Slovenija
56356 ogledov

Velika novost glede belih plomb

Zobozdravnik Shutterstock
Tako zobozdravniki kot Zavod za zdravstveno zavarovanje ministrstvo pozivata, da naredi novo oceno nadomeščanja amalgamskih plomb z belimi, za katere po novem ne bi smelo biti doplačila.

V EU so dosegli dogovor, po katerem se do z začetkom prihodnjega leta prepove uporaba amalgama pri zobnih zalivkah. Države članice EU morajo uporabo amalgama ukiniti do začetka prihodnjega leta.  Ali bo tudi pri nas amalgam prepovedan s prihodnjim letom in že takrat za bele zalivke ne bo več potrebno doplačilo, še ni jasnega odgovora.

Dogovor namreč predvideva izjemo za države, kjer bele plombe še niso dostopne brez doplačila in med katere sodi tudi Slovenija. Te države lahko prehod podaljšajo do sredine leta 2026. Na ministrstvu sicer niso potrdili, da bo Slovenija možnost podaljšanja roka do prepovedi izkoristila, so pa poudarili, da to možnost imamo. 

Belo zalivko v javnem zdravstvu lahko od leta 2018 brez doplačila dobijo otroci do 15. leta, nosečnice in doječe matere. Ostali zavarovanci imajo pravico do bele zalivke v sprednjem, vidnem delu zob, če jo želijo tudi v stranskih zobeh, morajo zanjo doplačati. Višino doplačila samostojno določi zobozdravnik in se razlikuje od izvajalca do izvajalca. 

Ministrstvo predvidelo skoraj 15 milijonov

Ministrstvo za zdravje je v načrtu za postopno ukinitev amalgama predvidelo največ 14,8 milijona evrov dodatnih sredstev letno iz naslova zdravstvenega zavarovanja. Sem je vključen višji strošek dela, stroški dodatnih timov oziroma ambulant ter višji stroški materiala. Leta 2021 sprejeti načrt bo ključni dokument pri pripravah na nove direktive EU, sporočajo z ministrstva. 

Valentina Prevolnik Rupel | Avtor: Saša Despot Valentina Prevolnik Rupel Saša Despot

Zobozdravniki: To ne bo zadoščalo

A zobozdravniki poudarjajo, da ta sredstva ne bodo zadoščala. Predsednik odbora za zobozdravstvo pri zdravniški zbornici Krunoslav Pavlović meni, da bi predvidena sredstva zadostovala za približno milijon zalivk na leto, kar je le 15 evrov na zalivko več. Stroški zobozdravstvenih storitev so v tem času zvišali za 30 do 40 odstotkov, poleg tega izdelava bele zalivke traja dvakrat dlje od amalgamske, navaja Pavlović. 

"Pri pripravi načrta sta sodelovala ZZZS in zobozdravniška stroka, ki sta pripravila vse podlage in izračune za njegovo izvedbo," pa medtem poudarjajo na ministrstvu za zdravje.  

Tudi ZZZS: Ne vemo, koliko plačanih amalgamskim plomb je res takih

A da je treba narediti ponovno oceno stroškov bele zalivke, menijo tudi na Zavodu za zdravstveno zavarovanje, ki upravlja zdravstveno blagajno. Lani je bilo v breme zdravstvenega zavarovanja izvedenih skoraj milijon belih zalivk v vrednosti nekaj več kot 36 milijonov evrov. 45 odstotkov zalivk je bilo belih, ki jih v celoti plača ZZZS, torej jih pacient ne doplača (otroci, nosečnice, doječe matere, sprednji del zob). Preostale zalivke so bile ZZZS-ju obračunane kot amalgamske zalivke, vendar se ne ve, koliko med njimi je bilo pravzaprav belih z doplačilom pacienta, saj se doplačilo nanaša le na odnos med izvajalcem in pacientom. 

Na ZZZS ocenjujejo, da je tudi večina preostalih 55 odstotkov zalivk dejansko izvedena iz ostalih materialov (kompozit z doplačilom ali glasionomer) kot bela zalivka. "V tem smislu nimamo celovitih podatkov, zato bo potrebno tudi zaradi tega popraviti oceno o potrebnih dodatnih sredstvih za opustitev amalgama iz leta 2021," poudarjajo pri ZZZS. 

sergeja.hadner@styria-media.si

 

Komentarjev 25
  • Kmodri_ 14:32 20.februar 2024.

    Predlagam, da vsem tistim, ki so vsiljevali amalgam izplačajo odškodnino zardi kvarnega učinka na zdravje!

  • jed 07:19 20.februar 2024.

    Včeraj sem dobil 2 beli plombi. Ena 20, druga 30 evrov.😠

  • Kmodri_ 23:37 19.februar 2024.

    Končno!