Šport
174 ogledov

Kopitar izsilil podaljšek, debi Kastelica

Anže Kopitar Profimedia
Kopitar izsilil podaljšek, do zmage vseeno Philadelphia.

Slovenski hokejski as Anže Kopitar je moral s svojimi Los Angeles Kings priznati premoč Philadelphia Flyers v ligi NHL. Letalci so doma po podaljšku slavili s 4:3 in prekinili niz 13 zaporednih porazov. Kralji, za katere je Kopitar 38 sekund pred koncem rednega dela izsilil podaljšek, so izgubili petič na zadnjih sedmih tekmah.

Hokejisti iz mesta angelov so na 45 tekmah zbrali 51 točk, kar še naprej zadošča za sedmo mesto na zahodu. Flyers so se s prvim parom točk v tem koledarskem letu dvignili na 12. mesto vzhoda. Nazadnje so slavili 30. decembra lani, ko so ugnali Seattle Kraken. Sledilo je 13 zaporednih porazov, med njimi so bili trije po podaljšku.

Proti Kopitarjevim kraljem so tako le prekinili skoraj mesec dni trajajoč negativni niz. V prvi tretjini je za vodstvo domačih zadel Gerald Mayhew, v drugi tretjini pa je na 2:0 povišal Cam Atkinson. Nato je za kralje zaostanek znižal Viktor Arvidsson v 36. minuti.

S hokejistom manj na ledu je Atkinson znova vzpostavil prednost dveh golov, v istem "power-playu" pa je na 2:3 z drugim zadetkom na tekmi poskrbe Arvidsson, ki ga je plošček zadel pred vrati in se odbil v mrežo. Za podaljšek je nato zadel Kopitar vsega 38 sekund pred iztekom rednega dela. Slovenski as je bil po veliki gneči pred vratarjem uspešen z backhandom. Po 142 sekundah dodatka pa je za zmago domačim zagotovil Scott Laughton.

Štiriintridesetletni Hrušičan je na 1174. tekmi v ligi NHL vpisal 360. zadetek, s čimer je v tej sezoni dosegel 39. točko (14+25). Na ledu je prebil 21:03 minute, na vrata Philadelphie pa sprožil pet strelov.

Na drugi tekmi zgodnjega popoldanskega sporeda v ZDA so Anaheim Ducks z 2:1 ugnali Ottawa Senators. Za kanadsko moštvo je debitiral 22-letni Mark Kastelic, sin nekdanjega slovenskega reprezentanta Eda Kastelica.

Preostale tekme v ligi so odigrali v večernem sporedu, med njimi so bile še tri tekme, ki so se v rednem delu končale z neodločenim izidom. V Calgaryju, kjer je gostoval Vancouver, po 60 minutah celo sploh ni bilo gola, a je nato padel že v 26. sekundi podaljška, ko ga je za domače dosegel Johnny Gaudreau.

Nekaj manj kot minuto več je trajala tekma med vodilno Florido in San Josejem. Potem ko so gosti dvakrat vodili z dvema goloma prednosti, so v zadnjem delu domači izenačili na 4:4, odločilni gol pa je dosegel Sam Bennett. Za Florido je bila to že deveta zaporedna zmaga na domačem ledu.

Branilci naslova, hokejisti Tampe, so po kazenskih strelih morali priznati premoč Vegasu. Po dveh tretjinah so zaostajali z 0:2, nato pa v zadnjih minutah po veliki premoči, v zadnji tretjini je bilo razmerje strelov v okvir vrat kar 17:1 v njihovo korist, izsilili podaljšek in pozneje kazenske strele, v katerih pa sreče niso imeli.

Najbolj prepričljivi na sobotnih tekmah so bili igralci Edmontona, ki so bili za četrto zaporedno zmago v Montrealu boljši s 7:2. Dva gola je dosegel Leon Draisaitl, ta je postal šesti igralec franšize, ki je najmanj v štirih zaporednih sezonah presegel mejo 30 doseženih golov.

Sam Montembeault | Avtor: Profimedia Profimedia

Pred tem je to uspelo legendam Jarriju Kurriju, ki je mejo presegel deset sezon zapovrstjo, Waynu Gretzkyju (devet sezon), Glennu Andersonu (osem sezon), Connorju McDavidu in Marku Messierju (pet sezon). Že na svoji prvi tekmi za Edmonton, odkar se je preselil iz San Joseja, se je med strelce vpisal Evander Kane, ki je zaigral v prvem napadu skupaj z McDavidom in Kailerjem Yamamotom.

Toronto je v Detroitu po dveh tretjinah zaostajal z 2:4, nato v zadnji dosegel pet golov in zmagal s 7:4. "Hat-trick" je dosegel Michael Bunting. Winnipeg je z dvema goloma veterana Paula Stastnyja s 4:1 zmagal v St. Louisu, Carolina je bila doma z 2:1 boljša od New Jerseyja, Buffalo pa s 3:1 v gosteh od Arizone.

Komentarjev 9
  • PasjaProcesija 11:09 30.januar 2022.

    Philadelphia je nazadnje zmagala 29. decembra, niz brez zmage je trajal natančno 1 mesec. Mogoče ste se malo "zaplezali" s časovno razliko in pasovi, veljajo njihovi časovni pasovi. Tekmo sem gledal in komentarje spisal pod drugim člankom. Prilepim jih še ...prikaži več tu, mogoče bo koga zanimalo naknadno (v primeru ugodnih rezultatov?). Vesel sem tudi za Kastelica ml. Njegov domet ni visok, a je dovolj deloven, da se bo lahko preživljal s hokejem. Vprašanje, če bo to v NHL, pa vendar.