Slovenija > Črna kronika
102 ogledov

Zdravnica: Poškodovan jamar slabo pokreten

Velebit, jamarji, akcija reševanja
1/7
Željko Mršić/PIXSELL
Speleolog, ki se je ponesrečil v jami na hrvaškem Velebitu, je v boljšem stanju, kot so pričakovali, je sporočila zdravnica. Rešili naj bi ga že danes zvečer. Na pomoč tudi slovenski reševalci.

Do 29-letnega speleologa iz Zagreba, ki se je poškodoval pri raziskovanju jame Kita Gaćešina, se je uspelo spustiti zdravnici hrvaške gorske reševalne službe. Na globini približno 500 metrov mu je popustil klin, nakar je padel, a se ni poškodoval tako hudo, kot so pričakovali, je pa slabo pokreten, je še sporočila zdravnica.

O nesreči sta reševalce obvestila dva jamarja iz 14-članske ekipe, ki sta se vrnila na površje. Zdravniki ga bodo pripravili na dolgotrajen dvig proti vrhu jame. Na kraj nesreče je odšlo tudi več gorskih reševalcev, pa tudi minerji, saj bodo morali zaradi prehoda nosil nekatere ozke prehode jame verjetno minirati, je poročal 24sata.hr.

Hrvaški reševalci so za pomoč pri reševanju prosili tudi svoje slovenske kolege. Slovenski obrambni minister Aleš Hojs je to po pisanju STA potrdil in dodal, da je vladi že predlagal pomoč 16 slovenskih jamarskih reševalcev, vlada pa se je nato na dopisni seji odločila reševalce oziroma pripadnike civilne zaščite tja tudi napotiti.

Daljša od Postojnske

Kita Gaćešina leži v južnem delu Velebita, na širšem območju Zadra. Predstavlja največji sistem jam v Dinarskem krasu na Hrvaškem. Doslej so raziskali več kot 22 kilometrov kanalov jame, ki je globoka slabih 700 metrov. Kot so zapisali na spletni strani speleologij.hr, ima Kita Gećešina daljši podtalni sistem kanalov kot Postojnska jama.

Komentarjev 5
  • doomchi 21:23 08.junij 2012.

    ** Komentar je bil zaradi neprimerne vsebine odstranjen **

  • anja.scuka 20:27 08.junij 2012.

    ** Komentar je bil zaradi neprimerne vsebine odstranjen **

  • zic 16:50 08.junij 2012.

    KAKŠEN PLIIIIN????????