Slovenija
6721 ogledov

Fides zaman čakal ministrico, zdravniki besni

Valentina Prevolnik Rupel Saša Despot Valentina Prevolnik Rupel
Fides zavrnil vabilo vlade, vlada pa vabilo Fidesa. Fides to razume kot zaključek stavkovnih pogajanj.

Fides je danes zaman čakal ministrico Valentino Prevolnik Rupel na stavkovnih pogajanjih. Prišla ni niti ministrica niti vladna pogajalska skupina. Istočasno so namreč potekala pogajanja za zdravstveni steber, na katerih vlada želi reševati tudi nekatere stavkovne zahteve zdravnikov. V Fidesu so sicer že prej napovedali, da jih na stebrna pogajanja ne bo. 

"To lahko razumemo tudi kot zaključek stavkovnih pogajanj s strani vlade," se je na potezo ministrice odzval odvetnik Fidesa Damijan Gregorc. V Fidesu pravijo, da izbrani termin res sovpada s pogajanji o zdravstvenem stebru, a so datum in uro izbrali glede na razpoložljivost odvetnika in druge obveznosti. Menijo, da bi vlada lahko prišla na oboja pogajanja, saj gre za dve pogajalski skupini. "Ne vidimo nobenega razloga, da se skupina, ki je pristojna za pogajanja, vezana na stavkovne zahteve, ne bi udeležila današnjih pogajanj," je dejal Gregorc. 

Damjan Polh, predsednik sindikata Fides | Avtor: Fides Fides

"Ministrica le zaostruje stavko!"

"Njeno mesto je tu, saj zastopa resor zdravstva, ki mu trenutno ne gre dobro. Pred našimi očmi se sesuva sistem, ki je kadrovsko podhranjen. Njena osnovna naloga bi mora biti, da se zavzame za to, da se stavka zaključi, ne pa da se v tem času sestaja z direktorji. Moje mnenje je, da s tem le zaostruje stavko," pa pravi predsednik sindikata Fides Damjan Polh.

Glavni stavkovni odbor Fidesa bo popoldne pregledal razmere, potek stavke in najverjetneje sprejel odločitve, kako stavko nadaljevati v prihodnjem tednu. Glede na potek dogajanj je pričakovati zaostritve, a ima o tem glavno besedo stavkovni odbor, je napovedal Polh.

Valentina Prevolnik Rupel | Avtor: Žan Kolman/KPV Žan Kolman/KPV

Direktorji ministrico "relativno pomirili"

Ministrica se je namreč danes sestala z obema generalnima direktorjema obeh univerzitetnih kliničnih centrov, direktorjem splošnih bolnišnic in direktorjema Zdravstvenega doma Ljubljana in Zdravstvenega doma dr. Adolfa Drolca Maribor. Govorili so o poteku stavke in obveznostmi, ki jih morajo med stavko opravljati stavkajoči zdravniki. Če se bo izkazala potreba, pa bodo v prihodnje na sestanek povabili tudi direktorje ostalih javnih zdravstvenih zavodov.

Kot je po sestanku v izjavi za medije dejala Prevolnik Rupel, so jo direktorji "relativno pomirili". Oskrba pacientov je namreč kljub stavki zagotovljena na strokovni in varni ravni, za kar se je zahvalila zdravstvenemu osebju.

Ministrica in direktorji so se na sestanku dogovorili glede scenarijev, če bi se stavka nadaljevala. "Vodstva bolnišnic oziroma zdravstvenih domov so mi zagotovila, da pripravljajo scenarije oziroma se pripravljajo tudi na določene ukrepe v prihodnosti, odvisno od tega, kar se bo zgodilo," je povedala.

Bolnišnica pacient bolnica | Avtor: Profimedia Profimedia

Ponekod odpovedanih do 30 odstotkov terminov

Direktorji so ministrici zagotovili še, da paciente dnevno obveščajo o morebitnih odpovedih terminov. Število odpovedanih terminov zdravstvenih storitev se po besedah direktorjev razlikuje glede na posamezne oddelke, je pojasnila ministrica. Na oddelkih kirurgije je bilo odpovedanih tudi do 30 odstotkov terminov, na drugih oddelkih pa med pet in 10 odstotkov.

Glede napovedi Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides o možnosti umika soglasij zdravnikov za nadurno delo pa je povedala, da upa, da to tega ne bo prišlo. To bi namreč pomembno vplivalo na dostopnost pacientov do zdravstvenega varstva. "So tudi izračuni, ki se seveda razlikujejo glede na velikost, organiziranost bolnišnice, kako dolgo bi bolnišnice to zdržale," je pojasnila.

Po njenih besedah bi umik soglasij predstavljal problem predvsem za manjše bolnišnice in za manjše oddelke v velikih bolnišnicah. Ministrica zato zdravnike, predvsem pa Fides, poziva, naj se ne odločijo za ta korak.

To predvideva najslabši scenarij

Direktor SB Celje Dragan Kovačić je po sestanku medijem povedal, da so vsi direktorji izrazili veliko zaskrbljenost glede umika soglasij. V kar nekaj bolnišnicah naj bi bil odstotek zdravnikov, ki so pripravljeni umakniti soglasje, velik. V eni od zdravstvenih ustanov naj bi bilo na ta korak pripravljenih 90 odstotkov zdravnikov, je povedal.

V primeru umika soglasij bi po njegovih besedah najbolj trpele specialistične ambulante, saj bi najprej zagotavljali delovanje urgence. Po najslabšem scenariju bi na nekaterih manjših oddelkih zmanjkalo ljudi, kar bi pomenilo "združevanje strok". To pomeni, da na internističnem oddelku denimo ne bi imeli več ločene hematologije in gastroenterologije, kar je strokovno slabo in pomeni nižanje standarda storitev, je opozoril.

Urgenca: prenova urgentnega bloka v UKC Ljubljana | Avtor: Anže Petkovšek Čakalnica v UKC Ljubljana Anže Petkovšek

"Želimo, da bi se ta nočna mora počasi končala"

Ob tem je Kovačić dodal, da so direktorji na sestanku pozvali, naj se strani pogajata čim hitreje in intenzivno, da bi pogajanja čim prej privedla do konkretnih rezultatov in do dogovora, ki bi prekinil stavko.

Na vprašanje, zakaj se sama ne udeležuje pogajanj s Fidesom, je Prevolnik Rupel odgovorila, da ima v vladni pogajalski skupini mandat državni sekretar Denis Kordež. Na dodatno vprašanje, ali bo morda vladi predlagala, da mandat za udeležbo na pogajanjih podeli tudi njej, je odgovorila, da ne, saj gre za stvar predsednika vlade Roberta Goloba in da verjame, da se "bodo odločili skupaj".

Kovačić pa meni, da ministrica absolutno "sodi za mizo" s Fidesom. "Mogoče apel, da se vsi skupaj, mogoče tudi samo Damjan Polh in ministrica usedeta za neomejeno število ur v neko sobo in prideta ven z rešitvijo. Ker mi vsi to željno čakamo in si želimo, da bi se ta nočna mora počasi končala," je poudaril.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 60
  • SamoResnica 07:49 29.januar 2024.

    Država namenja milijone in milijone za odpravo čakalnih vrst, na koncu pa so čakalne dobe daljše... Zakaj so isti ljudje še vedno na zaposleni na ministrstvih in na zdravstveni zavarovalnici, če je NEPRESTANO isto sranje????

  • SamoResnica 07:47 29.januar 2024.

    Ne zavedamo se, da bodo zdravniki kljub temu, da stavkajo in ne opravljajo svojega "dela" na koncu dobili svoje premajhne plače (5.500 EUR).

  • jezero 08:44 27.januar 2024.

    Zdravništvo je postalo nekaj umazanega. POlitično zmanipulirana brozga.