Slovenija
59 ogledov

Zdenka Čebašek-Travnik: Upam, da to ni moje zadnje pismo

Zdenka Čebašek Travnik Anže Petkovšek
Ostro pismo predsednice zdravniške zbornice Zdenke Čebašek-Travnik članom zbornice pred glasovanjem o njeni nezaupnici.

"Upam, da to ni moje zadnje pismo vam, članicam in članom naše zbornice, čeprav se tisti, ki so najbolj motivirani za moj odhod, hvalijo, da so poslanci prešteti in je predčasna razrešitev na skupščini to sredo že lep čas dogovorjena," je v pismu članom Zdravniške zbornice Slovenije (ZZS) dva dni pred glasovanjem o njeni zaupnici napisala nova predsednica Zdravniške zbornice Slovenije Zdenka Čebšaek-Travnik. Kot je znano, so zaradi zahtev po visoki plači ter prvih potez Zdenke Čebašek-Travnik odstopili trije naožji člani nove ekipe ZZS.

Tajno in zaprto za javnost

Skupščina, na kateri bodo poslanci glasovali o nezaupnici novi predsednici ZZS, bo v sredo popoldne. Po neuradnih podatkih je glasovanje podprlo pet od petnajstih regijskih odborov.   Glasovanje bo tajno, seja pa bo, kot so sklenili na skupščinskem svetu, zaprta za medije. Sklep o razrešitvi predsednika zbornice se sprejme z večino glasov vseh poslancev, torej mora za razrešitev glasovati 46 poslancev.

"Dobivam nespodobne predloge"

"Počakajmo, pravim sama, saj verjamem v avtonomijo zdravnikov in zobozdravnikov. Verjamem v našo pravico, da izrazimo voljo na volitvah in da je ta volja spoštovana," piše Čebašek Travnikova, ki v pismu kolegom očita tudi poskuse dogovarjanj. "O nespodobnih predlogih v teh dneh na temo, 'kako naj predsednica ravna in odloča, pa se bomo morda dogovorili za podporo', bi lahko napisala knjigo in zapolnila vse medijske strani. Vendar nisem človek, ki bi sprejemal tovrstne 'kompromise' na škodo članstva ali pral umazano perilo v javnosti. Če mi bo dano, bom uredila stvari znotraj naše hiše." 

"Ni šlo za plačo..."

Kot je minuli konec tedna določil skupščinski svet, bo Čebaškova imela  plačo 8.000 evrov bruto, kar je dobrih 4.200 evrov neto. Svojim nasprotnikom v pismu očita, da želijo nazaj svojo "staro" zbornico, ki jim je dobesedno lepo služila. "Imela sem priložnost videti, kako v zdravniško zbornico priteka denar in kam odteka, kakšne pogodbe je zbornica sklepala v preteklosti in še kaj. Stvari sem začela urejati takoj. Zato - in ne zaradi plače - sem bila nemudoma deležna afere, ki naj bi trasirala pot predčasni razrešitvi," piše zdaj zdravnikom.

"Kaj je razlog za razrešitev, ne vem"

Skupščina lahko predčasno razreši predsednika, če ta deluje v nasprotju s statutom in sklepi skupščine."Kako bodo poslanci utemeljili morebitno razrešitev, do danes – dva dni pred skupščino – ne vem," piše Čebašek-Travnikova. Glede svojih nasprotnikov pa: "Še vedno hodijo od člana do člana moje ekipe, zlasti do tistih, ki so se takoj na začetku poslovili, in jih spodbujajo, naj v javnosti ali na skupščini povedo kaj 'sočnega' o meni, odstopijo osebno korespondenco in podobno."

Razburjenje med zdravniki

Pismo Čebašek-Travnikove je med zdravništvom povzročilo precej razburjenja, govorili smo tako z zdravniki, ki jo podpirajo, kot tistimi, ki menijo, da mora zaradi svoji prvih potez oditi. Oboji menijo, da je Čebašek-Travnikova za svoj zadnji nagovor pred skupščino izbrala precej napadalen ton in v pismu pokazala, da ni pripravljena sklepati kompromisov, tisti, ki njenemu vodenju nasprotujejo pa poudarjajo, da so očitki neosnovani in ozadja izmišljena. 

"Vaši in naši"

Oboji pa so zaskrbljeni nad tem, kako bo cehovska organizacija delovala, če bodo zdravniki pod vodstvom predsednice razdeljeni na "vaše in naše". Da so zdravniki glede vodstva zbornice zelo razdeljeni, pa kaže tudi volilni izid. Zdenka Čebašek-Travnik je v drugem krogu volitev proti Andreju Možini zmagala s pičlimi 86 glasovi razlike. 

sergeja.hadner@zurnal24.si

 

Komentarjev 13
  • Milan Novak 16:51 13.marec 2017.

    Vse se bo uredilo bosta stric Milan in stric Janez .Z. poklicala !

  • jezero 16:50 13.marec 2017.

    Sicer je pa bila izvoljena na demokr-atičnih volitvah, a proti volji lopovske koruptivne združbe. Le nekaj tednov po izvolitvi jo hoče lopovska združba enostavno odstviti. To je Slovenija, mafijska država!

  • jezero 16:46 13.marec 2017.

    Zdravniška lopovska koruptivna "elita" ne misli oditi od bogatega korita. Nova predsednica vsekakor ni del te pokvarjene združbe.