Slovenija
1182 ogledov

Viri: Slovenija opozorila, da ne more podpreti članstva Hrvaške v OECD

Srečanje Mira Cerarja in Andreja Plenkovića v Ljubljani Igor Soban/PIXSELL
Slovenija stopnjuje pritiske na Hrvaško zaradi njenega ignoriranja sodbe arbitražnega sporazuma.

Zaradi nespoštovanja vladavine prava je Slovenija danes opozorila, da ne more podpreti članstva Hrvaške v Organizaciji za gospodarsko sodelovanje in razvoj, so za STA povedali diplomatski viri v Bruslju. O širitvi OECD, kamor si želi Hrvaška včlaniti, naj bi predvidoma odločali konec meseca.

Hrvaška vlada Andreja Plenkovića je pismo o nameri za polnopravno članstvo v organizaciji podpisala že januarja. Plenković pa je takrat povedal, da bi bilo članstvo v OECD za Hrvaško izjemno koristno in bi državi dalo končno legitimnost v smislu stanja gospodarstva, davčne odgovornosti in delovanja pravne države.

V Evropski uniji od leta 2007 sicer velja dogovor, da unija pri odločanju o širitvi OECD vedno podpre vse svoje članice. V tem primeru se za članstvo potegujejo Hrvaška, Bolgarija in Romunija.

Generalni sekretar OECD Angel Gurria naj bi sicer za članstvo v organizaciji od omenjenih treh članic unije predlagal samo Romunijo ter še tri latinskoameriške države - Argentino, Brazilijo in Peru. EU naj bi po navedbah virov poskušala pri OECD vplivati na spremembo tega predloga, z opozorilom pa je Slovenija na rednem zasedanju veleposlanikov članic pri EU zdaj dala vedeti, da vstopu Hrvaške v tem trenutku nasprotuje.

To je prvo uradno opozorilo Slovenije v povezavi s širitvijo.

Retorika zaostrovanja

Med državama se v zadnjih tednih zaostrila retorika, tako je Miro Cerar opozoril, da njegovo potrpljenje ni brezmejno in da dajemo Hrvaški dovolj možnosti, da spremeni stališča glede sodbe arbitražnega sodišča.

Pred tem pa se je več provokacij zvrstilo v slovenskem teritorialnem morju, ko so mejo prečkale hrvaške ladje. Hrvaški premier Andrej Plenković pa je prejšnji teden pozval hrvaške ribiče v Umagu, naj v Piranskem zalivu lovijo kot pred razsodbo, torej do sredinske črte. Ponovil je, da Hrvaška ne sprejema arbitražne odločbe, ker da je izstopila iz arbitražnega postopka.
Komentarjev 4
  • wolf.ata 11:18 07.september 2017.

    ne popuščati,dokler niso rešena vsa vprašanja med nami in hrčki,vsa,ne samo meja,kaj pa naš denar od podjetij,ki jim je dolžna hrvaška itd.,njihova sodišča kar delajo in nam jemljejo denar,čeprav je bil konsenz,da mirujejo,kaj pa njihov arbiter,ki je spal na hrvaškem ...prikaži več veleposlaništvu od koder so poslušali vse,tudi komisiji so prisluškovali,ja,izriniti hrčke iz vseh Slovenskih podjetij,vzeti delnice in njihove kose podjetij pri nas,tudi,če se zadolžimo,ustaviti NEK,jih odpikati in po sami v NEK 2,

  • Avatar praufo
    praufo 20:11 06.september 2017.

    šef hrvaške vlade pride v slovenijo, zato da pokaže srednji prst, ... naši politiki bi se pa še kar naprej pogajal, ... sploh ne razumem zakaj je tako kmalu po arbitraži prišel v slovenijo ... in da jasno pove kar ...prikaži več pove, pa kdo se tukaj zajebava, pa potem še pride v piranski zaliv in tistim ribičem povem kaj je naše, to so pač gnide, ki jih je treba ignorirat in jih blokirat

  • Alen Jazbec 15:29 06.september 2017.

    Bravo Cerar, bravo Erjavec in vsi ostali, ki na to temo dejanskpo zagovarjate interese nas Slovencev in dobro ime mednarodnega sodišča!!!! Bravo, vsa čast, tako naprej!!!!! Bodo klonili gnoji nagravžni, prej, ko slej bodo!!!!!!

Sorodne novice