Šport > Kolesarstvo
2289 ogledov

Izjemna predstava Polanca, potolčeni Remco v bolečinah odbil vse napade

Jan Polanc Profimedia
Richard Carapaz je zmagovalec 12. etape Vuelte z zaključnim vzponom na Penas Blancas. S četrtim mestom se je izkazal Jan Polanc, medtem ko v skupnem seštevku med Remcom Evenepoelom in Primožem Rogličem kljub padcu Belgijca ni prišlo do sprememb.

193 kilometrov dolga 12. etapa letošnje Vuelte s startom v Salobreni in s ciljem na vrhu Penas Blancasa se je odločila v zadnjih dveh kilometrih, ko se je Richard Carapaz (Ineos Grenadiers) izkazal za najmočnejšega izmed ubežnikov na zaključnem vzponu.

S solo napadom v zaključku vzpona je olimpijski prvak za devet sekund premagal Wilca Keldermana (Bora-Hansgrohe) ter za 24 sekund Marca Solerja (UAE Team Emirates), medtem ko je vsega dve sekundi za svojim moštvenim kolegom na četrtem mestu ciljno črto prečkal Jan Polanc.

Belgijec Remco Evenepoel (QuickStep) je kljub grdemu padcu in vidnim odrgninam ter bolečinam uspel na zaključnem vzponu nadzorovati vse največje tekmece v skupnem seštevku, tako da je ciljno črto prečkal na 15. mestu, s sedmimi minutami in 39 sekundami zaostanka za Carapazom. Z enakim časom je na 17. mestu v cilj prikolesaril tudi Primož Roglič (Jumbo-Visma).

Vuelta | Avtor: Profimedia Profimedia

Z enakim časom kot Evenepoel in Roglič sta ciljno črto prečkala tudi Enric Mas (Movistar) in Juan Ayuso (UAE Team Emirates). Izmed najboljše peterice v skupnem seštevku je tako nekaj sekund izgubil le Carlos Rodriguez (Ineos Grenadiers), ki je proti največjim konkurentom izgubil 11 sekund.

V skupnem seštevku tako na samem vrhu ni prišlo do večjih sprememb, saj Roglič na drugem mestu za nosilcem rdeče majice še naprej zaostaja za 2:41, Enric Mas na tretjem pa 3:03. Rodriguez po novem na četrtem mestu zaostaja 4:06, medtem ko je Ayuso na petem še vedno 4:53 za Evenepoelom.

Remco Evenepoel Video Šport Padec rdeče majice in izjemna poteza Primoža Rogliča, kateri se klanja svet

Je pa zato prišlo do ogromnih sprememb v drugi polovici prve deseterice. Kelderman je namreč po današnjem uspešnem begu skočil kar za 15 mest in zaseda šesto mesto s 6:28 zaostanka. Sledita Miguel Angel Lopez (Astana, +6:56) in Joao Almeida (UAE Team Emirates, +7:18), medtem ko se je kar na deveto mesto povzpel Polanc, ki za Evenepoelom zaostaja točno 8 minut. Deseterico zaključuje Tao Geoghegan Hart (Ineos Grenadiers, +8:05).

Zaradi same trase etape se je vedelo, da bo imel današnji pobeg zelo lepe možnosti za etapno zmago. Zato je bilo prvih 40 kilometrov izjemno eksplozivnih, saj so bili številni poizkusi bega pokriti, glavnina se je umirila šele po 40 kilometrih, ko se je v ospredju izoblikovala skupina kar 32 kolesarjev, izmed katerih so bila največja imena zagotovo Carapaz, Kelderman, Soler, Jay Vine, Aleksej Lutsenko, na svojo priložnost pa je čakal tudi naš Jan Polanc.

Vuelta | Avtor: Epa Epa

Skupina ubežnikov si je uspela privoziti lepo prednost, pri tem pa ji je pomagal tudi padec Evenepoela, ki je zdrsnil na enem izmed zavojev, se počasi pobral, zamenjal kolo in precej obtolčen nadaljeval dirko. Glavnina se je odločila za izjemno športno potezo, saj je povem umirila svoj ritem, da je lahko nesrečni Evenepoel brez težav znova priključil. Prednost ubežnikov, iz katere je bil najnevarnejši v skupnem seštevku Kelderman z dobrimi 14 minutami zaostanka, je tako dosegla že zelo nevarno prednost 12 minut.

Do zaključnega vzpona je prednost ubežnikov padla pod devet minut, kar je bilo več kot dovolj, da so med seboj mirno obračunali za etapno zmago. Matteo Fabbro, Kelderman, Vine, Elie Gesbert, Carapaz, Marco Brenner, Soler, Polanc, Carl Fredrik Hagen in Clement Champoussin so bili še zadnji preostali ubežniki, preden so se začeli prvi napadi.

Najprej je poizkusil Gesbert, a je Kelderman pokril njegov poizkus, nato pa je neuspešno napadel tudi Polanc. Gesbert je nato poizkusil ponovno v zadnjih štirih kilometrih, sledili pa so mu lahko le še Kelderman, Carapaz, Brenner in Polanc. V zadnjih dveh minutah je nato napadel še Carapaz, ki pa je bil premočan za vso konkurenco.

Vuelta | Avtor: Profimedia Profimedia

Za olimpijskega prvaka Carapaza je bila to 15. zmaga v karieri in tretja letos. "Res sem zelo vesel. Sem smo prišli s ciljem po čim boljši uvrstitvi v skupnem seštevku, kar pa mi ne bo uspelo. Nato smo usmerili cilje v etapno zmago, kar sem uresničil. Čakal sem na pravi trenutek, moral sem biti potrpežljiv. Ko se je ponudila priložnost, sem jo zgrabil. Hvaležen sem za to, tudi noge so bile zelo dobre," je po zmagi za organizatorje dirke dejal Ekvadorec.

Polanc je na drugem najdaljšem vzponu Vuelte na Penas Blancas (19 km/6,7 %) dolgo odlično konkuriral najmočnejšim ubežnikom, nato pa je celo pogumno napadel štiri kilometre pred ciljem, a mu namera ni uspela. Je pa zato ciljno črto po požrtvovalni predstavi prečkal na četrtem mestu in v skupnem seštevku napredoval v prvo deseterico.

Remco Evenepoel Vuelta Šport Nosilec rdeče majice nad organizatorje: "To je kot v nočni mori"

V ozadju pa se je obetal epski spopad glavnih favoritov, ko je že na začetku samega vzpona napadel Mas. A so ga največji konkurenti uspeli ujeti, Remco pa je nato na čelu skupine favoritov navil tak peklenski tempo, da je z njim praktično onemogočil vse nove poizkuse napadov ter suvereno ubranil rdečo majico še za en dan.

V petek bo na sporedu ravninska 13. etapa od Ronde do Montille (168,4 km), v kateri bodo najbrž med sabo obračunali najboljši sprinterji.

 

* Izidi 12. etape (Salobrena - Penas Blancas, 192,7 km):
 1. Richard Carapaz (Ekv/Ineos Grenadiers)           4:38:26
 2. Wilco Kelderman (Niz/Bora-Hansgrohe)              + 0:09
 3. Marc Soler (Špa/UAE Team Emirates)                  0:24
 4. Jan Polanc (Slo/UAE Team Emirates)                  0:26
 5. Marco Brenner (Nem/Team DSM)                        0:34
 6. Elie Gesbert (Fra/Arkea Samsic)                     0:56
 7. Jay Vine (Avs/Alpecin-Deceuninck)                   1:12
 8. Carl Fredrik Hagen (Nor/Israel-Premier Tech)        1:23
 9. James Shaw (VBr/EF Education-EasyPost)              3:04
10. Matteo Fabbro (Ita/Bora-Hansgrohe)                  3:17
...
15. Remco Evenepoel (Bel/Quick-Step Alpha Vinyl)        7:39
16. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma)                     isti
17. Enric Mas (Špa/Movistar)                             čas
...

- skupni vrstni red (12/21):
 1. Remco Evenepoel (Bel/Quick-Step Alpha Vinyl)    44:25:09
 2. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma)                   + 2:41
 3. Enric Mas (Špa/Movistar)                            3:03
 4. Carlos Rodriguez (Špa/Ineos Grenadiers)             4:06
 5. Juan Ayuso (Špa/UAE Team Emirates)                  4:53
 6. Wilco Kelderman (Niz/Bora-Hansgrohe)                6:28
 7. Miguel Angel Lopez (Kol/Astana)                     6:56
 8. Joao Almeida (Por/UEA Team Emirates)                7:18
 9. Jan Polanc (Slo/UEA Team Emirates)                  8:00
10. Tao Geoghegan Hart (VBr/Ineos Grenadiers)           8:05
...
Komentarjev 1
  • Avatar pantani
    pantani 07:27 02.september 2022.

    Evenepol naduvan,kar ga bo koštalo končne zmage!!!

Sorodne novice