Slovenija
42376 ogledov

Večji kaos, kot je bil pred enim letom

mejni prehod Avstrija Profimedia
Kdor je bil pred enim letom polno cepljen, v EU načeloma ni imel večjih ovir. Po pojavu omikrona, zaradi katerega precej bolj pogosto kot zaradi delte zbolevajo tudi cepljeni, pa so države začele sprejemati svoje ukrepe.

Od cepljenih so začele zahtevati negativne teste, skrajševati so začele veljavnost evropskih digitalnih potrdil, predpisale so različne pogoje za vstop in za različne storitve in podobno. Nastal je precejšen kaos, ki ga bomo poskušali ponazoriti na podlagi dveh konkretnih primerov.

Par je polno cepljen, pred kratkim sta bila pozitivna na hitrem testu. Da bi lahko šla čez mejo, sta se samoplačniško PCR testirala. Čeprav se je izolacija že iztekla, pa smučanje v Avstriji odpade, saj Avstrija potrdila o prebolevnosti na podlagi hitrega testa ne sprejme, od PCR testiranja pa še ni minilo 11 dni, ko se skladno z evropsko uredbo lahko izda QR koda. Lahko bi opravila še en PCR test, a bi bil ta, ker od okužbe še ni dolgo, lahko pozitiven. V tem primeru bi potrebovala zdravniško potrdilo o nedavni prebolelosti, za kar pa bi jima zdravnik, tako jima je sporočil, zaračunal 30 evrov, saj se potrdilo ne izdaja zaradi zdravstvenih razlogov. 

Dodatna težava je, ker Avstrija za vstop v državo potrdilo o polnem osnovnem cepljenju priznava 270 dni, ko si enkrat državi, torej tudi za smučanje, pa velja le 180 dni.

Podobno bi bilo v Italiji, ki za vstop zahteva navadno digitalno potrdilo, za smučanje pa tako imenovani super green pass, pri katerem je veljavnost cepljenja pol leta od zadnjega odmerka, pri njima je ta rok že mimo. Italijnani sicer dovolijo, da polno cepljeni s pretečenim potrdilom smučajo z negativnim testom.

Prijatelj je v Kranju v vrsti za testiranje srečal Italijana, ki je prišel smučat na Krvavec, saj v Italiji necepljenim vstop na smučišče ni dovoljen. Ker si je za smučanje izbral 8. februar, ki je pri nas dela prost dan, je verjetno ponovno resno razmislil o cepljenju.

Lahko vstopite v državo, ne smete pa spati

Kolega, ki je nameraval za šolske počitnice iz Luksemburga, kjer dela in živi z družino, priti v Slovenijo, je prav tako naletel na težave. Sam je trikrat cepljen, prav tako njegov najstniški sin, drug otrok je covid pred kratkim prebolel. Je pa ob koncu karantene zbolel še en otrok, ki ga je z materjo nameraval pustiti doma. Za pot do Slovenije in vstop v Slovenijo ni težav, vsi izpolnjujejo pogoje, a očitno ne bodo mogli spati v hotelu v Nemčiji, kjer navadno presekajo pot.

Hotel namreč skladno z bavarskimi pravili, tako so mu zapisali v elektronskem sporočilu, zahteva, da je od zadnjega stika z okuženim minilo najmanj 14 dni (čeprav karantena zdaj pri nas in v večini drugih držav traja sedem dni), od prebolelosti pa mora miniti vsaj 28 dni. QR koda za evropsko digitalno potrdilo se sicer po evropski uredbi izda že 11. dan po pozitivnem testu.

Če se bodo odpravili v Slovenijo, bodo, kot kaže, morali prespati v avtu ali pa dolgo pot opraviti v enem kosu.

janez.zalaznik@zurnal24.si

Komentarjev 29
  • janez1 11:06 21.februar 2022.

    Celo življenje sem smučal v FR in A zaradi vrhunskih prog, zdaj se ravnokar vrnil iz Jahorine, glavni razlog zakaj je jasen! Smešno ugodne cene za slovence, naprave so boljše kot marsikje v EU, zabava na smučišču in zvečer v ...prikaži več mestu, nobenih ukrepov, edini minus so malce slabše urejene proge, ampak nič drastičnega! Hrana pa itak vsi vemo, da je TOP! EU si naj utakne svojo QR kodo kamor sonce ne posije!

  • zvestsebi 06:32 21.februar 2022.

    Tem neumnostim še ni videti konca, moč pa jim daje masa, ki se pusti vleči za nos že dve leti

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 00:02 21.februar 2022.

    Doman ali v tujini, povsod ena velika zmešnjava. Očitno je vladnikom vseh držav v intersu, da vlada zmedenim ljudem.