Šport
23 ogledov

FIA za cenejšo formulo 1

Lewis Hamilton, Nico Rosberg EPA
Mednarodna avtomobilistična zveza (Fia) je potrdila načrte za zmanjševanje stroškov v svojem elitnem tekmovanju, formuli 1. To naj bi dosegli z možnostjo uporabe enotnih motorjev, novost bodo predvidoma uvedli leta 2017.

Fia je sporočila, da se je lotila analize stroškov. Zmanjševanje naj bi dosegla z zgornjo omejitvijo stroškov ekip, zmanjševanjem stroškov s spremembami tehničnih pravil in z več deli, ki bi bili standardizirani za vse ekipe.

Pri krovni avtomobilistični zvezi so pripravili predlog za maksimalno ceno za motorje in menjalnike. A zamisli ni podprl Ferrari oziroma ji je nasprotoval z vetom, pravico do njega ima ekipa iz Maranella zaradi svojega dolgega sodelovanja v tem športu.

Fia se pozneje ni odločila za pravno spodbijanje veta Ferrarija, ampak je predstavila novo zamisel. To pa je uvedba enotnega dobavitelja motorjev v sezoni 2017, razvoj takšnega motorja bi bil precej cenejši kot pri sedanjih proizvajalcih.

O tem, da želi vodstvo tekmovanja ekipam na ta način znižati stroške v posamezni sezoni, motorje naj bi dobavljalo neodvisno podjetje, je prvič pred dnevi ob dirki v teksaškem Austinu že govoril vodja tekmovanja, 84-letni Bernie Ecclestone. Pri tem naj bi šlo za 2,2-litrske motorje z dvojnim turbinskim polnilnikom. Od lanske sezone so v formuli 1 zaradi okoljskih zakonov dovoljeni le 1,6-litrski turbo motorji s hibridno tehnologijo. Ti novi motorji naj bi ekipe namesto šestih milijonov evrov na sezono stali le še tretjino tega zneska.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.