Slovenija
8953 ogledov

Vsaj ena dobra posledica koronakrize

Čakalnica
Bi lahko ukrep, uveden med koronakrizo, postal dolgoročen?

Oktobra 2020 so poslanci državnega zbora sprejeli interventni zakon o začasnih ukrepih za omilitev in odpravo posledic covida, ki v 20. členu uvaja novo pravico do kratkotrajne odsotnosti zaradi bolezni. Letos je vlada ukrep ponovno uvedla.

Ukrep podaljšan do konca maja

Ukrep, ki je bil predviden za čas epidemije predvsem z namenom, da se razbremeni družinske zdravnike, ostaja začasno v veljavi tudi po tem, ko se je pojavnost koronavirusa bistveno zmanjšala. Vlada je ukre kratkotrajne bolniške namreč podaljšala do konca maja. 

Tri dni bolniške brez zdravnikovega opravičila

Zaposleni je tako lahko zaradi bolezni z dela odsoten tri dni, ne da bi za to potreboval potdilo o upravičeni zadržanosti od dela, ki ga izda izbrani osebni zdravnik. Skupni obseg take bolnišne ne sme znašati več kot devet dni.
Delavec mora o kratkotrajni odsotnosti zaradi bolezni pisno ali elektronsko obvestiti delodajalca prvi dan odsotnosti, ter v času koriščenja kratkotrajne odsotnosti zaradi bolezni ne sme opravljati pridobitne dejavnosti ali se gibati izven kraja svojega bivanja. Za čas odsotnosti je delavec upravičen do nadomestila plače v višini 80 odstotkov osnove.

MZ: Razmišljamo o rešitvi za dolgotrajno uveljavitev pravice

Po nekaterih informacijah naj bi se na ministrstvu za zdravje pripravljali zakonsko podlago, da bi ukrep postal dolgoročen. Vendar to, kot kaže, ne drži. "MZ trenutno še ni pripravilo sistemske rešitve za trajnejšo uveljavitev te pravice pri nas. Smo pa na ministrstvu na stališču, da je treba v prihodnje razmišljati in iskati tudi rešitev za dolgotrajnejšo ureditev, predvsem z vidika razbremenitve obremenitev družinskih zdravnikov," pojasnjujejo na ministrstvu, ki ga vodi Janez Poklukar.

Ministrstvo je sicer junija lani objavilo predlog novele zakona o zdravstvenem varstvu in zavarovanju, v katerem pa ni določb, ki bi zadevale bolniško odsotnost brez potrdila zdravnika.

Komentarjev 1
  • Avatar Sreten Lukić
    lluckyss 17:46 02.marec 2022.

    "Da se razbremeni družinske zdravnike"......A se to vi norca delate iz nas ali kaj vam je ?!...V času kovida prav družinski zdravniki niso imeli kaj početi....Če si imel srečo, da si v ZD po telefonu sploh koga dobil, je bil ...prikaži več to običajno receptor ali hišnik ....Receptor pa te je običajno tudi "zdravil" preko telefona oziroma uredil papirje, ipd..