Slovenija
1169 ogledov

"Vlada nas ne jemlje resno." Zdravniki razmišljajo o zaostrovanju

stavka zdravnikov Anže Petkovšek
Pogajanja med vladno stranjo in zdravniškim sindikatom Fides so se, sodeč po izjavah predstavnikov obeh strani, zopet končala brez napredka.

Fides je s potekom pogajanj nezadovoljen, zato bo na jutrišnjem stavkovnem odboru predlagal zaostritev stavke.

"Tako kot že mnogokrat doslej to niso bila pogajanja, to je bila izmenjava stališč. Mislim, da nas vlada ne jemlje resno, zato mora prevzeti odgovornost sam premier," je po pogajanjih poudaril predsednik Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides Damjan Polh. Predsednik vlade Robert Golob bi po njegovem mnenju moral priznati napake vlade in skušati rešiti situacijo v dobrobit vseh sodelujočih na pogajanjih.

Sindikat se bo jutri dopoldne sestal na glavnem stavkovnem odboru, kjer bodo predlagali zaostritev stavke. Po besedah Polha je odziv zdravnikov na poziv k zbiranju preklicev soglasij za nadurno delo množičen. Preklic soglasij je tako ena od možnih oblik zaostrovanja, je potrdil.

V Fidesu so sicer k udeležbi na pogajanjih večkrat pozvali ministrico za zdravje Valentino Prevolnik Rupel, ki pa je večkrat pojasnila, da za to nima mandata. Kot je danes povedal Polh, vladna pogajalska skupina zagotavlja, da je ministrica stalno obveščena o vsem dogajanju na pogajalskih sejah, zato ga čudi, da se pogajanj ne udeleži.

Strani se po besedah namestnika vodje vladne pogajalske skupine Denisa Kordeža še vedno vrtita okoli datuma uveljavitve finančnih učinkov, torej dvigov plač. Vlada namreč ne pristaja na parcialne dogovore s katerimkoli sindikatom, ki bi prinesel finančne učinke pred 1. januarjem 2025.

Naslednja pogajanja bodo sicer v sredo ob 13. uri na sedežu Fidesa. "Srčno upamo, da pridemo do napredka in da tudi Fides končno razume, da ne glede na to, kdo sedi nasproti njih, so stališča pač enaka," je povedal Kordež. O vsebini ponujenega sindikatu ni želel govoriti, je pa poudaril, da so bile vladne ponudbe konkretne.

Valentina Prevolnik Rupel Slovenija Fides zaman čakal ministrico, zdravniki besni stavka zdravnikov Zdravje Poziv zdravnikom, bolniške liste ste dolžni izdajati Franc Props, minister za javno upravo Slovenija Props: 170 tisoč javnih uslužbencev razume, samo zdravniki ne

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 134
  • Avatar MS
    MS 12:53 30.januar 2024.

    Eno drži kot pribito! Plačna nesorazmerja ustvarjajo vročo kri! Da poslanec v DZ (ki iskreno rečeno nima skoraj nikakršne odgovornosti) prejema enako ali večjo plačo kot zdravnik (ki ima maximalno odgovornost do življenja ljudi) je krivica ki boli! Še bolj ...prikaži več pa boli dejstvo da se v odpravi teh krivic zdravniki odpovedujejo svojega poslanstva in lastne časti na račun zdravja svojih pacijentov za prgišče denarja!

  • Zazdravopamet 08:08 30.januar 2024.

    K moder si en tistih,ki mu ni uspelo zdaj so pa vsi ki jim je in institucija tvoji smrtni sovražniki.si kot oni-skoda da nisem zdravnik”.ja ker ne more vsak žrtvovati mladosti za znanje in življenja za nadaljne pridobivanje znanja da ...prikaži več zdravi in je v sluzbi pacienta-vikende,praznike,vecere-ko se eni čohajo. Kateri zdravnik se čoha???ce je pa tema nestrokovnost boste je pa najbrz delezni,ko bo pametnim dokoncno vrrgal in bodo sli tja kjer bodo spostovani.vi pa dobite google dr.s “diplomama”

  • Zazdravopamet 08:02 30.januar 2024.

    Saj NIMA SMISLA.Študij je plačan vsem!ČE BERE KAK ZDRAVNIK,smo še ljudje ki vas spoštujemo!! In zakaj edino zdravnik ne sme zaslziti vec ce dela vec??vi nešolani ker ste živeli drugače po svoji odločitvi bi zdaj zdravniki morali meti manj??pa kaj ...prikaži več ne z vami ljudje,zveri,slaboumne ovce ki grizete vse povprek.vsak si zasluži dostojanstvo in spostovanje!zagotovo v prvi vrsti zdravniki,sodniki,ucitelji in seveda vsi ki se delajo(lahko delajo)