Slovenija
8091 ogledov

Vlada določila, kaj morajo početi zdravniki med stavko

Valentina Prevolnik Rupel Žan Kolman/KPV
Na današnji seji so člani vlade govorili predvsem o stanju v zdravstvu. Sprejeli so spremembe zakona o zdravniški službi, vezane na zdravniške storitve med stavko.

"Vlada ima med zdravniško stavko najbolj pred očmi pravice in potrebe pacientov," je poudaril podpredsednik vlade Matej Arčon.

Ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel pa je pojasnila, da je vlada določila minimum delovnih procesov zdravnikov med stavko, da ne bi prišlo do resne škode za zdravje ljudi ali bi bila ogrožena njihova socialna varnost. "Pravica do stavke je neizpodbitna, a ne sme pretehtati nad drugimi pravicami," je prepričana ministrica.

Nabor storitev, ki jih morajo zdravniki opravljati kljub stavki, je podoben kot v že prej sprejetem odloku, so pa dodatno opredeljene ranljive skupine.

Predvidena je tudi globa za nespoštovanje zakona - tako za zdravnike kot tudi za zdravstveni zavod in predstojnika zavoda.

Izpolnjevanje zakona bo preverjal zdravstveni inšpektorat.

Trenutno s predstavniki Fidesa govorijo o možnosti mediacije, a informacij javnosti še ne dajejo.

Pravica do pozabe

Poleg interventnega zakona je vlada danes sprejela tudi izhodišča za pripravo zakona o pravici do pozabe. S tem zakonom bolnikom omogočajo, da po ozdravitvi zaradi raka informacije o pretekli bolezni zastarajo.

"Osebe, ki so kadarkoli prebolele diagnozo rak, bodo tako imele enak dostop do zavarovanja in kreditnih produktov kot vsi ostali," je poudarila Valentina Prevolnik Rupel - denimo do stanovanjskega kredita ali življenjskega zavarovanja. Tako bodo na primer tisti, ki so v otroštvu ali v zgodnjem odraslem obdobju preboleli raka, imeli enak dostop do stanovanjskega kredita.

dezurni@styria-media.si

.

Komentarjev 22
  • Stampedo 20:41 20.marec 2024.

    Nedvomno res, da imamo oblast kot si jo ljudstvo zasluži. Žal ni izbire.

  • Ogledalce 18:12 20.marec 2024.

    Se pravi namesto da vlada izpolni kar je obljubila še naprej seje konflikt. In kaj če nekdo ne bo naredil kar si je vlada sedaj zamislilila? Ga bojo odpustili morda? :) kakšni bedaki so.

  • Avatar Zoran
    StarMačk 17:39 20.marec 2024.

    Ko se izpostavi mlad zdravnik, ki upa reči bobu bob! ... clanek/mnenja/dr-beovic-se-z-nacinom-stavke-res-zavzemamo-za-bolnike-odprto-pismo-1269691 ... Bravo!!!