Slovenija
2251 ogledov

Vodstvo TV Slovenija in generalni direktor pri menjavah sporeda neusklajeni

RTV Slovenija Žurnal24 main
Na TV Slovenija so se z novim letom v tekmi za gledalci odločili za menjavo sporeda in po oddaji Odmevi Kulturo potisnili na poznejši termin. Manj kot pol leta kasneje se je spored spet spremenil. Generalni direktor RTV Slovenija pravi, da z menjavo ni bil seznanjen.

Vodilni z generalnim direktorjem RTV Slovenija Igorjem Kaduncem na čelu so se z novim letom odločili za menjavo sporeda po 22.30 z obrazložitvijo, da si želijo pred zasloni zadržati večje število gledalcev, ki naj bi jih kulturne vsebine "odgnale". Navkljub nasprotovanju dela javnosti in ustvarjalcev kulturnih vsebin je prednost na sporedu nacionalne televizije dobil šport. A le za slabe pol leta, saj so 18. maja gledalci prvega programa po Odmevih ponovno lahko opazili menjavo.

Za menjavo se je tokrat odločilo vodstvo Televizije Slovenija, generalni direktor RTV Slovenija Kadunc pa o tem naj ne bi bil obveščen.

Če je s prejšnjo menjavo - Šport pred Kulturo - generalni direktor Igor Kadunc skupaj s pomočnikom generalnega direktorja za programe in integracijo vsebin Gorazda Slaka zasledoval višje rejtinge, pa tokrat naj ne bi bilo tako. "Odločitev zagotovo ni bila posledica padca gledanosti, saj so gledalci zamenjavo, glede na podatke o gledanosti, dobro sprejeli," izpostavljajo na Kolodvorski in dodajajo, da je vodstvo RTV Slovenija za Programski svet pripravilo obširno poročilo, ki je pokazalo, da smo pridobili gledalce Športa, ob tem, da oddaja Kultura ni izgubila občutnega števila gledalcev, kot ga je imela pred zamenjavo.

Zeleno luč za zamenjavo je lani sicer prižgal svet s sprejetjem programsko-produkcijskega načrta za leto 2018, a na zadnji seji so si svetniki po burnem odzivu premislili in predlagali vodstvu, naj vrne kulturo pred šport. Svetniki so se izrekli tudi proti degradaciji kulturnega programa na račun drugih programskih vsebin.  Do te spremembe so bili kritični tudi člani nacionalnega sveta za kulturo kritični.
 

Prvi podatki gledanosti v januarju, o katerih smo že pisali, kažejo, da je delež gledalcev oddaje Šport v prvih treh tedni januarja napram lani kljub boljšemu terminu ostaja popolnoma enak, in sicer 14-odstoten. Kultura, ki je od 1. januarja v poznejšem terminu, pa je sodeč po raziskavi izgubila delež gledalcev. Če Kultura leta 2017 v prvih treh tednih januarja v povprečju zanimala 15-odstotkov gledalcev pred zasloni, se je po menjavi sporeda letos ta delež v primerljivem obdobju spustil na 10 odstotkov.

O tem, ali bo zakon o RTV padel ali se obdržal, utegne odločati le deset odstotk Prednost Slovenija Menjave sporeda, ki naj bi zadržale gledalce, se TV Slovenija za zdaj niso izplačale

A na RTV Slovenija pri tem opozarjajo, da moramo pri spremljanju količine gledalcev upoštevati gledanost celotnega bloka. "Oddaja Odmevi je glede na lansko leto izgubila določeno število gledalcev, oddaja Kultura je izgubila isto število gledalcev, torej se ji glede na oddajo Odmevi gledanost ni zmanjšala. Po drugi strani pa se je oddaji Šport gledanost povečala," še izpostavlja služba za odnose z javnostmi RTV Slovenija in dodajajo, da lahko z gotovostjo trdijo, da je zamenjava koristila Televiziji Slovenija, hkrati pa ni vplivala na število gledalcev, ki bi jih lahko imela oddaja Kultura.

Kako se je obrestovala zadnja menjava, ki je kulturi namenila zopet malce boljši termin, na RTV še ne morejo oceniti, a bodo gledanost vseh treh oddaj spremljali še naprej.

V poletnih dneh gledalci vse do 24. avgusta od ponedeljka do sobote sicer lahko na TV Slovenija 1 spremljate oddajo Poletna scena, kjer spremljajo obširno kulturno dogajanje po Sloveniji.

 

Komentarjev 9
  • Avatar Darko Capek
    Darko Capek 17:33 25.junij 2018.

    ukinte ta gnoj od tv takoj

  • Avatar praufo
    praufo 15:45 25.junij 2018.

    edina stranka, ki je imela v programu ukinitev rtv prispevka, je bila lista bojana požarja, ampak on žal ni prišel do parlamenta

  • 35affbb0ac5d7a7c598cd9cd2a388735b099c274 15:26 25.junij 2018.

    Do kdaj bomo lastniki elektro-števcev prisiljeni plačevati naročnino za fake-news RTV SLO? Čimprej referendum in ukinitev neustavnega financiranje tega agitpropa.