Šport > Košarka
25445 ogledov

Francozi in Španci v boj za Kokoškova in Dragića

goran dragić pau gasol Instagram
Vse večji pritiski, ki bi morda omogočili vrnitev Igorja Kokoškova na klop Slovenije in s tem poskrbeli tudi za nov prihod Gorana Dragića.

"Še bom igral, če bo ostal Igor Kokoškov," je pred dnevi dejal najkoristnejši košarkar minulega evropskega prvenstva Goran Dragić. A ker so pri Fibi spremenili razpored kvalifikacijskih ciklusov, tako kapetan slovenske reprezentance kot njen selektor zaradi obveznosti v ligi NBA ne bosta mogla sodelovati v boju za naslednje svetovno prvenstvo. Enako tudi košarkarji v Evroligi, saj veljaki tega tekmovanja bijejo 'privatno' vojno z vodilnimi možmi mednarodne košarkarske organizacije.

A vse več ljubiteljev košarke je nezadovoljnih s potezami košarkarske elite. Če Slovenija nima dovolj vpliva na njo, pa je predsednik KZS Matej Erjavec priznal, da se pri rešitvi nastalega položaja zanašajo na mogočni zaveznici - francosko in špansko zvezo.

Kot prvi se je oglasil predsednik francoske košarkarske zveze Jean-Pierre Siutat. po njegovih besedah "pozivajo Evroligo, da omogoči igranje košarkarjem za njihove izbrane vrste." Galski petelini, ki nimajo tako močnega domačega prvenstva kot na primer Španija, kopico košarkarjev pa imajo tako po evroligaških klubih, predvsem pa v ligi NBA, bi z novim formatom sicer največ izgubili, v kvalifikacijah bi nastopili izjemno oslabljeni.

luka dončić Poraženi Srbi: Šport "Grozno, Slovenci nam kradejo otroke"

V nekoliko drugačnem položaju je furija, saj po zakonu klubi igralcem ne smejo preprečiti udeležbe na reprezentančnih akcijah. Tu nastopi problem za španske klube. "Zakon ni enak v vseh državah. V nekaterih so igralci prisiljeni, da igrajo v reprezentancah, v drugih ne. V Španiji igralci morajo zastopati državo, če dobijo poziv. S tem bi bila Barcelona oslabljena v Evroligi. Upam, da Fiba, Evroliga in španska zveza ne bodo delale težav igralcem, ki bi se odločili ostati v klubu," je dejal generalni direktor Barcelone Albert Soler. S spopadom volj v vrhu Evrolige in Fibe tako lahko izgubijo tako klubi kot reprezentance, obe tekmovanji pa sta lahko neenakovredni za vse udeležence.

Francoska zveza je na Fibo že naslovila dve pismi, ki so jih zdaj objavili pri spletni strani Eurohoops. Francozi v ostrem tonu 'zahtevajo spremebo postavljenih terminov za reprezentančne tekme." Po zapisu francoske zveze so izgubili že 2 milijona evrov, ker za izbrano vrsto ne bodo igrali vsi najboljši, zahtevali pa so že tudi sestanek s predsednikom države Emmanuelom Macronom. V spor bi se lahko tako vključila tudi politika.

Pismo francoske koašrkarske zveze | Avtor: eurohoops.net eurohoops.net

Pri Evroligi prst usmerjajo v Fibo. Trdijo, da so na sedež Fibe že leta 2012 poslali predlog, ki bi omogočil nastope najboljšim v kvalifikacijah. Odgovora na predlog niso prejeli. Pri Evroligi naj bi želeli, da "'najboljši igrajo v svojih reprezentancah, ker je to temelj za promocijo in rast košarke". Njihov predlog temelji na bolj tradicionalnih reprezentančnih  terminih, s tem da bi se ti prilagodili začetku in koncu Evrolige.

sprejem zlatih košarkarjev Kapetan in lider Šport Dragić: "Takrat mi je padla tema na oči"

Predlog je takšen:

  • reprezentančne obveznosti trajajo štiri tedne, dva tedna sta ob tem namenjena še za priprave (prvenstva v juliju, priprave drugi del junija)
  • klubski del sezone bi trajal 38 tednov (od oktobra do polovice junija)
  • popolen odmor za igralce bi bil dolg štiri tedne (avgust)

Reprezentančni ciklus | Avtor: euroleaguebasketball.net euroleaguebasketball.net

Komentarjev 1
  • pera 16:52 21.september 2017.

    biti nov Kokoskov https://mybasketteam.com/sl

Sorodne novice