Šport
19 ogledov

CR dokončno potopil nizozemsko ladjo

Cristiano Ronaldo Euro 2012 Portugalska Nizozemska
1/25
EPA
Portugalci so v tretjem kolu skupine B evropskega prvenstva v Harkivu z dvema zadetkoma Cristiana Ronalda dokončno potopili Nizozemce (2:1), ki domov odhajajo brez ene same točke. Evropske Brazilce v četrtfinalu čakajo Čehi. Iz skupine B napredovali še Nemci.

Nizozemci so bili pred tekmo v praktično odpisanem položaju. Za zanesljivo napredovanje bi morali vsaj za dva zadetka premagati Portugalce, Nemci pa bi morali premagati Dance. Če so Nemci svoje naredili, pa svoje naloge znova niso opravili nizozemski nogometaši. Tako se fantje v oranžnih dresih (nocoj črnih), ki so bili pred prvenstvom eni glavnih favoritov, poslavljajo že po predtekmovanju. Eden glavnih krivcev za zgodnji odhod je ob nepovezani igri gotovo slaba obramba, ki je tudi tokrat precej "plavala" ob hitrih protinapadih Cristiana Ronalda, ta je bil junak tekme z dvema goloma, in soigralcev. Portugalska se tako ob Nemčiji veseli četrtfinala, kjer se bo merila s Češko.

Nizozemci so odločilno tekmi začeli s postavo, ki je bila po okusu njihovih navijačev. Od začetka sta dobila priložnost napadalec Klaas-Jan Huntelaar in vezist Rafael van der Vaart, ki je zamenjal "destruktivca" Marka van Bommla, v osrednjem obrambnem paru pa sta se tokrat znašla Joris Mathijsen in Ron Vlaar. Na drugi strani je Paulo Bento zaupal isti enajsterici kot ob zmagi z Dansko.

Napadalna usmerjenost se je Nizozemcem sprva obrestovala, saj je Rafael van der Vaart že v 11. minuti načel mrežo Portugalcev, ko je zadel z lepim strelom z 20 metrov. Nato pa je bilo praktično vse v znamenju Portugalcev. Pet minut pozneje so imeli po protinapadu priložnost za hitro izenačenje, a je Cristiano Ronaldo s strelom z roba kazenskega prostora le oplazil vratnico. V 17. minuti je Gregory van der Wiel napravil ogromno napako in žogo podal točno do Helderja Postige, ki je sam stekel proti Maartenu Stekelenburgu, nato pa zgrešil.

Portugalci so imeli nato še dve priložnosti, v 23. minuti pa je Ronaldo z glavo namučil nizozemskega vratarja, a se ta ni pustil premagati. Zato pa je Portugalska v 28. minuti zasluženo izenačila, ko je po lepi podaji Joaa Pereire za hrbet spet nezanesljive nizozemske zadnje vrste (končno) zadel Ronaldo. Do konca polčasa sta bila nevarna še Nani in spet Ronaldo, a je ostalo pri 1:1.

Drugi polčas so spet bolje začeli Nizozemci, Vlaar je v 53. minuti iz ugodnega položaja zgrešil z glavo, a v 66. minuti bi lahko Portugalci spet zadeli, ko je do strela na robu kazenskega prostora prišel Fabio Coentrao, izkazal pa se je Stekelenburg. V 67. minuti se je nizozemski selektor odločil še za dodatno napadalno opcijo in vpoklic Ibrahima Afellaya, kar pa je odprlo še več prostora za Portugalce. V 72. minuti je tako Ronaldo podal pred gol, kjer je bil povsem sam Nani, a mu z vsega nekaj metrov ni uspelo žoge potisniti mimo Stekelenburga.

Zato je Ronaldo, ki je v 90. minuti znova zatresel vratnico, v 74. minuti vzel stvari v svoje roke in nov protinapad učinkovito končal za vodstvo in zmago z 2:1. Van der Vaart je še zapretil v 82. minuti, ko je z novim lepim strelom zatresel vratnico, Huntelaar pa je v 86. minuti meril mimo gola, tako kot dve minuti pozneje povsem sam Robin van Persie.

EP v nogometu, skupina B, 3. kolo:

Portugalska : Nizozemska 2:1 (1:1) (Harkiv)
Cristiano Ronaldo (28, 74); Van der Vaart (11)

Postavi:

Portugalska: Patricio; Pereira, Alves, Pepe, Coentrao; Meireles (od 72. Custodio), Veloso, Moutinho; Nani (od 87. Rolando), Postiga (od 64. Oliveira), Ronaldo. Na klopi: Eduardo, Beto, Costa, Rolando, Lopes, Custódio, Quaresma, Micael, Viana, Almeida, Oliveira, Varela.

Nizozemska: Maarten Stekelenburg; Van der Wiel, Vlaar, Mathijsen, Willems (od 66. Affelay); Van der Vaart, De Jong, Sneijder, Robben; Huntelaar, Van Persie. Na klopi: Vorm, Krul; Heitinga, Bouma, Boulahrouz, Van Bommel, Schaars, Strootman, Kuyt, L. De Jong, Narsingh, Afellay.

Sodnik: Nicola Rizzoli (Italiija).

Danska : Nemčija 1:2 (1:1) (Lviv) 
Krohn-Dehli (24); Podolski (19), Bender (80)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.