Slovenija
6778 ogledov

Velika finančna injekcija za RTV Slovenija

RTV Slovenija Anže Petkovšek RTV Slovenija
Vlada bo za letošnje in prihodnje leto Radioteleviziji Slovenija (RTVS) zagotovila dodatna sredstva za financiranje programov za narodnosti, so sporočili iz vladnega urada za komuniciranje (Ukom). Za kakšna sredstva gre, niso razkrili. Kot so zapisali, pa vlada od vodstva zavoda pričakuje, da bo aktivno pristopilo k reševanju stanja.

V Ukomu so pojasnili, da so se zaradi finančnega položaja javnega zavoda RTVS predstavniki ministrstev za finance in za kulturo večkrat sestali s člani uprave. Po proučitvi stanja pa je bilo dogovorjeno, "da bo vlada za letošnje in prihodnje leto zagotovila dodatna sredstva za financiranje programov za narodnosti in s tem povečala financiranje s strani države".

Po neuradnih podatkih naj bi šlo za 10 milijonov evrov.

Ob tem so v Ukomu napovedali, da bosta generalni sekretariat vlade oz. urad za narodnosti o nadaljnjih korakih v zvezi s financiranjem in višino sredstev obvestila RTVS.

Kot so ob tem izpostavili, pa dolgoletne krize RTVS ne bo mogoče odpraviti le s posamičnimi interventnimi ukrepi, zato vlada pričakuje, "da bo k reševanju zatečenega stanja aktivno pristopilo tudi vodstvo zavoda in našlo ustrezen način, ki bo omogočil delovanje RTVS kot sodobnega medijskega servisa".

RTVS je imel do oktobra 7,2 milijona evrov izgube, letošnje leto pa naj bi po ocenah končali z 10,5 milijona evrov izgube.

Iz dokumenta, ki ga je pridobila STA, je razvidno, da naj bi letos RTVS po pogodbi z uradom za narodnosti dobila 2,1 milijona evrov, celotni odhodki programa manjšin pa so za letos načrtovani v višini 11,6 milijona evrov, kar pomeni 18-odstotno pokritost odhodkov.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 37
  • bobubob 13:13 28.november 2023.

    Injekcija? Jaz bi jim raje omogočil injeciranje fizer cepiva, vsakemu od njih popolno serijo, onim najodgovornejšim pa dve. Da bodo zaščiteni. Ja, pa vsem v DZ prav tako. Kar po vrsti. Je zdravo in varno. Da bomo zdravi in bolj ...prikaži večj varni še zarotniki, ki tule prav tako plačujemo davke. Zdravi, ker 'cepiva' za nas ne bo več in varni, ker tudi take poblaznele politike z njihovimi lažnivimi trobili vred ne bo več.

  • Avatar mahatma2
    mahatma2 09:00 28.november 2023.

    Sem vesel , da imamo nacionalno TV spet vsaj približno tako , kot je bila, vem , da je tule marsikaj kar je popolnoma upravičeno pokritizirano. Vseeno si pa ne morem predstavljati , da bi RTV postala še ena NORA ...prikaži več TV , ker dovolj je če grem pogledat članke na NOVA 24 , ki imajo več laži , kot pa najbolj zanemarjen pes bolh in , da o komentarjih sploh ne govorimo. Če je RTV še tako slaba , slabša od SDS trobil ne more biti.

  • majdas 08:54 28.november 2023.

    10 milijonov !!! A si predstavljate, koliko je to ?! In sploh jih ni sram... Davki pa gor ...