Slovenija
6102 ogledov

Izpolnil evropsko poročilo, zdaj se boji, da bo ostal brez zavarovalnine

Brnik, prometna nesreča, trčenje več vozil PU Kranj Prometna nesreča blizu letališča Brnik, posneto 27. junija 2023.
Izpolnjeno in podpisano Evropsko poročilo v določenih primerih ne bo rešilo vaših težav.

Na cesti se nam hitro lahko primerijo nezgode. V nesrečah, kjer je zvita samo pločevina, ni nujno, da se na kraj nesreče kliče policiste. Voznika lahko izpolnita Evropsko poročilo in ga oba podpišeta. Če se strinjata glede tega, kdo je povzročitelj nesreče, vpišeta priznanje krivde, navedeta pa tudi priče in druge okoliščine, ki bi lahko pomagale pri razjasnitvi okoliščin prometne nesreče. 

Evropsko poročilo je uporabno za različne primere nesreč in naj bi veljalo tudi v primerih, ko sta udeleženca iz različnih držav. 

Evropsko poročilo močno olajša kasnejše reševanje škodnega primera. Izpolnjeno mora biti čitljivo. V roku treh dni po prometni nesreči ga je treba posredovati zavarovalnici, pri kateri je zavarovano vozilo. 

prometna nesreča avtomobil | Avtor: Profimedia Profimedia

Podpis še ne zagotavljala izplačila odškodnine

Če je Evropsko poročilo ali druga izjava o odgovornosti za materialno škodo podpisana, še ne pomeni, da bo oškodovana stran dobila izplačano odškodnino. Takšno priznanje odgovornosti namreč ni pravno zavezujoče, zato je tudi v takšnih primerih smiselno poklicati policijo. Prisotnost policistov, ki napravijo uradni zapisnik o dogodku, namreč olajša dokazovanje in pot do odškodnine preko zavarovalnice.

V vseh ostalih primerih je nujno treba poklicati policijo. To velja za prometne nesreče, v katerih je najmanj ena oseba poškodovana, v katerih so smrtne žrtve, policijo pa je treba vključiti tudi v primeru, ko kdo zaradi posledic prometne nesreče umre v 30 dneh po nesreči. 

Evropsko poročilo o prometeni nezgodi | Avtor: Gregor Prebil Gregor Prebil

Pripravljeni na pot

Prihaja čas dopustov, ko se številni z avtomobilom odpravijo v tujino. V primeru prometne nesreče v tujini si velja zapomniti nekaj osnovnih pravil. Pred odhodom v tujino se je treba pozanimati, kakšni cestnoprometni predpisi veljajo v državi obiska. 

V primeru prometne nesreče z manjšo škodo je treba izpolniti evropsko poročilo o prometni nesreči in si izmenjati podatke. Pomembno je, da so podatki prepisani iz zavarovalne police in uradnih dokumentov. Smiselno je fotografirati tako dokumente kot kraj dogodka in poškodovana vozila.

Prometna nesreča | Avtor: Profimedia Profimedia

Tudi v primeru nesreče z zgolj materialno škodo bo lažje, če pokličete policijo. Policisti bodo opravili ogled in izdali potrdilo o poškodbi vozila, kar bo pomagalo pri prehajanju državne meje. 

Smiselno je vzeti podatke prič nesreče. Če od soudeleženih ne morete dobiti podatkov, prosite za to policijo. Še najbolje, da to storite takoj na kraju nesreče, saj zna v nasprotnem primeru pridobivanje teh podatkov trajati. 

V primeru težav se lahko obrnete na zavarovalnico, pri kateri imate sklenjeno zavarovanje.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 6
  • DoberZrak 19:27 05.julij 2023.

    Lokalni privatnik iz Trebanjskega me nabije od zadaj v avto, vpije name da ni kriv, pridejo policisti in mu razložijo da je kriv, ok, se strinja naposled, policisti odidejo, policist mi da cifro za vsak primer če bodo problemi, s ...prikaži večs povzročiteljem izpolniva Evropsko Poročilo in podpiše da je kriv, oddam na mojo zavarovalnico, čez en teden dobim iz njegove zavarovalnice da NI KRIV, da je dal izjavo, pokličem policista , naredi zapisnik da je kriv+ kazni mu nabije, naposled dobim izplačilo za škodo.

  • sam1 18:20 05.julij 2023.

    Veste,kaj mi je nekoč ob podobnem primeru dejal policijski inšpektor-zavarovalnice ne pobirajo denarja zaradi poštenih izplačil škod in se njihovi pravniki iščejo vse mogoče načine,da se škode povrnejo v minimalnem znesku ali se sploh ne povrnejo,zato je potrebno ob slučajih ...prikaži več ,ko se to zgodi,če je le možno pridobiti policijski zapisnik,ki je vsaj mala garancija za poznejše dogajanje.....

  • wolfenstein 12:49 23.junij 2023.

    Članek je čisti in zavajajoči zavarovalniški PR in bi moral nositi naslov "reklamno sporočilo." Ravno zaradi nepotrebnega izkoriščanja policije za delo zavarovalnic je bil uveden 4. odstavek 111. člena ZPrCP. Policija bo v takih primerih, (če podo izpolnjeni pogoji) izdala ...prikaži več obvestilo o odstopu od ugotavljanja dejstev in okoliščin prometne nesreče ter bo, kakor hitro je prišla, tudi odšla. In spet ste na isti točki, kot ste bili pred prihodom policije. Ne bo nobenega ogleda in nobenega zapisnika