Šport
24 ogledov

Domračeva še tretjič zlata, "popolna" Teja na 5. mestu

sport 11.02.14. Teja Gregorin, slovenska biatlonka, olimpijske igre v Sociju, Sl
1/5
sport 11.02.14. Teja Gregorin, slovenska biatlonka, olimpijske igre v Sociju, Sl
Darja Domračeva je osvojila še tretjo zlato kolajno v Sočiju, tekmo s skupinskim startom je dobila suvereno, z enim zgrešenim strelom. Druga je bila Gabriela Soukalova, tretja pa Tiril Eckhoff. Teja Gregorin je zadela vseh 20 strelov in končala na odličnem petem mestu.

Po številnih nevšečnostih se je tekma biatlonk s skupinskim startom vendarle začela ob predvideni 16. uri. Organizatorji so že pred začetkom prižgali reflektorje, da bi tekmovalkam zagotovili čim boljše razmere na strelišču. Teja Gregorin, edina slovenska biatlonka na igrah, je vedno poudarjala, da rada tekmuje na tekmah s skupinskim startom.

Bergerjeva takoj izpadla iz boja

Na prvem vmesnem času, še pred uvodnim streljanjem, je Gregorinova dosegla deveti čas med tridesetimi tekmovalkami. Nekaj težav je imela Tora Berger; Norvežanka je padla v enem od prvih zavojev in porabila ogromno moči, da se je spet priključila skupini. Po zadetih prvih petih strelih v ležečem položaju je Teja napredovala na šesto mesto, za vodilno Anastazijo Kuzmino je zaostajala za 5,4 sekunde. 

Edina Slovenka je po polovici drugega kroga padla na 16. mesto, nekaj težav je imela ob vožnji mimo še ene padle biatlonke – Olge Zajceve. Po drugem ležečem streljanju, ki ga je Teja prav tako opravila brezhibno, je tekmovalka iz Ihana zasedala 10. mesto z 32 sekundami zaostanka za vodilno Darjo Domračevo. Belorusinji se je najbolj približala Gabriela Soukalová, ki je imela dobrih deset sekund zamude. Dvakrat je zgrešila Kuzmina in izpadla iz boja za stopničke.

Po tretjem streljanju 15 sekund od kolajne

Domračeva je nadaljevala izjemno predstavo in zadela tudi vseh pet strelov na prvem streljanju v stoječem položaju. Njenemu zgledu sta sledili Soukalová pa tudi Gregorinova, ki se je tako prebila na peto mesto! Za tretjeuvrščeno Nemko Evi Sachenbacher-Stehle je zaostajala le 15 sekund, za vodilno pa dobrih 50 sekund. Teja je med tekom pred zadnjim strelskim nastopom izgubila dve mesti, a na strelišče je zadnjič prišla kot kandidatka za bronasto odličje.

Domračeva in Soukalová sta na zadnjem streljanju enkrat "kiksnili", a sta imeli dovolj prednosti pred drugimi. Teja je spet zadela vse strele in strelišče zapustila kot šesta, 6,6 sekunde za tretjo Sachenbacher-Stehlejevo, pred njo sta bili še Poljakinja Monika Hojnisz in Norvežanka Tiril Eckhoff.

Darja za zgodovino, Teja presegla pričakovanja

V zadnjem krogu je Domračeva mirno ubranila prednost pred Soukalovo, tudi Čehinji se ni bilo treba obremenjevati s konkurentkami. Boj za tretje mesto je bil odločen v finišu, Eckhoffova je ugnala Sachenbacher-Stehlejevo. Odločilni trenutek se je zgodil, ko je Norvežanka napadla sredi kroga, njenemu tempu je lahko sledila le Nemka, Slovenka in Poljakinja sta ostali zadaj. Teja je pritekla na zanesljivo peto mesto z 39,4 sekunde zaostanka.

Domračeva je zmagama na zasledovalni tekmi in na klasiki dodala še tretje zlato. Postala je četrta zimska olimpijka s tremi najžlahtnejšimi odličji na enih igrah. Gregorinova bo Krasnajo Poljano zapustila zadovoljna, saj je dosegla štiri uvrstitve med petnajsterico: 11., 3., 15. in 5. mesto.

"Izpolnile so se mi vse želje"

"Vesela sem, da sem zadela vse tarče prvič v tej sezoni in to prav na OI. Tako so se mi izpolnile vse želje, ki sem si jih zadala pred odhodom v Soči. Čeprav danes ni bilo odličja, pa je bil tudi to vrhunski nastop," je po prihodi v cilj, sploh zadnjič na OI, na katerih ne namerava več nastopiti, dejala Gregorinova, ki bo s prvo slovensko olimpijsko biatlonsko kolajno že v četrtek odpotovala v domovino.

 "Začetek je bil mogoče zame celo prehiter. Vse tekmovalke so se zagnale v prvi vzpon. Potem je še na prvem spustu nerodno padla Norvežanka Tora Berger. Tako da je bilo zelo pestro že na začetku. Dvakrat sem se tudi sama znašla skoraj pred padcem, pa sem se uspela rešiti in sem tega zelo vesela, kajti pri padcu se hitro premakne diopter na puški in potem lahko to kroji usodo na strelišču. Do strelišča in prvega streljanja pa se je vse skupaj potem umirilo," je začetek tekme najbolje trideseterice s teh OI strnila Gregorinova. Na veselje strelskega trenerja Tomaša Kosa je končno podrla vse tarče.

"Na strelišču sem se počutila zelo sproščeno in samozavestno, vse je šlo kot po maslu. Niti ne vem, zakaj, ker sem vse naredila tako, kot na prejšnjih tekmah. Danes sem bila spet blizu tretjega mesta. Vendar nisem bila niti približno tako sveža, kot na zasledovalni tekmi, kjer sem s 15. mesta prišla do brona. Na zadnji vzpon sem šla z rezervo, čeprav je kazalo drugače, ker sem vedela, da je potem še dolga ravnina. Ni me povsem 'zaklalo', ampak svežine v teku ni bilo več. Na koncu sem si govorila, da moram ubraniti peto mesto in uspelo mi je. Mislim, da bi bilo zame bolje, če bi bil prvi krog počasnejši. Malo sem verjetno tudi padla v formi od tistih prvih tekem. Ko sem bila stara dvajset let, sem lahko brez težav tekla tri dni zapored, zdaj pa se mi prileže kakšen dan počitka več."

Skupinski start (ženske), 12,5 km, izidi:

1. Darja Domračeva (Blr) 35:25,6 (1)
2. Gabriela Soukalová (Češ) + 20,2 (1)
3. Tiril Eckhoff (Nor) 27,3 (1)
4. Evi Sachenbacher-Stehle (Nem) 28,3 (0)
5. Teja Gregorin (Slo) 39,4 (0)
6. Monika Hojnisz (Pol) 54,9 (0)
7. Kaisa Mäkäräinen (Fin) 1:01,5 (2)
8. Olena Pidhrušna (Ukr) 1:11,5 (0)
9. Veronika Vitková (Češ) 1:23,7 (0)
10. Selina Gasparin (Švi) 1:29,3 (2)
...

Komentarjev 1
  • jaki 17:26 17.februar 2014.

    Vrhunsko Teja Gregorinova - poklon!