Šport > Košarka
10273 ogledov

Analitik nazorno pokazal, kaj čaka Dončića v glasovanju za MVP

Luka Dončić Profimedia
Kar nekaj glasovalcev že ima svoje favorite. Razlogi so včasih zelo daleč od statistike in dejstev.

Luka Dončić si je v minulem tednu prislužil nagrado za igralca tedna, njegovo moštvo pa je prišlo do štirih zmag na prav toliko dvobojih. Slovenski as je tudi glavni kandidat za igralca meseca na Zahodu, Dallas Mavericks so namreč na zadnjih 12 tekmah kar 11-krat premagali tekmece. Edini poraz so doživeli proti moštvu Oklahoma City Thunder, ko Dončić zaradi poškodbe ni zaigral.

Z zadnjimi predstavami je Ljubljančan vse bolj prisoten tudi v pogovorih o najkoristnejšem igralcu lige NBA. Če so nekateri analitiki njegovo vrednost za klub doslej precej omalovaževali zaradi rezultatskega izkupička Dallasa, pa je ta argument zdaj vse šibkejši. Mavericks so se namreč povzpeli na peto mesto Zahoda.

A tudi to nekatere ne bo prepričalo. Med njimi je tudi 'sloviti' analitik Stephen A. Smith. Ta je o Dončiću slabševalno govoril že pred vstopom Slovenca v ligo NBA, kasneje nekajkrat zamenjal ploščo, a ob glasovanjih nanj vselej 'pozabi'. Lani ga ni uvrstil celo v nobeno od treh najboljših peterk lige. Tokrat je že predčasno dejal, da bo njegov glas za najkoristnejšega igralca prejel Shai Gilgeous-Alexander.

"Mislim, da bodo nagrado dali Jokiću. Sam bom glasoval za Shaija, Jokić bo pri meni verjetno drugi, za tretje mesto pa se bosta borila Anthony Edwards in Jalen Brunson," je dejal Smith.

In kako pojasnjuje, da med četverico najboljših ni mesta za Dončića? "Bori se samo za peto pozicijo v končnici. Poglej moje Knickse!" je kot ponavadi navijaško nastrojen Smith.

Ta je torej Slovenca izločil, ker je Dallas trenutno na petem mestu Zahoda. Pri tem daje prednost Jalenu Brunsonu, ki je s svojo zasedbo (in očitno tudi Smithovo) četrti na Vzhodu. Razlika med četrtim in petim mestom bo torej očitno odločilna pri Smithovem glasovanju. Pri tem je seveda nekoliko spregledal, da so Mavericks v precej težji konferenci in diviziji zbrali celo zmago več kot Knicks. 

Prav osebne preference glasovalcev so težava, ki jo bo Dončić še enkrat najbrž težko premagal. Da marsikateri 'odločevalec' ni naklonjen Slovencu, številni mu očitajo predvsem pritoževanje pri sodniških odločitvah, ni nobena skrivnost.

A nekateri gredo še dlje pri iskanju razlogov, zakaj se glasovalci odločajo za posamezne igralce. Smith, ta je eden izmed izbrane stoterice, ki ima pravico glasovanja, je tako v minuli sezoni na prvo mesto postavil Joela Embiida, čeprav so bili mnogi mnenja, da bi si nagrado zaslužil predvsem Jokić. Ta je imel težavo, da je MVP postal že v prejšnjih dveh letih, marsikateri navijač Srba pa je trdil, da je na odločitev znanega analitika vplivala tudi nacionalnost in barva kože posameznega košarkarja.

Embiid Jokić | Avtor: Profimedia Profimedia

Američani sicer že vrsto let iščejo domačega MVP-ja, kot zadnji je to postal James Harden leta 2018. Nato je dve nagradi pobral Grk Giannis Antetokounmpo, dve Jokić, zadnjo pa Kamerunec Embiid.

A tudi tokrat ameriški košarkarji niso med resnimi kandidati za nagrado. Smith je sicer še minuli mesec v svojih izjavah precej forsiral člana Bostona Jaysona Tatuma, ki pa je nato nanizal nekaj slabših predstav. Glasovalci bodo tako znova najverjetneje prisiljeni izbirati med Srbom (Jokić), Slovencem (Dončić), Grkom (Antetokounmpo) in Kanadčanom (SGA), kakšnega od glasov pa bo ob Tatumu dobil tudi Litovec (Domantas Sabonis).

Za pričakovati je, da se bo marsikateri od glasovalcev v tem primeru odločil za 'manjše zlo' in tako kot na primer Smith na prvo mesto postavil vsaj Severnoameričana, se pravi kanadskega zvezdnika Gilgeous - Alexandra. Temu v prid sicer govorita izkupiček Oklahoma Cityja in poleg odličnega napada tudi igra v obrambi, z 2.1 ukradene žoge je najboljši igralec lige v tem elementu. (Dončić, ki mu mnogi očitajo pomanjkanje truda v obrambi, je šesti 'kradljivec žog' z 1.5 ukradene žoge).

Ob takšnem razmišljanju in 'morebitni kuhinji' slovenski as, ki je s povprečjem 34.0 točke, 9.1 skoka in 9.8 podaje sicer na pragu zgodovinskega dosežka, na več kot tretje mesto v glasovanju za MVP-ja verjetno ne more računati. Preostane mu le upanje, da večina od 100 izbrancev ne bo sledila Smithovemu zgledu.

Kandidati za nagrado MVP:

  • Nikola Jokić (26.1 točke, 12.3 skoka, 9.0 podaje, 0.9 blokade, 1.3 ukradene žoge)
  • Luka Dončić (34.0/9.1/9.8/0.5/1.5)
  • Shai Gilgeous - Alexander (30.3/5.5/6.3/0.9/2.1)
  • Giannis Antetokounmpo (30.8/11.5/6.4/1.0/1.2)
  • Jayson Tatum (27.3/8.2/4.9/0.6/1.0)
  • Domantas Sabonis (19.6/13.6/8.3/0.6/0.9)

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • Idioti 15:48 09.april 2024.

    Crni , jebi se !

  • Herkules 16:34 02.april 2024.

    Vemo, kaj pečeni govorijo o vseh drugih rasah! Vedno vse najslabše, ampak oni lahko, ali kaj? Hipokrizija!

  • silvester9 10:17 02.april 2024.

    Luka ni Američan. Ta Smith je pa rasist

Sorodne novice