Šport > Kolesarstvo
2749 ogledov

Mohorič: "To je morda celo največja zmaga v moji karieri"

Matej Mohorič Profimedia
Matej Mohorič je razkril največjo zmago svoje kariere ter s katerima dirkama ima še neporavnane račune.

Slovenski kolesarski as Matej Mohorič si je po številnih uspehih v sezoni zagotovil priznanje za posebne dosežke na ponedeljkovem Večeru zvezd. Po koncu prireditve, ki jo organizira Kolesarska zveza Slovenije, je razkril, da ima za leto 2024 smele načrte in neporavnane račune z nekaterimi največjimi enodnevnimi dirkami.

"Moji neizpolnjeni želji sta dirka po Flandriji in Pariz-Roubaix. Res si ju močno želim in to bo cilj spomladanskega dela sezone. Potem se bom osredotočil na dirko po Franciji in olimpijske igre v Parizu. Najbrž bom konec leta za razliko od letos nastopil tudi na svetovnem prvenstvu," je v pogovoru s predstavniki medijev pogled v 2024 usmeril 29-letnik iz Podblice.

Matej Mohorič | Avtor: Profimedia Profimedia

V številnih drugih kolesarskih državah bi po tako uspešni sezoni na prireditvah, kot je bila ponedeljkova, pobiral najbolj prestižno nagrado, v Sloveniji pa ima tekmeca v Tadeju Pogačarju in Primožu Rogliču, ki ju zelo ceni.

"Neverjetno je, da smo trije tako uspešni v istem času. Slovenci smo majhen, zelo ponosen narod in morda damo drug drugemu malo energije, zagona ter samozavesti, da tudi mi zmoremo. Morda si zaradi tega rečeš na startu, da ker si Slovenec, si zagotovo sposoben zmagati. Vesel sem uspehov Tadeja in Primoža. Nadejam se, da bo tudi naslednja generacija uspešna," o zlatem obdobju kolesarstva v Sloveniji pravi Mohorič.

Matej Mohorič | Avtor: Profimedia Profimedia

Letos zmagovalec šestih dirk na cesti želi čim več izkušenj vrniti v okolje, v katerem je tudi sam zastavil temelje odlične kariere. "Pomembno je, da vlagamo nazaj med mlade in jim omogočimo dobro izhodišče. Mladinska kategorija je tista, ki jo opazujejo ekipe svetovne serije in izbirajo največje talente," je razložil Mohorič.

Mladinci so letos opozorili nase z naslovom evropskega prvaka na cestni dirki ter bronom, pod katera sta se podpisala Anže Ravbar in Žak Eržen. Mohorič je pred 11 leti prav tako postal mladinski prvak, in sicer svetovni. Letos pa je konkurenco pokoril tudi na SP po makadamskih cestah v Benečiji.

Anže Ravbar Žak Eržen | Avtor: Profimedia Profimedia

"Pred startom si nisem predstavljal, kako pomembna je ta dirka. Potem pa je ta zmaga tako odmevala, da je bila to morda celo največja zmaga v karieri. Ta disciplina se zelo hitro razvija, tudi v prihodnosti se bo. To so bile moje otroške sanje, saj sem vedno želel dirkati zunaj cestnega kolesarstva," je z nasmeškom na obrazu razlagal slovenski as.

Prihodnje leto ga čaka še tako imenovano neuradno svetovno prvenstvo po makadamu, Unbound Gravel v ZDA. Čeprav tam redki kolesarji več sto kilometrov dolgo preizkušnjo v Kansasu končajo z nasmeškom na obrazu, se Mohorič z mavričnim dresom svetovnega prvaka veseli enega najtežjih dni na kolesu.

Matej Mohorič | Avtor: Profimedia Profimedia

Veseli pa ga še dejstvo, da je to sezono zaznamoval z besedami. Izjavo po zmagi v 19. etapi letošnje dirke po Franciji si je samo prek družbenih omrežij ogledalo več milijonov ljudi. "Odzivov je bilo ogromno in tudi mene se je dotaknilo, da je intervju navdihnil toliko ljudi. Bistvo športa je, da motivira in navdihuje. Vesel sem, da sem opravil svoje poslanstvo."

Ogromno simpatij je požel tudi med sotekmovalci. "Govoril sem iz srca, to sem takrat čutil. Dirka po Franciji je zelo dolga in naporna, nekako se na drugi ravni povežeš s sotekmovalci. Vesel si njihovih uspehov in žalosten ob njihovih padcih. To je bila hkrati tudi zadnja priložnost za etapno zmago za nas smrtnike, in ne Pogačarja ter Rogliča," se je še pošalil trenutno 20. kolesar svetovne lestvice.

Matej Mohorič | Avtor: Profimedia Profimedia

Čeprav je popolnoma osredotočen na kariero, mu zaradi vsestranskega pristopa k športu pogled večkrat uide na čas po karieri. "Interesov imam preveč in vedno znova mi zmanjka ur v dnevu in dni v tednu, da bi zadostil vsem željam in ciljem. Ne vem točno, kaj bom počel po karieri, zagotovo bom ostal v kolesarstvu. Priložnosti in izzivov pa je toliko, da se bom s težkim srcem odločil le za nekaj njih."

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice