavi z Evropejkami je v Sloveniji več žensk med delovno aktivnim prebivalstvom, več jih je zaposlenih, zaposlitev s krajšim delovnim časom pa pri nas zaradi urejenega sistema javnega otroškega varstva ni prevladujoča oblika zaposlitve žensk, so sporočili z Urada za enake možnosti. Kot še dodajajo, je delež brezposelnih žensk pri nas nižji od povprečja v Evropski uniji.

Komentarjev 1
  • anonimni12 09:26 16.april 2012.

    Se vedno ne stekate, da ni logicno niti pravicno, da se bi nekoga placevalo samo glede na izobrazbo. Kaj imam kot delodajalec od doktorja, ce je osnovnosoled ucinkovitejsi? Karikiram, ampak dejstvo je, da se mora placati po delovni vnemi in ...prikaži več kvaliteti opravljenega dela – izobrazba je samo vodilo, da dobis za doloceno delovno mesto ustrezno izobrazen kader, ki pa potem ne sme spati na lovorikah nazivov!