Šport > Kolesarstvo
8493 ogledov

To danes čaka Pogačarja, se lahko spiše zgodovina?

Tadej Pogačar Profimedia
Za Pogačarja bi vsaj na papirju danes morala biti na sporedu etapa počitka, medtem ko bo legendarni Mark Cavendish poizkušal spisati zgodovino.

Pred kolesarji na dirki po Franciji je sedma etapa. Dolga bo 169,9 kilometra, potekala bo od Mont de Marsana do Bordeauxa. Ker bo pretežno ravninska, vsebovala bo le en, 1,2 kilometra dolg kategoriziran vzpon četrte kategorije, katerega bodo kolesarji prečkali 40 kilometrov pred ciljem, bo veliko presenečenje, če se ne bo končala s sprintom glavnine po ulicah Bordeauxa.

Profil 7. etape Toura | Avtor: Cyclingstage Cyclingstage

Tako bo sedma etapa Toura favoritom za visoke končne uvrstitve na čelu z vodilnim Dancem Jonasom Vingegaardom in njegovim glavnim konkurentom slovenskim asom Tadejem Pogačarjem ponudila možnost, da se po dveh razburljivih gorskih pirenejskih etapah nekoliko odpočijejo pred razgibano osmo in znova gorato deveto etapo. Skoraj zagotovo bo tako imel Danec pred Slovencem tudi po sedmi etapi 25 sekund prednosti.

Oba favorita bosta morala biti pozorna le na napovedan močan bočni veter v okolici Bordeauxa, ki bi znal raztrgati glavnino. Toda Jumbo-Visma je že tradicionalno odlična v podobnih pogojih, Pogačar pa lahko računa na pomoč izkušenega Mattea Trentina, ki je pravi mojster za takšne etape.

S sprintom sta se doslej na dirki končali dve etapi, obe je dobil Belgijec Jasper Philipsen (Alpecin Deceuninck), obakrat sta bila njegova prva zasledovalca Nemec Phil Bauhaus (Bahrain Victorious) in Avstralec Caleb Evan (Lotto-Dstny). Z osmim mestom ima najboljšo slovensko uvrstitev v sprinterskih etapah Luka Mezgec, ki je glavni pomočnik pri ekipi Jayco-AlUla Nizozemcu Dylana Groenewegnu, ki pa do zdaj še ni upravičil visokih pričakovanj.

Zadnji cilj etape dirke po Franciji je sicer Bordeaux gostil leta 2010, ko je legendarni Mark Cavendish dosegel eno izmed svojih famoznih 34 zmag z dirke po Franciji. In prav v Bordeauxu bi se lahko spisala zgodovina, saj bi ob svojem zadnjem nastopu na Touru legendarni kolesar z otoka Man lahko postal nesporni kralj francoske pentlje, saj bi s svojo 35. zmago prehitel tudi velikega Eddyja Merckxa, s katerim si trenutno deli rekord.

Mark Cavendish | Avtor: Profimedia Profimedia

Legendarni Cavendish je navdušil že na minulem Giru, ko je dobil sprint svoje zadnje etape dirke po Italiji in se tako na najlepši način poslovil od legendarne dirke. Na Touru pa mu bo zagotovo še težje, saj se je na dirki po Franciji resnično zbrala sama sprinterska smetana.

Cavendish, ki je prvi sprinterski etapi končal na petem in šestem mestu, bo moral v boju za zgodovinsko 35. zmago na Touru premagati prej omenjene Philipsena, Bauhausa, Ewana in Groenewegna, prav tako pa se želijo v boj za zmago tokrat vmešati tudi Fabio Jakobsen, Wout van Aert, Mads Pedersen, Biniam Girmay, Alexander Kristoff, Jordi Meeus, Bryan Coquard ...

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice