Slovenija
18 ogledov

Vipava se bo razlivala

Hidroalarm Arso
Reka Vipava narašča in se bo predvidoma v poznih večernih urah pričela razlivati na običajnih mestih ob strugi.

Po podatkih Agencije RS za okolje (Arso) naraščajo tudi pritoki reke Vipave in ostale reke na širšem območju zahodne in jugozahodne Slovenije, predvsem Reka in Idrijca s pritoki, ki imajo velike pretoke.

Reka Ljubljanica poplavlja v manjšem obsegu na Ljubljanske barju na območju vsakoletnih poplav, na obièajnih mestih poplavlja tudi reka Reka.

"Ob predvidenih močnejših nalivih lahko v sredo zvečer in v noči na četrtek narastejo manjše reke in posamezni hudourniki, zlasti v hribovitih predelih jugozahodne, zahodne, osrednje in severne Slovenije. Možna so tudi razlivanja ob strugah," so še zapisali na Arsu. Predvidoma bo jutri ob jutranji in večerni plimi morje poplavljalo nižje dele obale.

Že poplavlja kleti in ceste

Meteorna voda je poplavila že kar nekaj kleti. Po podatkih Uprave RS za zaščito in varnost je nekaj težav tudi na cestah. Tako v Senožečah voda zaliva cesto pri tekstilni tovarni. Na lokalno cesto med Ilirsko Bistrico in Ribnico so hudourniki nanesli večje količine naplavin, zaradi česar je neprevozna. Tudi na cesti med Ribnico in Divačo voda dere čez cesto. V zaselku Podbreg v občini Vipava hudournik ogroža stanovanjsko hišo, podobno je v Ajdovščini.

Meteorna voda je poplavila tudi cesto med Šempetrom in Vrtojba pod železniškim nadvozom. V Šempetru je bila zaradi zamašenih odtokov poplavljanja ulica  Iztoka Suliča v Šempetru.

Komentarjev 2
  • gggg 23:00 28.november 2012.

    In del krivde nosijo tudi razni naravovarstveniki, ki se takoj postavijo v bran živalim rek in potokov, če se pojavi nekdo, ki bi rad poglobil strugo.Saj je prav, da se borijo za naravo, ampak neka razumna mera mora pa ...prikaži več tudi bit. Če ne bomo čistili strug, bo voda pač tekla drugje - izven strug.

  • zcmr 20:48 28.november 2012.

    Reka Vipava narašča in se bo predvidoma v poznih večernih urah pričela razlivati na običajnih mestih ob strugi ,kjer drzava ze desetletja ni nic naredila da bi se to preprecilo.