Šport > Kolesarstvo
1856 ogledov

Favoriti so se ušteli, Roglič še vedno v odlični poziciji

Kriterij Dauphine Profimedia
Mladi Valentin Ferron (TotalEnergies) je presenetil ostale ubežnike in slavil največjo zmago kariere, Wout van Aert ostaja v rumenem, Primož Roglič pa na tretjem mestu (oba Jumbo-Visma).

Na zelo razgibani 196 kilometrov dolgi šesti etapi Kriterija Dauphine od Rivesa do Gapa, katera je prečkala kar štiri kategorizirane klance, so že tradicionalno za mestece Gap slavili ubežniki.

Mladi francoski kolesar Valentin Ferron je z napadom v zadnjem kilometru presenetil in naravnost šokiral preostalo peterico ubežnikov, katero so predstavljala številna znana imena. Kolesar domače ekipe TotalEnergies je na koncu slavil celo s 3-sekundno prednostjo pred Pierrom Rollandom (B&B Hotels) in Warrenom Barguilom (Arkea Samsic).

Kriterij Dauphine | Avtor: Profimedia Profimedia

V ozadju je sprint za sedmo mesto dobil Juan Sebastian Molano, vsi favoriti za skupni seštevek pa so prečkali ciljno črto v času Molana, tako da v skupnem seštevku pri vrhu ni prišlo do sprememb, če izvzamemo, da se zaradi bolezni na startu sploh ni pojavil eden glavnih favoritov ter kapetan ekipe UAE Team Emirates, osmouvrščeni Juan Ayuso.

V skupnem seštevku rumeno majico tako še naprej drži Wout van Aert, ki ima pred zadnjima dvema dnevoma in dvema brutalnima gorskima etapama, ki bi se vendarle lahko izkazali za prevelik test za vsestranskega Belgijca, minuto in tri sekunde prednosti pred Mattiem Cattaneom (Quick Step – Alpha Vinyl) in minuto in šest sekund pred Primožem Rogličem (danes 32., z enakim časom kot vsi favoriti), ki je tako izmed največjih favoritov dirke v najboljšem položaju.

Kriterij Dauphine | Avtor: Profimedia Profimedia

Tudi šesta etapa Kriterija Dauphine pa tako kot prejšnjih pet ni razočarala, temveč je bila eksplozivna od samega starta. Glavnina je pokrivala večino poizkusov pobega, tako da se je današnji beg izoblikoval šele po drugem kategoriziranem vzponu dneva, ko se je v ospredju znašla francosko-italijanska naveza.

Beg zelo uveljavljenih kolesarskih imen so tako sestavljali Geoffrey Bouchard, Bruno Armirail, Andrea Biagoli, Victor Lafay, Ferron, Barguil in Rolland. Privozili so si prednost dobrih štirih minut, preden je na zadnjem kategoriziranem vzponu dneva 60 kilometrov pred ciljem odpadel Armirail.

Kriterij Dauphine | Avtor: Profimedia Profimedia

Prav tako na istem vzponu iz glavnine popusti prvi favorit etape, sprinter Dylan Groenewegen, ki pa uspe priključiti nazaj 30 kilometrov pred ciljem. Glavnina nato začne počasi topiti prednost ubežnikov, toda prepočasi. Vse bolj očitno postaja, da se bodo za zmago znova udarili ubežniki.

V zadnjih 10 kilometrov tako vstopijo z dvominutno prednostjo, kar je bilo dovolj, da se začne taktizirati. Nihče noče več na čelo, nihče noče narekovati tempa. Zmedo izkoristi Ferron, ki je pred samim zaključkom veljal za največjega "outsiderja" v skupini tako slovitih imen. Sprva ga nihče ne vzame dovolj resno, ko pa se za njim vendarle požene Bagioli, je bilo že prepozno.

Kriterij Dauphine | Avtor: Profimedia Profimedia

Mladi Francoz prečka ciljno črto tri sekunde pred ostalimi ubežniki in 32 sekund pred glavnino z vsemi favoriti. Za Ferrona je bila to daleč največja zmage njegove kariere, saj je pred tem dobil le še eno etapo Dirke po Ruandi.

Dirka Kriterij Dauphine na jugovzhodu Francije sicer številnim kolesarjem služi kot priprava na sloviti francoski Tour, ki se bo letos 1. julija začel v Koebenhavnu na Danskem.

To dokazuje tudi trasa sedme etape, ko kolesarja čaka 134,8 km med Saint-Chaffreyjuem in Vaujanyjem. Vmes bodo "preplezali" slovita prelaza Col du Galibierin Col de la Croix de Fer, kjer se bo najboljšim ponudila priložnost za spremembe tudi prav na vrhu. Dirka se bo končala v nedeljo, ko se zaključi še z enim brutalnim vzponom na Plateau de Solaison, ki lahko prinese še zadnje spremembe v skupnem seštevku.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice