Šport > Košarka
5306 ogledov

Luka s četrtim dosežkom v zgodovini lige NBA po številu točk na eni tekmi

Luka Dončić Profimedia
Košarkarji Dallasa so ob neverjetni predstavi Dončića prišli do zmage proti Atlanti s 148:143.

Dallas Mavericks so pred gostovanjem v Atlanti nanizali tri poraze, ob neuspešnih rezultatih pa so padli na osmo mesto v zahodni konferenci. Že celo sezono so neprepričljivi tudi Hawks, ki so bili z razmerjem 18-26 šele deseti na Vzhodu. Pri gostih je znova manjkal Kyrie Irving, ki sta se mu na seznamu poškodovanih pridružila tudi Maxi Kleber in Dwight Powell.

Nov spopad Luke Dončića in Traeja Younga, ki sta bila udeležena v razmenjavi med obema kluboma na večer nabora leta 2018, je boljše odprl slovenski zvezdnik. Ta je že v prvih dveh minutah in pol zbral šest točk, po njegovi prvi asistenci pa je Josh Green poskrbel za vodstvo Dallasa z 11:7. Pri Atlanti so že po štirih minutah vzeli prvo minuto odmora.

Dončić, drugi strelec lige s povprečjem 33.6 točke na tekmo, je s košem v protinapadu in trojko dosegel tudi naslednjih pet točk gostov, v prvi polovici četrtine je tako zbral kar 11 od 16 'pik' Dallasa. 

Kasneje je s košem ob katerem je zahteval še prekršek, a ga ni dobil, začel še daljši niz. Sledil je namreč njegov drugi uspešen met za tri točke, nato pa še lepa akcija s katero je poskrbel za 27:20. Z izjemnim metom iz igre 8/10 je prišel že do 18 točk. 

Ko je sedel na klop, so njegovi soigralci hitro zapravili priigrano, Atlanta pa je četrtino zaključila z delnim izidom 11:0. S tem so domači po koncu četrtine vodili z 31:27. Znova je bilo zelo zanimivo razmerje v številu prostih metov, Hawks so jih imeli na voljo 8, Mavericks 0.

Razlika se je v tem elementu povečala še na začetku druge četrtine, dva prosta meta je za +6 zadel Jalen Johnson. A s trojko je odgovoril Dončić, ki se je vrnil v igro. V njo je z naslednima dvema košema povsem vrnil tudi Dallas.

Poskrbel je, da se je na semaforju izpisal izid 38:37, sam je bil že pri 25 točkah.

Pet minut pred koncem prvega polčasa je Luka že dosegel mejo 30 točk. Njegov met je bil kar 81-odstoten (13/16). Ko je zbral svojo tretjo asistenco ob zabijanju Derecka Livelyja II., so pri Atlanti vzeli 'time-out' ob rezultatu 53:53.

Slabe štiri minute pred zadnjim piskom sirene v drugi četrtini je Dallas prišel do prvih dveh prostih metov, Luka pa do svoje 31. in 32. točke.

Dončić je bil v napadu nezaustavljiv, minuto in pol pred odhodom na glavni odmor pa je prišel še do ukradene žoge. Zagotovil si jo je s skokom 'na glavo'. Sledila je njegova asistenca za koš Livelyja in vodstvo gostov. To ni dolgo zdržalo. Sodniku so Derricku Jonesu Jr. dosodili prekršek v napadu, telo mu je podstavil Clint Capela, košarkar Dallasa pa je na tla padel z velike višine in si poškodoval zapestje.

Mavericks so v zadnji napad krenili z zaostankom dveh točk, storjen je bil prekršek nad slovenskim zvezdnikom, ki je znova zadel oba prosta meta, šest sekund pred koncem četrtine pa je poskrbel za 66:66. Na drugi strani je z metom poizkusil Young, vendar je zgrešil.

Luka je popravil rekord franšize iz Dallasa. Največ točk v enem polčasu je namreč doslej dosegel Dirk Nowitzki, ki je 'štel' do 34, tokrat je Dončić zbral kar 41 točk. K temu je dodal še pet skokov, štiri asistence in ukradeno žogo.

Luka Dončić | Avtor: Profimedia Profimedia

Na začetku tretje četrtine je Slovenec zadel trojko za 69:68, nato je v obrambi hitro prišel še do treh ulovljenih žog. V napadu se mu je z uspešnim metom za tri točke pridružil še Green, Avstralec pa je nato dosegel še koš iz protinapada. Po treh minutah in pol je Dončić z dvema prostima metoma nato poskrbel za 80:74.

Slabih pet minut pred koncem četrtine je Luka s trojko izenačil svoj najboljši dosežek v tej sezoni. Ob rezultatu 92:83 je namreč vknjižil že 51 točk.

Kasneje je zadel še 20. met iz 25 poizkusov, torej je bil znova na 80 odstotkih zadetih metov iz igre, bilo je 98:88. Še naprej je bil nezgrešljiv tudi s črte prostih metov (10/10), prišel je do 57 točk. Slabo minuto in pol pred koncem tretje četrtine je s tem izkupičkom sedel na klop.

Četrina se je kočala z rezultatom 108:102.

Na začetku zadnjih 12 minut se je Atlanta približala na tri točke zaostanka, vendar je s košem in dodatnim prostim metom odgovoril Dončić. S tem je prišel do 60 točk in izenačil svoj najboljši dosežek v NBA karieri. 

A tu se ni ustavljal, v naslednjih dveh napadih sta sledili trojka in koš 'od table' za 116:107. Pri Hawks, kjer je na klopi kot pomočnik Quina Snyderja vse skupaj spremljal tudi nekdanji slovenski selektor Igor Kokoškov, so se serijo Slovenca odločili prekiniti z minuto odmora. Do konca je ostalo še 10 minut.

Strokovni štab domačih se je odločil Dončića pri prenosu žoge večinoma pokrivati z dvema igralcema že na polovici Dallasa. S tem se je količina njegovih metov v veliki meri zaustavila. Luka se je namreč znebil žoge, njegovi štirje soigralci pa so v napadu morali opraviti s tremi tekmeci.

Dončić je do nove točke (66) sicer prišel s črte prostih metov zaradi tehnične napake Garrisona Mathewsa. 

Pet minut in pol pred koncem dvoboja je Tim Hardaway Jr. izenačil najvišjo prednost gostov pri 130:119. Vendar se pri Atlanti niso vdali, sledili sta dve trojki gostiteljev, ki jih je presekala le nova točka Dončića, prvič je zgrešil enega od dveh prostih metov. Štiri minute pred zadnjim piskom sirene je bilo le še 131:127.

A Hardaway Jr. je naposled zadel trojko, po lepi blokadi Livelyja II. pa je Luka ujel žogo na Dallasovi polovici četrtine, stekel v napad in zadel ob prekršku. Z dodatnim prostim metom je postal šele deseti igralec v zgodovini z vsaj 70. točkami na eni tekmi. Poskrbel je za 137:127.

Luka bi lahko še povečal svoj izkupiček, a je nesebično podal do Greena, ki pa je povsem neoviran zgrešil polaganje. Na drugi strani so bili domači uspešni, po novem zgrešenem metu, tokrat Hardawayja, pa se je Atlanta približala le na tri točke zaostanka.

Minuto in 16 pred koncem se je Dončić znova odločil, da bo prepustl met soigralcem ter podal za trojko Danteja Exuma. Po odgovoru domačih je Luka uspešno prodrl pod koš, zadel ob prekršku in nato dosegel še 73. točko. Več sta jih na eni tekmi dosegla le pokojna Wilt Chamberlain (100 in 78) ter Kobe Bryant (81).

Ko je Green 37 sekund pred koncem zadel trojko, je že vse kazalo na zmago Dallasa, ki je povedel s +8. A Hawks so še odgovorili s petimi točkami in se približali na -3. Vse skupaj je bilo odločeno po dveh prostih metih Hardawayja, ki je poskrbel za končnih 148:143.

Dončić je do omenjenih 73 točk prišel z metom 25/33 iz igre. Za dve točki je metal 17/20, za tri 8/13, zadel pa je tudi 15 od 16 prostih metov. V svojo izjemno statistiko je vpisal tudi 10 skokov in 7 asistenc. K zmagi je 21 točk dodal Green, 13 pa Hardaway Jr.

Pri Atlanti je 30 točk in 11 podaj zbral Young, ki je po zadnjem pisku sirene prvi pristopil k Dončiću in mu čestital za zgodovinsko predstavo. Johnson je dosegel 25, Bogdan Bogdanović pa 24 točk.

Komentarjev 6
  • indigokid 19:36 27.januar 2024.

    še enkrat već je srpski slovenac blestelj na neki nepomembni tekmi proti tretjerazredni nba ekipi ... a već od tega ne gre

  • miha.z 08:37 27.januar 2024.

    Dallas z 4im dosežkom bi bil pravi naslov ;)

  • Idioti 03:42 27.januar 2024.

    Če bi tole tekmo vodil Sagadin , ne bi bilo nobenih problemov z rezultatom na koncu . Pa ta Kid ne zna voditi tekme . Povlečt Luko minuto pred odmorom na klop , da se spočije , potem gredo pa ...prikaži več v slačilnico za 15 min .

Sorodne novice