Magazin > Lepota & telo
469 ogledov

Slovenske češnje raje kupujte pri kmetu

češnje Shutterstock
Sezona češenj je kljub muhastemu vremenu že v polnem zamahu. Ker ta vrsta sadja raste tudi pri nas, smo pri prodajalcih znova preverili, koliko slovenskega sadja je na voljo na njihovih policah.

Tokrat smo domače češnje našli v več trgovinah, vendar smo bili večinoma zelo neprijetno presenečeni nad njihovo ceno, ki je lahko ponekod tudi trikrat višja od cene češenj iz tujine.

Na voljo tudi ekološke

Češnje domačih pridelovalcev smo našli v Mercatorju (ekološke češnje iz Goriških brd), Leclercu, Kalčku in Sparu. Cene so se gibale med 9,24 (Kalček) in 9,89 evra (Leclerc) na kilogram; izjema je bil Spar, ki je slovenske češnje ponujal za 6,95 evra na kilogram. Najcenejše češnje smo sicer našli v Mercatorju (2,99 evra na kilogram), vendar so na police prišle iz Grčije.


Iskanje slovenskega

Ponudbo češenj smo preverili tudi pri nekaj zasebnikih oziroma na kmetijah, kjer se cene začnejo pri 4 evrih in se povzpnejo do največ 7 evrov za kilogram. Po takšnih cenah jih lahko najdete tudi na tržnici, vendar je češnje, če želite domače, tudi tam dobro kupiti pri prodajalcu, za katerega ste stoodstotno prepričani, da prodaja domače sadje. Kmetijski inšpektorji so namreč pred enim mesecem pregledali 20 tržnic in prav na tem področju ugotovili veliko kršitev, saj je veliko prodajalcev kot domače prodajalo tudi pridelke, odkupljene od proizvajalcev iz tujine.

Domače solate dovolj

V trgovinah smo poleg ponudbe češenj ta teden preverili ponudbo solate, ki v tem obdobju bujno raste tudi na slovenskih tleh. Domačo solato smo ob uvoženi našli na policah večine pregledanih trgovin; izjema sta bila Kalček, kjer so imeli na voljo le ekološko solato italijanskega izvora, in Lidl, kjer smo našli solato iz Avstrije in Nemčije. Cene domače solate se sicer bistveno ne razlikujejo od cen tiste iz tujine (od 0,75 do 0,99 evra na kilogram, odvisno od vrste), na voljo pa sta predvsem sorti kristalka in gentile.

Komentarjev 5
  • Realist 10:47 29.maj 2012.

    Ma če mene vprašate niti ni nujno da hodite do kmeta ali pa recimo v Goriška brda, ker sedaj lahko dobite ta prave domače češnje tudi v trgovinah. V Tuševih trgovinah imaš sedaj svežo domačo zelenjavo kot tudi sadje in ...prikaži več tudi cene so dosti bolj ugodne kot v drugih trgovinah.

  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 16:57 26.maj 2012.

    samo.če ga ne boš jedel,ti bo holesterol pozdravil........

  • dd 13:10 26.maj 2012.

    Jaz sem pa za 1kg plačala 17 evrov. Prebrisane branjevke!!! Če zdaj pomislim, bi s tem lahko kupila kar celo drevo.