Šport > Slovenija poka od ponosa
19847 ogledov

"Kar so Slovenci naredili Špancem, ni za mlajše od 18 let!"

Epa
"Dončić odvzel krono," dan po zgodovinski zmagi slovenske košarkarske reprezentance piše španska Marca.

Slovenski košarkarji so z bržkone najboljšo predstavo na prvenstvu izločili aktualne evropske prvake in prve favorite turnirja Špance (92:72) ter si že zagotovili prvo kolajno na velikih tekmovanjih v zgodovini samostojne države. O njenem lesku bo odločala nedeljska tekma z zmagovalcem obračuna med Rusijo in Srbijo.

Uspeh varovancev Igorja Kokoškova, ki v polfinalu niso le premagali, temveč razbili "furio" in vpisali še osmo zaporedno zmago na prvenstvu (slovenski rekord!), je odmeval po številnih evropskih in svetovnih medijih.

"Slovenija šokirala prvake iz Španije in se uvrstila v prvi finale," je zgodovinski trenutek za našo reprezentanco pospremila uradna stran prvenstva. Poraz so športno priznali tudi na Pirenejskem polotoku, kjer si kruh služi slovenski zvezdnik Luka Dončić. Osrednji madridski športni časopis Marca je na današnji naslovnici objavil fotografijo 18-letnega košarkarja Real Madrida in pripisal: "Dončić odvzel krono."

Slovo od naslova evropskega prvaka so pospremili tudi pri AS-u: "Natančna Slovenija šokirala Špance v polfinalu EuroBasketa." O prevladi Slovenije se je razpisal tudi nemški Bild: "Košarkarska senzacija! Slovenija 'razstavila' Španijo."

Čestitke prihajajo tudi z druge strani Atlantika. Slovenskemu kapetanu in celotni reprezentanci je čestitko posredovala tudi ekipa severnoameriške lige NBA Miami Heat.

Uspeha slovenskih fantov so se veselili številni mediji s področja nekdanje skupne države. "Sloveniji uspelo to, o čemer smo mi sanjali. Slovenija povozila Španijo za veliki finale. Evropski prvaki potonili," svoj prispevek naslavljajo Sportske novosti.

"Slovenija v finalu. Naši sosedi osramotili Špance," piše hrvaški spletni portal Vecernji.hr. "Gremo, Slovenci! Senzacionalni sosedi v finalu EuroBasketa," piše hrvaški 24.sata.hr in dodaja: "Kar so Slovenci naredili Špancem v polfinalu EuroBasketa, ni za mlajše od 18 let!"

"Cela Slovenija na nogah, danes niso pomembni niti problemi s Hrvati," so zapisali pri Tportal.hr. "Zamislite si, kakšna reprezentanca bi bila Jugoslavija! Slovenija s svojo igro obnorela Evropo," dodajajo pri Index.hr.

 | Avtor: Epa Epa
Slovenskega uspeha se veselijo tudi v Srbiji, od koder prihaja selektor Igor Kokoškov. "Slovenija je košarkarsko čudo. Dončić in Dragić v finalu, Španija v kanalu," so zapisali pri Telegraf.rs. "Košarkarji Španije so v polfinalu EuroBasketa dobili klofuto," pa so zapisali na Blic.rs.

Čestitke na račun slovenske reprezentance dežujejo tudi na družbenih omrežjih. "Nocoj ima Slovenija 700 milijonov navijačev. Celotna Evropa, razen Španije," je zapisal nek uporabnik, drugi pa je dodal: "Država z dvema milijonoma prebivalcev - populacija New Mexica - igra precej dobro košarko. Uničila je Španijo."

O tem, kakšno vlogo je pod obročema odigral fenomenalni Gašper Vidmar, pa najbolj nazorno priča naslednji zapis:
Španija: "Mi imamo brata Gasol, brata Hernagomez, Rubia, Rodrigueza, koga imate vi?
Slovenija: "Vidmarja."

Komentarjev 3
  • Žirafa 18:49 15.september 2017.

    Čestitke fantom!

  • PeraJJ 16:36 15.september 2017.

    Kdo želi postati vodja ?! https://mybasketteam.com/sl

  • Vincencij 16:16 15.september 2017.

    Nadvse noro toda zasluženo in pravično-srce so puščali na igrišču! BRAVO SLOVENIJA!

Sorodne novice