Slovenija
2358 ogledov

Zaposlen, pomagal pri poplavah, a Slovenija ga želi deportirati

Prosilec za azil Ambasada Rog
Protestno branje pred vlado zaradi napovedanih deportacij. Ministrstvo se odziva s pojasnilom.

Aktivisti in migranti zbrani v Ambasadi Rog so danes s protestnim branjem pred poslopjem vlade predstavili novo številko glasila Tukaj smo. Prosilci za azil so med številnimi zaposlenimi v slovenskih podjetjih, mnogi so prostovoljno pomagali med poplavami, a kljub temu živijo v strahu, da jih lahko vsak čas deportirajo, so opozorili.

V Ambasadi Rog so medtem ob novi napovedani deportaciji enega izmed delavcev v azilnih postopkih na Hrvaško jutri ob 9. uri pripravili nov protest, na katerem bodo prosilci za azil seznanili ministrstvo s svojimi zahtevami. Poudarili so, da bi se morala država redno zaposlenega delavca, ki je med drugim več tednov intenzivno prispeval k sanaciji poplavne škode v Sneberjah, truditi obdržati.

Pojasnila ministrstva

Na ministrstvu za notranje zadeve so v odzivu na novinarsko konferenco Ambasade Rog glede prosilcev za mednarodno zaščito v Sloveniji poudarili, da ne gre za deportacije prosilcev, ampak gre za predaje prosilcev za mednarodno zaščito v skladu z veljavno zakonodajo EU. Pri tem so dodali, da zagovarjajo celovit pristop k upravljanju migracij.

Poudarili so, da ne gre za deportacije prosilcev za mednarodno zaščito, ampak gre za predaje prosilcev za mednarodno zaščito v skladu z veljavno zakonodajo Evropske unije (EU). "Pri tem vsak primer obravnavamo individualno, ob upoštevanju vseh konkretnih okoliščin posameznega primera in v skladu z veljavno zakonodajo," so sporočili z ministrstva za notranje zadeve.

Opozorili so tudi na dejstvo, da so prosilci za mednarodno zaščito izrazito ranljiva kategorija oseb v družbi, še posebej na trgu dela, saj v državo pridejo brez potrdil o izobrazbi, ne govorijo slovenskega jezika in podobno, zato so lahko podvrženi izkoriščanju in nezakonitim praksam s strani delodajalcev. Na ministrstvu zato ocenjujejo, da je ureditev, ki trdnejšo zaposlitev omogoča osebi s priznanim statusom mednarodne zaščite, primerna.

"Postopki tudi zaradi varovanja pred zlorabo"

Poudarili so, da zavrnjeni prosilci za mednarodno zaščito lahko pridobijo dovoljenje za delo pod enakimi pogoji, kot drugi tujci, torej praviloma pred ponovnim vstopom na ozemlje Slovenije. Taka ureditev je po navedbah ministrstva namenjena tudi varstvu postopka mednarodne zaščite pred zlorabo za potrebe legalizacije prebivanja zaradi dela, do česar bi lahko prišlo, če bi tujec po zaključenem postopku mednarodne zaščite lahko pridobil dovoljenje za delo pod ugodnejšimi pogoji.

Zapisali so še, da je slovenska vlada v trenutnih razmerah prepoznala pomen celovitega pristopa k upravljanju migracij, zato je ministrstvo v sodelovanju z drugimi resorji in nevladnimi organizacijami začelo pripravljati predlog migracijske in integracijske strategije. Migracijsko strategijo še pripravljajo, medtem ko je bila integracijska strategija novembra lani sprejeta na vladi.

migranti Bosna Protestni shod v Ljubljani Slovenija Prosilci za azil prosijo vlado, da ostanejo: "Hrvaške nas je groza!"

dezurni@styria-media.si
 

Komentarjev 11
  • Hasan 21:03 12.januar 2024.

    Ambasada Rog degeneriranci levičarski.

  • Kmodri_ 19:50 11.januar 2024.

    Vsi, ki pridejo zakonito so dobrodošli! Aja, je lažje priti nezakonito...

  • andrej084 19:19 11.januar 2024.

    Če je prišel nezakonito, ni opravičila, deportacija takoj,