Šport > Kolesarstvo
8857 ogledov

Vingegaard pri zavesti, takšne so prve informacije o stanju

Vingegaard X
Ekipa Visma-Lease A Bike je sporočila prve informacije o stanju njihovega zvezdnika Jonasa Vingegaarda, ki se je huje poškodoval v nesreči na dirki po Baskiji.

V nesreči, ki se je zgodila 33 km pred ciljem četrte etape dirke po Baskiji, jo je najhuje skupil danski kolesarski zvezdnik Jonas Vingegaard (Visma Lease A Bike).

Njegova ekipa je prek uradnega profila na družbenem omrežju X sporočila, da je dvakratni zmagovalec dirke po Franciji pri zavesti, njegovo stanje pa je stabilno.

Vingegaard je v padcu, v katerega je bilo udeleženih 12 kolesarjev, med njimi tudi Primož Roglič in Remco Evenepoel, "zlomil ključnico in več reber."

Danec je po trdem pristanku nepremično obležal ob betonskem jarku, kjer se je huje poškodoval tudi član UAE Team Emirates Jay Vine. Ta si je "zlomil eno vratno in dve prsni vretenci, a k sreči nima nevroloških posledic".

Tudi njega so tako kot Vingegaarda in Evenepoela z reševalnim vozilom pri zavesti odpeljali v bolnišnico.

Neslaven konec je na dirki po Baskiji doživel tudi Evenepoel, ki se je od tekmovanja poslovil z zlomljeno ključnico in lopatico. V petek bo odpotoval v domovino, kjer mu bodo operirali ključnico, je zapisala ekipa Soudal-Quick Stepa.

Dirka ustavljena Šport Trije favoriti na tleh, konec za Rogliča, Vingegaard se ni pobral

O resnosti stanja ni bilo nobenega dvoma, saj se Vingegaard več kot očitno ni mogel (ali želel) premakniti. Zdravstveni delavci so ga nato na nosilih prestavili v reševalno vozilo in ga odpeljali v bližnjo bolnišnico, pred tem pa so mu na obraz nadeli kisikovo masko.

27-letni kolesarski as, pred nesrečo prvi favorit dirke po Baskiji, bo noč preživel na opazovanju.

"To je bil grozljiv padec, ampak na srečo je Jonas Vingegaard pri zavesti in v stabilnem stanju," je zapisalo moštvo Visma-Lease a Bike. "Pregledi v bolnišnici so razkrili zlom ključnice in več reber. Iz previdnosti bo ostal v bolnišnici," so še dodali in se zahvalili za številna sporočila podpore.

Za zdaj ni jasno, kako dolgo bo moral Vingegaard okrevati. Dirka po Franciji, ki zanj predstavlja največji cilj sezone, se bo začela čez 86 dni.

Visma-Lease a Bike, za katero dirka tudi Slovenec Jan Tratnik, se trenutno ukvarja s številnimi težavami, saj je poškodovan tudi drugi veliki zvezdnik ekipe, Belgijec Wout Van Aert. Ta si je več reber in ključnico zlomil na enodnevni dirki skozi Flandrijo pred osmimi dnevi in je vprašljiv za nastop na dirki po Italiji, ki se bo začela čez natanko mesec dni.

Na današnje dogodke se je odzval tudi prvi kolesar na jakostni lestvici Tadej Pogačar. "Padci niso nekaj, kar si želimo videti v kolesarstvu. Žal smo danes videli res grdega. Moštvenemu kolegu Jayu in vsem tovarišem v pelotonu želim čim hitrejše okrevanje po današnjem hudem padcu," je zapisal slovenski šampion.

Louis Meintjes Dirka po Baskiji Šport Ubežniki obračunali za zmago, rumena majica menja lastnika

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • Idioti 20:23 05.april 2024.

    Zgleda , da se bosta na TF za zmago udarila samo naša dva ! Pa tudi GdI je že odločen . , mogoće tudi Vuelta !.

  • Idioti 12:29 05.april 2024.

    Če si je on in Evenpol polomil rebra , bo moral MIROVATI vsaj mesec dni in to brez telovadbe , kar pomeni , da ne bosta pripravljena za zmago na TF !