Ambient
397 ogledov

Sodobna enodružinska hiša v Šentjakobu

Hiša v Šentjakobu, GASER arhitektura
1/16
Žurnal24 main
Hiša, ki so jo zasnovali v biroju GASER arhitektura, izstopa iz množice tipskih hiš iz časa socializma. Očarala nas je ne le njena izjemno sodobna oblika, temveč predvem arhitekturne in bivanjske kvalitete, ki jih ponuja premišljena in dobro izvedena zasnova.

Naselje Šentjakob, nekoč tradicionalni kmečki zaselek, je danes spalno naselje, kjer prevladuje enodružinska gradnja. Nekaj bogate zgodovine je sicer še mogoče videti; cerkev, staro vaško gostilno in nekaj starejših ohranjenih zgradb. Večina gradnje pa je iz časov po drugi svetovni vojni, ko se je naselje naglo širilo skupaj s širjenjem mesta Ljubljane, ki je nudilo vedno več delovnih mest. Prevladujejo individualne tipske hiše iz socialističnih časov.

Parcela, na kateri so GASER arhitekti postavili čudovito sodobno enodružinsko hišo, je popolnoma pravokotne oblike. Po njeni severni strani teče ulica, medtem ko ostale tri stranice mejijo na sosede. 

Stavba se na ulico zapira s skoraj slepo fasado, ki v drugače ozko Ilešičevo ulico vdahne nekoliko urbane ureditve. Vse fasade so obložene z oljenim macesnom, ki je položen diagonalno - arhitekti so se za takšno postavitev odločili, da bi se izostrili koti hiše ter optično zmanjšal volumen hiše.

Ostale stranice hiše so kolikor je mogoče odprte na zahodno in južno dvorišče, s čimer se interier hiše vizualno in funkcionalno razširi na vrt. Volumen hiše je na zahodni in južni strani dvovišinski, kar ustvari čudovit, svetel in prostoren ambient dnevne sobe. 

Velike steklene površine so fiksne in zgolj minimalno pregrajene, okna, ki se lahko odprejo, pa fasado razbijejo z manjšimi izrezi v fasadi.

Tloris hiše je dvojen: nad garažo, bivalno kuhinjo in jedilnico se nahajajo spalnica, otroška soba in garderobna soba, medtem ko sega dnevni prostor čez obe etaži. Središče dnevnega dela je kamin, ki se v leseni oblogi nadaljuje v garderobno omaro na galeriji. V prvo nadstopje vodi nesimetrično dvoramno stopnišče, ki ustvari ambientalen poudarek desni stranici dnevne sobe.

V spalnem prostoru najdemo okusno opremljeno garderobo in kopalnico., zanimivo pa je rešena tudi vgradna oprema otroške sobe.

Na terasi stoji lesen paviljon s finsko savno in manjšim zunanjim bazenom s pripadajočo letno teraso. Objekt je zasnovan za preživljanje toplih dni, če pa bi se ga naročniki želeli posluževati tudi pozimi, pa je možna zasteklitev odprte stranice.

Oprema je sodobna: ponavlja se motiv nepravilno zloženih pravokotnikov, med katerimi so poudarjene horizontalne linije, kar nakaže ne le strukturo oblog, temveč interierju doda dinamiko. Uporabljeni so avtentični prvinski materiali, kot sta les in keramika. Prostor je sodoben, udoben in posebno topel - arhitekturno dovršen. 

neto bivalna površina: 160 m2, leto izvedbe: 2013

arhitektura: GASER arhitekti

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.