Slovenija
44 ogledov

Vsak deseti, ki dobi astronomsko globo, v stečaj

Slovenija 25.11.2013 placilo, denar, lokal, gostilna, pijaca, gostinstvo, blagaj Saša Despot
Desetina podjetij in samostojnih podjetnikov, ki so jim dacarji izrekli astronomske globe zaradi brisanja ali neizdajanja računov, je v stečaju.

Davčni inšpektorji so napisali 94 glob nad dvajset tisoč evrov, enajst podjetij in samostojnih podjetnikov je že v stečaju. 

Rekordna globa: 89.750 evrov

Davčni inšpektorji so odločbo o prekršku zaradi neizdajanja in brisanja računov izdali v 94 postopkih, najvišja izrečena globa pa je znašala 89.750 evrov. Od 94 glob so jih 45 dobili samostojni podjetniki (najvišja je bila 24 tisoč evrov), pravnim osebam pa so inšpektorji napisali 49 glob, najvišja izrečena globa je bila 89.750 evrov. 

Od podjetij, ki so jih doletele te astronomske globe, jih je šest v stečajnem postopku, med samostojnimi podjetniki pa jih je pet v osebnem stečaju. Dve podjetji, ki sta dobili globo, sta v prisilni poravnavi. 

Aprila nihče v stečaju in tri četrine glob prostovoljno plačanih

Aprila lani, ko smo zadnjič poročali plačevanju astronomskih glob, ni bilo v stečaju še nobeno podjetje, ki ga je doletela, kar tri četrtine glob pa je bilo prostovoljno plačanih. Podatka, koliko glob je bilo poravnanih prostovoljno, na Finančni upravi zdaj nimajo zbranega. Zagotovo pa jih dobra petina ni bila, saj je v postopku davčne izvršbe zaradi teh glob 15 pravnih oseb in šest samostojnih podjetnikov. 

Našli so jih še več, a še pišejo odločbe

Davčni inšpektorji so od 1. julija 2013, ko so začele veljati te izjemno visoke globe, do začetka letošnjega leta odkrili 126 primerov kršitev, za katere lahko izrečejo globe, višje od 20 tisoč evrov, za podjetja pa celo višje od 50 tisoč evrov, a v vseh primerih še ni bila izdana odločba. 

Komentarjev 10
  • Avatar praufo
    praufo 09:08 12.februar 2015.

    Oprosti, ampak ni nakladanje, tudi sam sem pred mnogo leti imel svojo firmo, res pa da takrat še ni bilo tolk ene birokracije in tolk ožemanja. Vsak naj poskusi na svoji koži, pa bo videl. O teh primerih z gasilnimi ...prikaži več aparati sem že slišal od mnogih. In verjemi, bili so kaznovani, ja zarad enga gasilnega aparata. Tud višina stropa v pisarni je pomembna in podobne nebuloze. Eno so standardi, drugo pa neskončna birokracija in astronomske kazni. Celo na Rdečem križu se bojijo inšpektorjev, ker na makaronih ni deklaracije, da vsebujejo alergene snovi. Kdo se je spet te bedarije izmislil, mi ni jasno. Teh birokratskih pacovov je neskončno in dnevno si zmišljujejo nove in nove uredbe in nove komplicirane birokratske postopke. Sicer kao v imenu varnosti potrošnika, sklicujejo se pa tudi na EU, kjer je pa spet polno enih uradnikov, ki gomazijo kot ščurki in počnejo iste stvari. In kar je najlepše, dobro so plačani. Podjetnik ali obrtnik ima neskončno dnarja, da plača vse kazni, ima neskončno čas

  • Janez_53 16:58 11.februar 2015.

    No, tudi takšnemu nakladanju ne verjamem. Tale neumnost o rokavicah in navodilih je zagotovo izmišljena, pa tudi tista o nepravilni višini gasilskega aparata! Pri takih primerih so le opozorila, Ampak če se hočeš iti podjetništvo, pa moraš zagotoviti minimalne tehnične ...prikaži več in varnostne standarde. Če tega nisi v stanju, se pač s podjetništvom ne moreš ukvarjati. Se pa strinjam, da včasih inšpektorji zakomplicirajo. Če pa zahtevajo kaj, kar ni v skladu z zakonom, pa se je treba pritožiti!

  • jakec1575 16:16 11.februar 2015.

    Pa drugače sem za vestno pobiranje davkov, da ne bo pomote. Samo zadeva se je spremenila v hajko. Za vsako ceno in brez opozoril.