Šport > Košarka
13216 ogledov

Izjemni Dončić: sredi tretje četrtine že do 42 točk

Luka Dončić Profimedia
Dallas Mavericks so gostili zvezdnike ekipe LA Clippers in jih preprečljivo premagali s 144:126.

Košarkarji iz Dallasa so se tokrat pomerili s po imenih najbolj zvezdniško ekipo lige. V prvi peterki moštva LA Clippers so namreč zaigrali kar štirje bodoči člani hiše slavnih - Kawhi Leonard, Paul George, Russell Westbrook in James Harden, slednjii se je kalifornijski zasedbi pridružil pred kratkim iz Philadelphie. Za 76-ers sicer ni več želel igrati. Na prvih dveh tekmah s Hardnom v postavi so Clippers izgubili. V tekmo so se podali z razmerjem 3-4 v zmagah in porazih, Dallas s 6-2.

Dvoboj so domači slabo odprli, gostje so namreč dosegli prvih osem točk na tekmi, Leonard pet, Harden tri. S trojko je po podaji Luke Dončića odgovoril Kyrie Irving. Kasneje so gostje dvakrat že povedli za devet točk, a je z dvema košema odgovoril slovenski as. Obakrat je žogo položil v koš, prvič se je s finto med nogama otresel branilca, v drugo pa je Derrick Jones Jr. prišel do ukradene žoge in v napad poslal osamljenega Dončića, ki mu ni bilo težko zadeti za 9:14.

Tudi po minuti odmora se je uspešen niz gostiteljev nadaljeval. Luka je najprej zadel za dve točki, nato podal za koš Jonesa Jr., niz desetih zaporednih točk pa je dokončal Tim Hardaway Jr. 

Dončić je s trojko poskrbel za 18:16, vendar so naslednjih sedem točk znova dosegli gostje. Luka je na klop sedel tri minute in pol pred koncem četrtine, zbral je 10 točk, skok in dve asistenci.

Harden je na drugi strani v zadnji dve minuti že vstopil s 14 točkami. S trojko, ki so ji sledili še trije prosti meti ob prekršku novinca Olivier-Maxenca Prosperja, ta je celo zaigral prvič v sezoni, je Clippers popeljal do 29:19. V naslednjem napadu gostov je prednost narastla na 12 točk.

Na veselje Dallasovih navijačev je nato eksplodiral Irvirg. Ta je zadel dve trojki, nato pa dodal še dva prosta meta in domače z -11 (22:33) približal le na tri točke zaostanka. Imel je tudi priložnost za izenačenje, a je ob zvoku sirene zgrešil met skoraj s polovice igrišča. Bilo je 30:33.

Druga četrtina se je začela z Dončićevo ukradeno žogo, Slovenec pa je s košem tudi dokončal delni izid 9:0 za domače. Ti so tako povedli z 39:33. V zadnjih dveh minutah prve in dobrih dveh minutah druge četrtine je Dallasu uspel niz 20:2.

Po minuti odmora je sicer zadel Ivica Zubac, a sta z vsak po eno trojko odgovorila Irving in Dončić. Ta je zadel z velike razdalje za 45:35.

Gostom ni in ni šlo v napadu, v prvi polovici četrtine so tako dosegli le dve točki. Na drugi strani so se Mavericks povsem razigrali, pred zadnjimi šestimi minutami v prvem polčasu so vodili že za 19 točk. 

Ko je Dončić sedel na klop, je njegovo vlogo v napadu prevzel Irving. Ta je s petimi zaporednimi točkami Dallas popeljal do 63:42. 

Luka se je vrnil za zadnji dve minuti in pol. Takoj je zadel dva meta za tri točke, uspešno izvedel prosti met po tehnični napaki Westbrooka, nato pa dodal še koš ob prekršku. Z dodatnim prostim metom je prišel že do svoje 27. točke na tekmi.

Skupaj z Irvingom sta jih v prvih dveh četrtinah zbrala 47. Dallas je na glavni odmor odšel z rezultatom 77:51.

Dončić je zadel kar 10 od 13 metov iz igre (4/6 trojke, 3/3 prosti meti). K temu je dodal še 6 skokov, 5 podaj in ukradeno žogo. Sam ni izgubil nobene.

Luka Dončić | Avtor: Profimedia Profimedia

Clippers so tretjo četrtino odprli s petimi točkami, a je najprej po Dončićevi podaji zadel Irving, neverjetni Luka pa je nato prispeval kar naslednjih 15 točk Dallasa za 95:63. S šesto trojko iz osmih metov (skupen met 16/19)  je prišel že do 42 točk. 

Slovenski as je kasneje zgrešil svoj 20. met na tekmi (16/20), znova je poizkusil z metom za tri točke (6/9), tri minute pred koncem četrtine pa je sedel na klop. Zbral je še po šest skokov in podaj. Ob prednosti tridesetih točk (107:77) je bilo zelo verjetno, da ga Jason Kidd na tekmi ne bo več poslal v igro.

Razlika na tokratnem obračunu je bila sicer tokrat nekoliko pomembnejša kot na ostalih dvobojih rednega dela, saj torkove in petkove tekme v novembru štejejo tudi za novo 'tekmovanje med sezono'. V novoustanovljenem 'NBA pokalu' bi lahko o napredovanju med osem najboljših ekip tega 'in-season tournamenta' namreč odločala tudi koš razlika. V četrtfinale bodo napredovali zmagovalci šestih skupin in dve najboljši drugouvrščeni moštvi.

V zadnjo četrtino je Dallas vstopil s 115:89. Pet minut kasneje se je razlika prvič po dolgem času spustila pod dvajset točk. Dončića so med tem kamere ujele dobro razpoloženega na klopi.

A na polovici četrtine se je Luka vrnil na parket ob prednosti 126:110.

Minuto in pol kasneje je Dončić prodrl pod koš in zadel (17/21) od 'table' za 131:112.

Ko se je situacija 'povsem umirila' in je prednost domačih znova narastla ćez 20 točk, je slovenski zvezdnik znova zapustil igrišče. Ostali sta še dve minuti in pol. Čakalo se je le na konec tekme in končni rezultat. Končalo se je s 144:126.

Luka je na koncu zbral 44 točk. Irving jih je dodal 27, Hardaway Jr. 17, Jaden Hardy in Jones Jr. pa 11.

Pri Clippers je bil prvi strelec Leonard, ki je vknjižil 26 točk. Sedemnajst točk je dosegel Bones Hyland. Po 14 pa Westbrook in Harden. Slednji je prav vse dosegel v prvi četrtini. Še bolj je odpovedal sicer prvi strelec Paul George, ki je z metom 3/12 zbral le 8 točk.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice