Šport > Košarka
3069 ogledov

Luka ni zadeval, nato pa je v drugem polčasu prestavil v višjo prestavo

Luka Dončić Profimedia
Dallas Mavericks so prišli do četrte zaporedne zmage, že osme na zadnjih devetih tekmah. Tokrat so v gosteh premagali Utah Jazz s 115:105.

Luka Dončić in soigralci so imeli kar nekaj dni tekmovalnega premora, v tem času pa so zaradi dobrih predstav največjih tekmecev s šestega mesta, ki kot zadnje prinaša neposredno uvrstitev v končnico, padli na osmo pozicijo zahodne konference.

Tokrat so se še drugič v nekaj dneh pomerili z moštvom Utah Jazz, po zmagi pred domačimi gledalci je zasedba iz Teksasa tokrat gostovala v Salt Lake Cityju. Utah z razmerjem 29-42 ni imel več pravih možnosti za play-off, na zadnjih petih tekmah pa so Jazz vselej doživeli poraz. Mavs so bili pri razmerju 41-29.

Uvodne minute tokratnega dvoboja so bile povsem izenačene, nobena od ekip si ni priigrala več kot tri točke prednosti. Pri Dallasu je delovala naveza Dončić/Daniel Gafford, slovenski as je zbiral asistence, center gostov pa je z metom 3/3 prišel do šestih točk. Na drugi strani parketa je bil strelsko še nekoliko uspešnejši Lauri Markkanen, Finec je tik pred polovico četrtine tudi poskrbel za do takrat najvišje vodstvo domačih pri 19:14. S trojko je po Dončićevi podaji odgovoril Dante Exum.

Luka je zadel oba meta za dve točki, a bil kar štirikrat nenatančen pri poizkusih izza črte. S šestimi doseženimi točkami, tremi skoki in tremi podajami je sedel na klop dobre tri minute pred koncem četrtine.

Dallas je v prvih 12 minutah tekmecu dovolil kar 41 točk. Da prednost ni bila še večja, je poskrbel Tim Hardaway Jr., ki je dosegel 11 točk, s težko trojko ob zvoku sirene pa je Mavs približal na znosnih 37:41.

Slovenski zvezdnik se je na parket vrnil po minuti in pol druge četrtine, kmalu pa je vpisal še četrto in peto asistenco ob zabijanjih Gafforda in P. J. Washingtona, slednji je Dallas približal le na točko zaostanka.

A po minuti odmora je Jazz nanizal šest točk za 52:45. Še naprej je bil nezaustavljiv Markkanen, ta je dosegel že 17 točk.

Zaostanek gostov se je kasneje povečal že na osem točk, a je nato Luka najprej zadel enega od dveh prostih metov, v obrambi ukradel žogo in podelil še dve podaji za zabijanji Derecka Livelyja II. Dallas je prišel na -3.

Markannen je pol minute pred koncem prvega polčasa znova zadel trojko, svojo četrto iz sedmih poizkusov, Dallas je uspel odgovoriti preko Washingtona, ki je zadel za 61:66. Ob tem je Dončić prišel do 10. asistence. Ob slabem metu 3/12 (0/5 trojke) je dosegel 9 točk in zbral še šest skokov.

Luka Dončič | Avtor: Profimedia Profimedia

Tretja četrtina se je začela z Dončićevim košem za dve točki, po treh minutah pa je sledila še njegova prva trojka. Z njo je poskrbel za 70:72.

A s petimi zaporednimi točkami je odgovoril Markkanen, ki pa je takoj zatem sedel na klop. 

Vse se je nato hitro spremenilo. Luka je zadel še eno trojko, Irving pa kar tri. Slovenec se je izkazal tudi z dobrim postavljanjem v obrambi, s tem je izsilil osebno napako v napadu. Dallas je povedel s 86:82. Na voljo je imel tudi nekaj napadov za še višjo prednost, a jih je zapravil. Dončić, ki sta mu do trojnega dvojčka manjkala le še dva skoka (19/8/11), je na klop sedel tri minute in pol pred koncem četrtine.

Utah je takoj izenačil, nato pa tudi povedel z 88:86. Luka se je po minuti že moral vrniti na parket. Izkazal se je predvsem v obrambi, kjer je dvakrat dobro sodeloval pri ustavljanju Markkanena. Ta je prvič izgubil žogo, drugič pa zgrešil met preko Slovenca. Rezultat pred zadnjo četrtino je bil poravnan pri 88:88.

Dončić je najprej prišel do blokade, nato pobral skok v napadu in Dallas popeljal v vodstvo. Ko je po njegovi 12. asistenci na tekmi trojko zadel Irving, so Mavericks povedli s 93:89. Prednost je bila kmalu izničena, domači so namreč nanizali pet točk za +1. 

Ljubljančn je že osem minut pred koncem četrtine prišel do trojnega dvojčka, temu je sledil še njegova 11. ulovljena žoga. Mavericks so sicer po trojki Washingtona povedli s 100:96.

Dallas je v teh trenutkih odlično igral v obrambi, v napadu je štiri točke zapored dosegel Dončić, nato pa je v kotu za novo trojko našel Washingtona. Ta je poskrbel za +11 pri 107:96. Do konca je ostalo še pet minut in pol.

Luka je tri minute kasneje s črte prostih metov prišel še do 28. in 29 točke. Na semaforju se je izpisal izid 113:101. Kmalu je Jason Kidd na igrišče poslal rezerviste. Končalo se je s 115:105.

Ob presenetljivem porazu Phoenixa v San Antoniu, dvoboj je pol minute pred koncem tekme s trojko za 104:102 odločil Jeremy Sochan, je Dallas (42-29) na lestvici prehitel Suns (42-30).

Dončić je ob metu 10/24 (7/12 v drugem polčasu) prišel do 29 točk, za svoj 75. trojni dvojček v karieri, 76 jih je doslej zbral James Harden, pa je zbral še 12 skokov, 13 asistenc, blokado in ukradeno žogo. Irving je vknjižil 27 točk, Washington 16. Z dvojnim dvojčkom (13 točk, 10 skokov) se je izkazal tudi Gafford, ki je zbral tudi 5 blokad.

Pri Utahu je Markkanen zbral 34 točk.

Komentarjev 1
  • Avatar Garancija
    Garancija 07:32 26.marec 2024.

    Če bi pri nas igrali takole,bi tut hodil na tekme

Sorodne novice