Šport > Košarka
2999 ogledov

Dončić tudi proti najboljši ekipi lige s trojnim dvojčkom

Luka Dončić Profimedia
Košarkarji Bostona so bili s 138:110 premočni za Luko Dončića in kolege.

Dallas Mavericks so serijo tekem v gosteh nadaljevali v Bostonu, kjer jih je pričakala prepričljivo najboljša ekipa lige. Celtics so v celotni sezoni zabeležili le 12 porazov, v obračun pa so krenili s kar devetimi zaporednimi zmagami. Teh so v sezoni zabeležili že 46. Franšiza iz Teksasa, ki je sicer v zadnjem mesecu precej dvignila formo, se je pred obračunom nahajala na sedmem mestu zahodne konference z razmerjem 34-25 v zmagah in porazih.

Luka Dončić, ki je imel ob zdaj že nekaj časa zlomljenem nosu težave tudi z levim gležnjem, je bil pred dvobojem na seznamu vprašljivih za nastop, a je zaigral. Zanimivo je, da sta bila zaradi udarcev v obraz in poškodb nosu vprašljiva še dva košarkarja Dallasa, vendar sta tudi Maxi Kleber in Dereck Lively II. tokrat bila na voljo trenerju Jasonu Kiddu. Prvič po 119 dneh se je sicer zgodilo, da pri Mavericks ni poškodovanih igralcev.

Slovenski as je dosegel prvi koš na tekmi, na drugi strani je bil pri domačih uspešen nekdanji član Dallasa Kristaps Porzingis. Latvijec je dosegel kar 10 od prvih 15 točk domačih. A veliko ni zaostajal niti Dončić, ki je v prvih štirih minutah zbral devet točk pri zaostanku 12:18.

Luka je sicer hitro zašel v težave z osebnimi napakami, vknjižil je dve v prvih petih minutah. Kidd se je odločil, da ga pusti v igri. Dončić je zadel še svoj drugi met za tri točke, vendar je prednost gostiteljev še narastla. Celtics so bili namreč izjemno natančni pri metih, dvoboj so odprli z metom iz igre 10/13, po njihovi peti trojki iz sedmih poizkusov pa se je kasneje na semaforju izpisal izid 30:19. Luka je takrat že sedel na klopi.

Da se je razlika nekoliko zmanjšala pred samim zaključkom četrtine, je bil najzaslužnejši Tim Hardaway Jr., ki je dvakrat zadel izza črte za tri točke, po vrnitvi na parket pa je štiri točke za še kar znosnih 32:38 dodal Dončić. Ta je v osmih minutah igre zbral že 16 točk, dva skoka, ob nerazpoloženih soigralcih pa mu v svojo statistiko ni uspelo vpisati asistence.

Pri Bostonu so še naprej odlično metali trojke, na začetku druge četrtine sta bila tako natančna Jrue Holiday in Payton Pritchard, prednost domačih pa je tako znova narastla na dvomestno število točk.

Pri -12 so sodniki Bostonu že dosodili žogo, a je Kidd zahteval pregled posnetka in odločitev je bila spremenjena. Sledila je prva Dončićeva asistenca za zabijanje Livelyja, nato je Luka prišel do skoka v napadu in koša, delni izid 6:0 pa je naveza Dončić/Lively II dokončala za 42:48. Domača klop se je odločila za minuto odmora.

Po njej se je vse vrtelo okoli Jaysona Tatuma. Ta je pred tem dosegel le dve točki, zadel je prosta meta, nato pa v dobri minuti in pol nanizal 9 točk, Boston se je znova oddaljil. Tri minute pred koncem polčasa so Celtics tako izenačili svojo najvišjo prednost na tekmi pri +12.

Dončić, ki je dobil krajši počitek, se je nato vrnil na parket, minuto pred odhodom na glavni odmor pa je zadel trojko. Sledili sta še dve njegovi asistenci, Mavericks pa so ob polčasu zaostajali z 59:66. Kyrie Irving, ki so ga navijači v Bostonu ob vsakem dotiku žoge pozdravili z žvižgi, njegovega odhoda iz kluba, ko se je leta 2019 preselil k Brooklynu, očitno še niso pozabili, je imel ob zvoku sirene še priložnost, da zmanjša zaostanek, a ni bil natančen. 

Luka je ob dobrem metu 9/15 (3/6 trojke, 2/3 prosti meti) zbral 23 točk, k temu pa dodal še po šest skokov in podaj.

Luka Dončić | Avtor: Profimedia Profimedia

Po dveh minutah in pol drugega polčasa se je Dallas s trojko P. J. Washingtona približal le na štiri točke zaostanka. Ob tem je Dončić vknjižil svojo sedmo podajo, v tem elementu pa je blestel tudi v naslednjih minutah. Ko je prišel do svoje devete asistence ob zabijanju Livelyja, se je na semaforju izpisal izid 74:77. Luka je imel na svojem kontu že tudi devet skokov, do trojnega dvojčka pa sta ga tako delili le še ena ulovljena žoga in podaja.

Na polovici četrtine so Mavericks zaostajali le še dve točki, po desetem Slovenčevem skoku pa je imel Washington priložnost, da Dallas popelje v vodstvo, vendar je zgrešil trojko. Kazen je hitro sledila, na drugi strani sta bila v tem elementu namreč natančnejša Jaylen Brown in Tatum. Na semaforju se je tako izpisal rezultat 87:79.

Po Kiddovi minuti odmora je Luka s tremi točkami pripeljal Dallas na -5, vendar so domači predvsem po zaslugi Porzingisa odgovorili z delnim izidom 8:0. 

Pred zadnjo četrtino je bilo 102:90.

Ob košu Livelyja je Dončić prišel do drugega zaporednega trojnega dvojčka, dosegel ga je namreč tudi ob zmagi proti Torontu. A Slovenec na začetku zadnje četrtine ni imel pretiranih razlogov za veselje. Pri Bostonu so še naprej zadevali mete za tri točke, po trojki Derricka Whita se je tako na semaforju izpisal rezultat 112:94. Ostalo je še devet minut časa.

Dallas bi za preobrat potreboval noro serijo v napadu in precej boljšo igro v obrambi, a za to proti najresnejšemu kandidatu za naslov ni imel pravih možnosti. Luka je sicer hitro vpisal še pet točk, vendar mu soigralci niso sledili, pod gostujočim košem pa so tekmeci prihajali do neoviraniih metov. Na polovici četrtine je bilo 119:101.

Bližje ni šlo, štiri minute pred koncem pa je Kidd pomahal z belo zastavico in na parket poslal rezerviste. Ob koncu tekme je bilo 138:110.

Dončić je ob 56-odstotnem metu iz igre (skupno 14/25, trojke 3/9, prosti meti 6/8) dosegel 37 točk. K temu je dodal še 12 skokov in 11 podaj. Irving je zbral 19, Washington pa 17 točk.

Pri Bostonu jih je Tatum zabeležil 32. Še šest njegovih soigralcev je sicer doseglo dvoštevilčno znamko točk: Brown 25, Porzingis 24, White 13, Al Horford 12, Holiday 11 in Pritchard 10. Celtics so trojke metali 21/43, Mavericks 9/34.

dezurnityria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice