Slovenija
122 ogledov

Več vlog za socialno pomoč

Na CSD Koper, ki ga vodi Tjaša Rodman, so imeli v zadnjih treh letih zaradi gosp Žurnal24 main
Socialni delavci. Trendi ne kažejo, da bi se socialna stiska letos izboljšala.

 Rodnost se povečuje

Nataliteta. V Kopru je v zadnjih letih opaziti naraščanje števila rojstev. Leta 2007 jih je bilo 459, v naslednjih letih 485 in 529, lani pa se je rodilo 533 otrok. Na CSD Koper so lani prejeli 5.995 vlog za uveljavitev pravic do otroškega dodatka.

Koper. “Že tretje leto zaznavamo porast števila vlog za denarno socialno pomoč,” je dejala Tjaša Rodman, direktorica Centra za socialno delo (CSD) Koper.

Lani so prejeli kar 4.339 vlog, najbolj, za kar 33 odstotkov se jim je povečalo število vlog za izredne denarne pomoči. “Ljudje si samo z enkratno denarno pomočjo pogosto ne morejo pomagati, saj so že precej zabredli. Nekateri so pred deložacijami, nekateri imajo dolgove po več tisoč evrov,” je povedala Diana Jerman s CSD Koper.

Predvsem nas skrbi povečan obseg dela na področju nasilja v družini, ki se kaže kot posledica finančnih stisk ljudi.
Diana Jerman, CSD Koper



Vse več nasilja

Trend pa nič ne kaže, da bi bilo letos kaj bolje, saj so samo v prvih dveh mesecih že prejeli 486 novih vlog za denarne socialne pomoči.

Prav tako se je povečalo število vlog za občinske denarne pomoči, ki jih v sodelovanju s CSD Koper omogoča Mestna občina Koper. Lani so dobili 1.036 vlog, letos pa že 210.

Zaznavajo tudi vse več nasilja v družini, saj so lani obravnavali 32 primerov, leto prej pa 23.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.