Šport
74 ogledov

Domačini ustavili Hrvate: za zlato proti Franciji

Karabatić Francija Španija EP v rokometu polfinale EPA
Danska se bo v finalu domačega evropskega prvenstva za zlato kolajno pomerila s Francijo, potem ko je slednja v Herningu najprej premagala Španijo (30:27), Danci pa Hrvaško (29:27).

Francozi, dvakratni in tudi aktualni olimpijski prvaki, so na poti do novega finala na pleča položili aktualne svetovne prvake Špance, v nedeljskem velikem finalu pa jih čaka zmagovalec drugega polfinalnega dvoboja Danska, ki je ugnala Hrvate. Francozi bodo v nedeljo naskakovali tretji naslov evropskih prvakov, najboljši so bili v Švici leta 2006 in Avstriji leta 2010.

Galski petelini so sijajno odprli dvoboj, po njihovem prepričljivem uvodu in vodstvu s 7:2 pa so se razigrali tudi Španci in iz minute v minuto nižali zaostanek, v končnici prvega polčasa pa zaigrali naravnost sijajno in na veliki odmor odšli s prednostjo dveh golov.

Abalo in Domoulin najboljša takrat, ko je bilo treba

V drugem polčasu se slika na igrišču ni bistveno spremenila, tako Francozi kot Španci so zelo nihali v igri in na lahek način zapravljali svojo prednost, v prelomnih trenutkih dvoboja pa je bilo več modrosti in preudarnosti na strani izbrancev francoskega selektorja Clauda Oneste, ki so si poldrugo minuto pred koncem po zaslugi Luca Abaloja in dobrih obramb Cyrila Domoulina priigrali tri gole prednosti (29:26) in odločili tekmo v svoj prid.

V francoski izbrani vrsti sta bila najbolj učinkovita Abalo z osmimi in Valentin Porte s sedmimi goli, za špansko je Joan Canellass dosegel deset, Julen Aguinagalde pa pet zadetkov. Danski rokometaši medtem strumno korakajo k tretjemu zaporednemu naslovu evropskih prvakov.

Domačini v skrbeh

Gostitelji enajstega sklepnega turnirja na stari celini so dosegli sedmo turnirsko zmago, po treh zmagoslavjih v prvem in drugem delu tekmovanja so v drugem polfinalnem obračunu opravili še s Hrvati, v nedeljskem velikem finalu pa se bodo pomerili s Francozi.

Sloviti danski strateg Ulrik Wilbek je bil po prvem polčasu kar precej zaskrbljen, njegovi varovanci so bili prvič na letošnjem turnirju v podrejenem položaju, Hrvati pa na igrišču razigrani kot že dolgo ne. Domagoj Duvnjak, Igor Vori in drugi hrvaški rokometaši so v prvem polčasu do potankosti izpolnili vse dogovore iz slačilnice, pod nadzorom je bil tudi domači superzvezdnik Mikkel Hansen.

Dlje od izenačenja ni šlo

V drugem polčasu so domači rokometaši prevzeli niti igre v svoje roke in v 42. minuti povedli za tri gole (21:18). V zadnji tretjini tekme so jim Hrvati vseskozi dihali za ovratnik, v 47. minuti so celo izenačili na 23:23, a končnica tekme je znova minila v znamenju Dancev, ki so s pridom izkoristili večjo izbiro kakovostnih igralcev. V danski reprezentanci je bil najbolj učinkovit Anders Eggert z osmimi, v hrvaški pa sta Marko Kopljar in Zlatko Horvat dosegla po šest golov.

Islandija je že pred obema polfinaloma osvojila peto mesto na evropskem prvenstvu na Danskem, potem ko je v Herningu premagala Poljsko (28:27). V islandski izbrani vrsti je bil najbolj učinkovit Snorri Gudjonsson z osmimi goli, v poljski pa Patryk Kuchczynski s petimi zadetki.

EP v rokometu, Herning, polfinale:

Francija : Španija 30:27 (12:14)
Abalo 8, Porte 7, Narcisse 5, Guigou 5 (4); Canellas 10 (3), Aguinagalde 5, Entrerrios 4

Danska : Hrvaška 29:27 (13:15)
Eggert 8 (4), L. Hansen 4, Christiansen 3, R. Hansen 3; Kopljar 6, Horvat 6, Duvnjak 5

Za 5. mesto:

Islandija : Poljska 28:27 (13:16)

Za tretje mesto:

Nedelja ob 15.00:
Španija – Hrvaška

Finale:

Ob 17.30:
Danska – Francija

Komentarjev 1
  • vladek 07:57 25.januar 2014.

    Gledal sem obe tekme,Sodniki PRODANE duše,kako ih ni sram,očitno navijanje za Francijo in Dansko.Naj poskusijo igrat brez sodnikov