Magazin > Lepota & telo
167 ogledov

Smuti je obrok, ne prigrizek

Zivljenje 27.02.14, smoothie, smuti, foto: shutterstock Shutterstock
Na videz zdrav smuti ima lahko tudi 500 ali več kilokalorij, kar je enakovredno kosilu, zato jih ne pijte za malico.

Ob naraščanju priljubljenosti smutijev se le malo ljudi zaveda, da še zdaleč niso vsi enaki in da ne vsebujejo vsi samo vitaminov in antioksidantov. V marsikaterem je namreč skritih veliko kalorij, predvsem v obliki sladkorjev iz sadja in dodatkov. "Pol litra smutija ima lahko tudi 500 kilokalorij (2.090 kilodžul), kar je količinsko skoraj enakovredno kosilu," poudarja strokovnjakinja za prehrano Mojca Cepuš. Pri v trgovini kupljenih smutijih je po njenih besedah vprašljiva tudi kakovost, saj so lahko na policah tako dolgo, da se večina vitaminov in mineralov do nakupa in zaužitja že izgubi.

Osnova naj bo zelenjava

Vsebino, kakovost in energijsko vrednost smutija boste imeli najlažje pod nadzorom, če ga boste pripravili v svoji kuhinji. "Smuti je lahko zelo zdrav obrok, če ga pripravite sami in če vanj vmešate več zelenjave kot sadja. Če boste vanj zmešali samo sadje, potem je bolje, da to sadje pojeste v kosu," svetuje Cepuševa. Tako boste zaužili več vlaknin.

Žlica namesto slamice

Pomemben je tudi način, kako smuti jeste. "Morali bi ga jesti z žlico, saj se prebava ogljikovih hidratov začne v ustih, kjer se mora hrana pomešati s slino," pojasnjuje strokovnjakinja za prehrano. "Če ga pijemo po slamici, preskočimo prvi pomemben del prebave." Pri nakupu smutija zato vprašajte po plastični žlički ali prinesite svojo.

Čokolada, med, oreščki

Poleg sladkorjev, ki so v smutiju zaradi sadja, lahko število kalorij poskoči tudi zaradi dodatkov, kot so čokolada, med, mleko (in njegove vegetarijanske različice) in oreščki. Tudi taki smutiji so seveda lahko zdravi, toda zanje še toliko bolj velja, da so lahko nadomestek obroka. Ni razloga, da bi se smutijem izogibali, prej obratno, toda nikar po njih ne posezite namesto malice ali kadar ste žejni. In seveda – naredite si jih sami.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.