Šport > Košarka
3880 ogledov

Dončić zašepal že v prvi četrtini, Dallas po drami vseeno do zmage

Luka Dončić Profimedia
Košarkarji Dallasa so po preobratu v drugem polčasu prišli do pete zmage v sezoni. S 124:118 so premagali Charlotte Hornets.

Luka Dončić in soigralci so na zadnji tekmi morali priznati premoč aktualnim prvakom iz Denverja, tokrat jih je na domačem parketu na papirju čakalo precej lažje delo. V Dallasu so nastopili košarkarji moštva Charlotte Hornets, ki so na začetku sezone zabeležili dve zmagi na petih tekmah. Mavericks so jih odigrali prav toliko, a so slavili štirikrat. V minuli sezoni so sicer obe medsebojni tekmi dobili Hornets, prav ta poraza ob koncu marca sta zasedbo iz Teksasa oddaljila od končnice.

Domači so tokrat strelsko odlično odprli tekmo in po vsega dveh minutah in pol prišli do prednosti 11:6. Luka kot edini član Dallasove peterke ni vrgel na koš, a je zbral po dva skoka in asistenci. V prvi polovici četrtine je ob svojih prodorih sicer trikrat z gestami zahteval osebne napake tekmecev, a sodniki niti enkrat niso upoštevali njegove želje. Nekaj kontaktov je vsekakor bilo.

Domačim se je igra v napadu povsem ustavila, gostje pa so s trojko Gordona Haywarda na polovici četrtine povedli s 17:15. Dončić je nato zapustil igro in odšel v garderobo. V prvi četrtini ni dosegel točke, iz igre je metal 0/4.

Dallas se je ob osmih zaporednih zgrešenih metih znašel v zaostanku sedmih točk, a sta s trojkama odgovorila Tim Hardaway Jr. in Josh Green, na semaforju pa se je izpisal izid 21:22.

Pol minute pred koncem četrtine bi lahko rezultat s trojko izenačil Kyrie Irving, a je zgrešil, na drugi strani pa je izid prvih 12 minut postavil P. J. Washington, ki je poskrbel za vodstvo gostov z 31:26. Že pred tem se je Dončić iz slačilnice vrnil na klop, težave, ki jih je imel, očitno niso bile prehude.

Dallas je dvoboj odprl z metom 6/9, nadaljeval s 4/18.

Luka Dončić | Avtor: Profimedia Profimedia

Luka je začel drugo četrtino, po minuti pa zadel tudi svoj prvi koš na tekmi. A s soigralci je bil še naprej neuspešen v obrambi, Charlotte pa je povedel z desetimi točkami razlike. Dončić je po prodoru zadel za 30:38.

Do polovice druge četrtine so gostitelji sprožili že 19 metov za tri točke, zadeli so jih le pet. Za dve točki so metali 8/18. Skupno so bili le 35,1-odstotni iz igre (13/37). Na drugi strani so pri Charlote imeli 57,6 odstotni met. Kljub temu je Dončić Dallas s štirimi zadetimi prostimi meti približal na -6, še dva je dodal Dwight Powell za 40:44.

Slovenski zvezdnik je nato sedel na klop, gostje pa so se s šestimi zaporednimi točkami znova oddaljili na dvoštevilčno prednost.

V zadnje tri minute prvega polčasa so vstopili z naskokom 56:44. Po minuti odmora je Jason Kidd Dončića vrnil na parket. Temu še naprej ni stekel met, zgrešil je še svoj peti in šesti poizkus izza črte, še naprej pa so bili neuspešni tudi njegovi soigralci.

Prvi polčas se je tako končal z 62:50 v korist Hornets. Dallasov met je bil 34-odstoten (16/47), za tri točke 23,1-odstoten (6/26). Bilo je preprosto preveč metov izza črte, pet več kot poizkusov za dve točki. Luka je z metom 2/10 (0/6 trojke, 4/5 prosti meti) zbral zanj skromnih 8 točk, vknjižil je še 7 skokov in tri podaje.

Luka Dončić | Avtor: Profimedia Profimedia

Na začetku tretje četrtine je Slovenec hitro zbral dva skoka in asistenci, nato pa zadel za 58:69. A vse bolj očitno je postajalo, da ima težave, še bolj pa je zašepal po udarcu, ki ga je prejel v stegensko mišico, s kolenom ga je zadel LaMelo Ball. Sodniki ob tem znova niso zapiskali.

Malce po polovici četrtine je Dončić zadel svojo prvo trojko za 66:74. Kmalu zatem je znova dobil na voljo nekaj počitka.

Dallas je zaigral boljše v obrambi, gostujoči košarkarji so prvič na tekmi začeli grešiti pri metih, domači pa so z delnim izidom 14:4 prišli le na točko zaostanka. Powell je minuto in pol pred koncem četrtine namreč zadel za 80:81.

Po minuti odmora je s tremi točkami odgovoril drugi izbor na letošnjem naboru Brandon Miller, a je s košem in dodatnim prostim metom vse skupaj na drugi strani igrišča ponovil Jaden Hardy. V zadnjo četrtino je Dallas tako vstopil z zaostankom 83:84.

Luka se je vrnil na parket, vendar je prva beseda pri Dallasu znova pripadla Hardyju. Ta je atraktivno zabil, ob tem pa dobil na voljo še en prosti met. Z njim je poskrbel za izenačenje.

Na drugi strani je dve trojki zadel Ball, Dončić je odgovoril s košem, asistenco in že desetim skokom. Naslednjo ulovljeno žogo je zbral v napadu, a po njegovi podaji Dereck Lively II ni uspel zadeti za vodstvo, je pa Dallas to nadoknadil po Dončićevi blokadi v obrambi, po hitri akciji je na drugi strani Hardaway ml. zadel trojko za prednost s 94:92.

Po gostujoči minuti odmora je Lively II z izjemno blokado zaustavil JT Thora, Hardy pa je z dvema prostima metoma poskrbel za +4. A nato so sodniki Ballu priznali koš ob Dončićevi osebni napaki, Slovenec pa je zaradi ugovarjanja dobil še tehnično napako, drugo v sezoni. Ball je izenačil.

Luka je nato zadel v napadu, sodniki pa so mu znova strogo dosodili prekršek v obrambi. Vendar je sicer odlični izvajalec prostih metov Hayward zgrešil oba poizkusa. 

Dončić je zbral sedmo asistenco, nato pa dosegel še koš za 102:96, a je Ball še enkrat zaporedoma zadel dve trojki ter izenačil rezultat.

V naslednjem napadu Dallasa je met izza črte uspešno izvedel Grant Williams, ob tem pa je bil nad njim storjen še prekršek (105:102). Luka je vpisal osmo podajo.

Po minuti odmora je Williams zgrešil dodaten prosti met, Charlotte pa se je s košem približal na točko zaostanka. Dončić je nato zadel iz igre po prodoru pod koš, kasneje pa podal za novo trojko Williamsa, ki je zadel za 110:106.

Nekdanji član Bostona in Ball sta imela pravi strelski obračun, vseeno pa so rezultatsko v ospredju ostali domači. Zaključno žogo za zmago je imel Hardaway Jr., ki pa je 38 sekund pred koncem zgrešil zabijanje, na drugi strani pa Hayward zadel za 116:119. Ob naslednjem napadu Dallasa se je iztekel napad. Ostalo je še 8 sekund. Hornets bi s trojko izsilili podaljšek.

A nato so pri izvajanju iz avta pri Charlottu storili neoprostljivo napako, žoge niso uspeli pravočasno poslati v igro, sodnik je odštel pet sekund, ki so jih imeli na voljo. Okroglo usnje je tako pripadlo Dallasu, še preden so ga domači poslali v igro, pa je Ball storil prekršek nad Irvingom. V takšnem primeru ima nasprotnik na voljo prosti met, nato pa dobi tudi priložnost za naslednji napad.

Irving je zadel prvi prosti met, nato pa še dva ob naslednjem prekršku, ki je bil storjen nad njim (122:116). Hornets so uspeli doseči še en koš, Hardaway Jr, pa je še z dvema prostima metoma postavil končnih 124:118.

Dončiću je na koncu zmanjkala le ena podaja do novega trojnega dvojčka. Ob metu 8/19 (1/9 trojke, 6/7 prosti meti) je zbral 23 točk, 12 skokov in 9 podaj. Po 18 točk sta k zmagi dodala Irving in Williams, 16 pa Hardaway. Izkazal se je tudi novinec Lively, ki je zbral 15 točk in 14 skokov ter že omenjeno blokado.

Pri Charlotte je blestel Ball. Ta je kar 23 od svojih 30 točk dosegel v zadnji četrtini, z desetimi skoki in 13 asistenci je prišel do 'triple-doubla'. Po dvajset točk sta dosegla Washington in Hayward.

Dallas že danes čaka tekma v Orlandu. Mavericks so po tekmi s Charlotte pozno odpotovali na Florido, ob tem so ob letu na vzhod 'izgubili' tudi uro časa. Ob težavah Dončića, ki je 'prešepal' skoraj celotno tekmo s Hornets, je nastop Slovenca verjetno precej vprašljiv.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice