Slovenija
6339 ogledov

Hojs sporočil, kaj vse se je vlada danes odločila zaostriti

Aleš Hojs Tamino Petelinšek/STA
Številne spremembe na mejah.

Vlada je na podlagi včerajšnjega sestanka s strokovno komisijo danes obravnavala odlok, ki ureja režim na mejah. Stanje se po besedah notranjega ministra Aleša Hojsa zaostruje, vlado skrbijo predvsem pojavi novih različic virusa, ki se vnašajo v državo, in za katere ne vemo, kako uspešna bodo v boju z njimi cepiva. 

Trije različni tipi kontrolnih točk

Vlada zato ponovno zaostruje vstopne pogoje na naših mejah. S ponedeljkom, oziroma v nedeljo opolnoči, stopa v veljavo nov odlok. Na vseh notranjih schengenskih mejah, torej mejah z Italijo, Avstrijo in Madžarsko, zopet uvajajo kontrolne točke, kot smo jih že poznali. "Uvajamo tri različne tipe kontrolnih točk. Tip A so vstopne točke, ki bodo odprte oziroma bo tam možno prehajati mejo 24 ur na dan - na meji z Italijo Vrtojba, Fernetiči in Škofije; na meji z Avstrijo Karavanke, Ljubelj, Šentilj, Gornja Radgona in Gederovci; na meji z Madžarsko pa Dolga vas in Pince," je pojasnil Hojs.

Prehodi tipa B bodo odprti le ob določenih urah. Po Hojsovih besedah so pretežno namenjeni lokalnemu prehajanju meja, policija pa bo na spletni strani objavljala odprtost teh prehodov. Na meji z Italijo so ti prehodi Krvavi potok, Robič, Predel, Erjavčeva, Meblo in Rateče; na meji z Avstrijo Holmec, Vič, Šentilj, Trate, Jurij in Kuzma; na meji z Madžarsko pa Hodoš in Čepinci. 

Odprte pa puščajo tudi ostale kontrolne točke, ki jih zaenkrat ne kontrolirajo periodično, stalno ali ob določenih časovnih obdobjih (tip C). Kot je zdaj pojasnil Hojs, jih bodo kontrolirali naključno. Mednje spadajo vse tiste kontrolne točke, kjer lahko državljani RS in sosednjih držav prehajajo mejo (dvolastniki, predvsem tisti v obmejnem pasu). "V odloku smo tokrat jasno napisali, da je na kontrolnih točkah oziroma na teh mejah prestop možen le za tiste, ki bodisi živijo v obmejni administrativni enoti Italije, Avstrije ali Madžarske, ali pa z naše strani občine, ki leži ob meji z Italijo, Avstrijo ali Madžarsko," je dodal notranji minister.

Potrdilo o negativnem testu in karantena

Druga pomembna sprememba pa je rok, v katerem lahko tisti, ki ob vstopu v državo brez negativnega PCR ali hitrega antigenskega testa, ki niso bili cepljeni ali že preboleli covida, prekinejo karanteno. Odslej je za takšne osebe karanteno možno zaključiti šele po petem dnevu, z opravljenim negativnim testom. Spomnimo: pred novim odlokom je bilo test možno opravljati že drugi dan po odrejeni karanteni.

Obvezno tedensko testiranje za dnevne migrante od 15. marca naprej

Dodatno so uvedli tudi obvezno testiranje za tiste izjeme, ki mejo prehajajo dnevno - odslej se bodo morali vsi, razen otrok, mlajših od 13 let, tedensko testirati in torej ob prehodu meje predložiti test, ki ni starejši od 7 dni. V to kategorijo spadajo denimo delovni migranti, starši, ki otroke vozijo v šolo čez mejo, dvolastniki in najemniki zemljišč ... Kot je dejal Hojs, ta odlok stopi v veljavo šele naslednjo soboto, 15. marca. 

Še dva sprejeta zakona, nepovezana z epidemijo

Hojs pa je povedal tudi, da so v državnem zboru sprejeli zakon o prijavi prebivališča, s katerim bodo zmanjšali zlorabo fiktivnih prebivališč in skrajšali postopke upravnih nadzorov, ter zakon o osebni izkaznici. 

S slednjim bomo lahko po Hojsovih napovedih že pozno pomladi oziroma zgodaj poleti lahko naredili osebno izkaznico, ki bo obenem še nosilka elektronske identitete, nadomestila pa bo tudi zdravstveno kartico.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 7
  • enamum 23:07 04.marec 2021.

    A je ga "michelin" že doma?

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 22:45 04.marec 2021.

    Herr Flick končno ena pametna. Zdaj samo še 5 dnevno karanteno za negativne ukineš, se ti končno neredil približno eno pametno potezo.

  • mamax 20:39 04.marec 2021.

    Preklet idiot gestapovski.