Šport > Zimski športi
62 ogledov

Spor v Schladmingu pomirjen

Tina Maze EPA
Dan po "velikem incidentu", ki je pripeljal do obračuna med trenerjema Andreo Massijem in Mitjo Kuncem, je v hotelu Taurenblick v Schladmingu in zdaj že razvpiti jedilnici, kjer naj bi zapele pesti, vse po starem.

Tina Maze in njen partner, kondicijski trener in vodja ekipe Team to aMaze Andrea Massi sta dan po incidentu, ki je dodobra vznemiril slovensko medijsko javnost, pripravljala scenarij za jutrišnji napad na novo vrhunsko uvrstitev na SP v Schladmingu. Po superveleslalomskem zlatu in dveh srebrnih kolajnah v Schladmingu v superkombinaciji in veleslalomu je Mazejeva več kot izpolnila pričakovanja, zato slovenska šampionka, sproščena pritiskov, saj se je sila uspešno otresla velikih pričakovanj slovenske javnosti po kolajnah, čaka tekmo za žensko slalomsko svetovno krono.

Massi o incidentu, ki je vznemiril domačo javnost, danes ni želel dodatno govoriti. "O vsem sem že dovolj povedal, nimam dodatnega komentarja," je bil kratek Massi. Medtem je bil serviser najboljše slovenske alpske smučarke vseh časov Andrea Vianello sredi popoldneva v hotelu v veliki naglici, saj je moral iz dvigala pospraviti kakšnih deset parov smuči. Nekateri slovenski trenerji se muzajo in o tem že zbijajo šale.

Krizni sestanek v jedilnici

Direktorica Smučarske zveze Slovenije Barbara Kürner Čad je imela v hotelski jedilnici popoldne po veleslalomskem zmagoslavju Američana Teda Ligetyja "krizni sestanek" s Tino Maze in strokovnim vodjem alpskih disciplin Vladom Makucem. Kot kaže, bodo spor skušali čim prej pozabiti ter se posvetiti pripravam na nove tekmovalne izzive, ki Mazejevo in njeno ekipo čakajo do konca sezone, v kateri si želi kot vodilna tekmovalka v svetovnem pokalu dvigniti visoko v zrak veliki kristalni globus.

Barbara Kurner Čad predstavitev smučarjev slovenske reprezentance | Avtor: Saša Despot Saša Despot
"Najprej bi rada poudarila, da se je iz neke čisto postranske stvari naredila velika zgodba. Zgodil se je velik nesporazum. Mi kot zveza takšnega načina razčiščevanja ne bomo tolerirali. Po drugi strani pa je treba zadevo postaviti tudi v okvir svetovnega prvenstva, ko so vse ekipe, trenerji in tekmovalci pod velikim pritiskom ter je potreben le en sam napačen gib, pa lahko pride do takšne zadeve. Mislim, da so tudi mediji temu dali bistveno preveliko težo. Tukaj imamo tri kolajne Tine Maze, kar je fantastičen uspeh, imamo dobre rezultate mlajših smučarjev, ki kažejo na to, da so tudi za Tino še mladi, ki bodo lahko nadaljevali to uspešno zgodbo, in temu moramo posvečati največ pozornosti. Trudimo se, da bi temu tudi tako bilo. Seveda je ta dogodek malo pokvaril vzdušje, osebno sem naredila vse, da se je vse to umirilo. Mislim, da so se strasti že pomirile. Opravila sem pogovore z obema stranema, zadevo bomo uredili znotraj zveze. Mislim, da to ni dogodek, ki bi lahko bil medijsko odmeven ter niti najmanj ne gre za velik incident. Vsaka stran ima pravico do svojega mnenja in svojega pogleda, mi pa smo povedali, kakšno je naše mnenje, in zadeva je bila s tem zaključena. Imamo pomembno tekmo pred nami, ženski slalom, kjer mislim, da si Tina spet obeta odličen rezultat, nastopilo bo tudi nekaj mladih smučark, in mislim, da je to glavna stvar, ki ji moramo v tem trenutku dati poudarek," je dejala direktorica zveze Barbara Kürner Čad.

Oglasili so se odvetniki

Mitja Kunc pokal vitranc 2012 kranjska gora | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Iz tabora Tine Maze so svojo stran dogajanja posredovali v pisni izjavi za javnost iz odvetniške pisarne Damijana Terpina, ki je še enkrat ponovil ključne očitke in zamere do Mitje Kunca med četrtkovim ženskim veleslalomom v Schladmingu, podan pa je bil tudi opis dogajanja v jedilnici.

"Namesto, da bi direktor alpskih disciplin Makuc počakal ustrezen trenutek miru in sam opravil nalogo, ki mu po funkciji pripada, je k Massiju v neprimernem času 'poslal' Kunca, ki pa je na Massijeve utemeljene očitke začel osorno odgovarjati, kar Tinin trener - upravičeno - njegovega neresnega opravičevanja ni sprejel. Kunc je torej Massija poslal nekam in ga začel provocirati 'naj pride ven', tako je prišlo do prerivanja in neprimernih besed. S tem v zvezi pa je potrebno poudariti, da je bila Massijeva besedna reakcija čisto pričakovana, saj ga še sedaj nekateri zmerjajo z 'italijanskim fašistom', pa čeprav vsakokrat ponosno prisostvuje predvajanju slovenske himne ob zmagah njegove varovanke Tine Maze. Do tukaj dejstva, ki so jasna in ki jih lahko potrdijo priče, ki so tam dejansko bile. Postavlja pa se ključno vprašanje profesionalnega odnosa članov nekaterih slovenskih reprezentanc in odgovornih, ki si s svojo lahkomiselnostjo celo dovolijo postaviti na kocko rezultate vodilne smučarke na svetu. Končno ugotavljamo, da se žal ne uspemo v Sloveniji znebiti slabih navad, ki se najraje razpihujejo ob 'incidentih', namesto da bi takšen nepomemben dogodek šel preprosto v pozabo, če ne drugega, pa tudi zato, ker o neverjetni lahkomiselnosti Mitje Kunca nihče od Tinine ekipe ni doslej niti spregovoril, namesto da bi sprevideli veličino zgodovinskih rezultatov, ki jih dosega Tina Maze in njena ekipa in ki jih vsa svetovna smučarska srenja, zbrana v Schladmingu, spoštljivo priznava in hvali," je v izjavi za javnost poudaril pravni zastopnik ekipe Tine Maze, zamejski odvetnik Damijan Terpin.

Komentarjev 28
  • depresija 17:27 16.februar 2013.

    hehe Lahko je bit pogumen prek tipkovnice.. Usral se boš in šel z dolgo surlo pospravlat sobo in narest domačo nalogo! A je jasno?!! Fazan...

  • pikijakob 17:13 16.februar 2013.

    po drugi strani bi si pa lahko za zašcito svoje "intelektualne lastnine" nabavil svojo kodirano zvezo, kjer mu nihče nikamor ne skače. dokler ga pa lahko poslusa vsak dojenček s cb postajo naj pa ne čivka o špijunaži. tisti ki ...prikaži več pa je dobavil postaje za radijske zveze je pa navaden amater- parazit, ki si ne zasluži plače za svoje "opravljeno" delo.

  • vico 08:29 16.februar 2013.

    prvo je treba pa vogrinca prebicat