Slovenija
33 ogledov

V začetku tedna predlog ustavnih sprememb

Glasovanje Gregor Katič
Predlog ustavnih sprememb bo pripravljen v začetku tedna. Predvidoma bo brez podpore Pozitivne Slovenije in Nove Slovenije.

Predlog ustavne spremembe referendumske ureditve bo v začetku prihajajočega tedna pripravljen, ponujen v podpis vsem parlamentarnim strankam ter vložen v parlamentarno proceduro, je pojasnil predsednik DZ Gregor Virant.

Virant pričakuje, da bo predlog podpisalo pet parlamentarnih strank, ne bosta pa to storili Pozitivna Slovenija (PS) in Nova Slovenija (NSi).

Ob tem Virant poudarja, da imajo za ustavno spremembo zagotovljenih 58 poslanskih glasov, torej dva premalo. Zato bodo morali po njegovih besedah "opraviti še temeljita prepričevanja, da bi to ustavno spremembo podprli vsaj nekateri poslanci PS ali NSi".

PS spremenila stališče, NSi ves čas proti

Sprva je kazalo, da bo predlog v DZ užival zadostno podporo, a je PS pozneje spremenila stališče. Predlagala je, da bi spremembe referendumske ureditve stopile v veljavo šele 1. januarja 2015.

NSi je podporo predlogu ustavne spremembe, ki so jo na načelni ravni uskladile vse druge stranke, odrekla, ker ne soglaša s 35-odstotnim kvorumom. Ker bi ta stranka s štirimi glasovi poslancev lahko v postopku sprejemanja tega predloga postala jeziček na tehtnici, je izvršni odbor te stranke o kvorumu znova razpravljal, vendar stališča ni spremenil.

Kot je pojasnila predsednica NSi Ljudmila Novak, v stranki sicer soglašajo, da je treba referendumsko zakonodajo zaostriti, o čemer so se v prihodnje z drugimi strankami pripravljeni pogovarjati.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.