Šport > Košarka
325 ogledov

Tudi v tretje ni šlo, najslabše prvenstvo za Slovenke

EP košarka ženske Slovenija
1/34
Saša Despot
Slovenska ženska košarkarska reprezentanca se je brez zmage poslovila od domačega evropskega prvenstva.

Košarkarice Slovenije so evropsko prvenstvo v Ljubljani končale veliko prej, kot so pričakovale. S tremi porazi so zasedle zadnje mesto v skupini C; danes so morale premoč priznati še Franciji (68:73).

Za Slovenijo je bilo to najslabše evropsko prvenstvo doslej. Na prejšnjih treh je venomer dosegla vsaj eno zmago, tokrat pa je izgubila proti Veliki Britaniji (71:76), nato proti Nemčiji (62:66) in tudi Franciji. Slednja je zasedla prvo mesto v skupini in se neposredno uvrstila v četrtfinale, ki bo v četrtek, Nemke in Britanke pa bodo v torek igrale kvalifikacije za četrtfinale.

Izbranke grškega stratega na klopi Slovenije Georgiosa Dikaiulakosa so podobno kot na prvih dveh tekmah prikazale borbeno predstavo, s katero so bile več kot tri četrtine enakovreden tekmec, na koncu pa vendarle niso uspele ogroziti zmage favorizirane Francije, ki sodi v ožji krog reprezentanc za najvišja mesta na 39. EuroBasketu v Ljubljani.

Tekma je bila sicer brezpredmetna za obe ekipi, saj so Slovenke že v petek ostale brez možnosti za izločilne boje, Francija pa si je že pred zadnjih kolom predtekmovanja zagotovila mesto med osmimi najboljšimi reprezentancami.

Francija je ob Belgiji tudi edina neporažena na prvenstvu, Slovenija pa ob Izraelu in Slovaška edina brez zmage, kar pomeni, da bo na koncu zasedla 14. mesto in ponovila uvrstitev s premiernega nastopa na evropskih prvenstvih 2017 v Pragi. Na naslednjih dveh, v Beogradu 2019 in Strasbourgu 2021, je Slovenija izpadla v repesažu in bila deseta.

Navzlic porazu so "rakete" ob koncu prejele zaslužen aplavz približno 2000 gledalcev v Stožicah. S srčno igro so sredi tretje četrtine vodile z 49:41, šele ko so Francozinje okrepilo obrambo, pa je razlika skopnela. Na začetku zadnjega dela igre je Francija povedla s 56:51 in pričakovano prišla do novih dveh točk.

Napadalni učinek so si kot običajno razdelile Eva Lisec (16 točk, 11 skokov), Teja Oblak (13 točk, 7 podaj, 6 skokov) in Zala Friškovec (12 točk, 6 skokov, 4 podaje), priložnost za igro pa je prvič na EP dobilo vseh dvanajst igralk.

"Čeprav tekma s Francijo ni odločala o ničemer, sem zelo zadovoljen z odzivom igralk. Bile so zbrane, pokazale so ekipni karakter, predvsem pa so se borile za Slovenijo in ne za lastno slavo ali statistiko. Ponosen sem, da sem jih vodil na tem prvenstvu, in hvaležen Košarkarski zvezi Slovenije, da mi je dala to priložnost, po kateri sem zagotovo boljši trener in človek."
Georgios Dikaiulakos, selektor Slovenije

Po koncu tekme je predsednik Košarkarske zveze Slovenije Matej Erjavec novinarjem potrdil, da bo grški strokovnjak Georgios Dikaiulakos tudi v prihodnje selektor Slovenije.

EuroBasket 2023 (skupina C), 3. kolo:

Slovenija - Francija 68:73 (14:15, 25:21, 12:18, 17:19)
Lisec 16 (11 sk), Oblak 13 (7 as), Friškovec 12; Michel 14 (5 as).

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Pepe007 07:54 19.junij 2023.

    To prvenstvo se je z nerazumnimi potezami izgubilo že pred tekmami. Naženeš najboljšo košarkarico in računaš na čudež. Ampak baje je bilo uspešno, selektor ostaja, KZS se tudi ne zdi, da so naredili nekaj hudo narobe.