Šport > Košarka
1733 ogledov

Dončić blestel, nato pa popoln 'razpad sistema' pri Dallasu

Luka Dončić Profimedia
Dallas Mavericks so bili v drugem polčasu povsem nemočni, Phoenix je slavil s 132:109.

Košarkarji Dallasa so na zadnjem dvoboju klonili proti najboljšemu moštvu lige NBA v tej sezoni, po Boston Celtics pa jih je na domačem igrišču čakal še obračun z najbolj 'vročo' ekipo Zahoda. V goste so prišli Phoenix Suns, ki so nanizali šest zmag, na lestvici zahodne konference pa so v tem obdobju tudi prehiteli Luko Dončića in njegove soigralce. Suns so bili pred tekmo šesti na Zahodu z razmerjem 25-18, Dallas šele osmi s 24-19.

Med ekipama se je v zadnjih letih razvilo veliko rivalstvo, pred mesecem pa sta tako zaigrali tudi v tradicionalnem božičnem terminu, ko so Mavericks v Arizoni premagali tekmeca s 128:114. Takrat je slovenski zvezdnik v svojo statistiko vpisal kar 50 točk, 6 skokov, 15 asistenc, tri blokade in štiri ukradene žoge. A v zadnjih 30 dneh se je marsikaj spremenilo, po vrnitvi poškodovanih Bradleyja Beala in Jusufa Nurkića je Phoenix zaigral kot prerojen.

Dončićev status pred tekmo je bil sicer vprašljiv, a je po pričakovanjih Slovenec stopil na parket proti starim znancem. Po poškodbi se je v kadru Mavericks znašel tudi Dante Exum, odločitev o nastopu Kyrieja Irvinga, ki si je proti Bostonu lažje zvil prst, pa je padla šele po ogrevanju pred tekmo. Osemkratni udeleženec All-Star tekme ni bil nared.

Dallas je dobro odprl tekmo, dve trojki je zadel Grant Williams, Dončić je dodal koš za 8:2. Sledila je njegova izjemna asistenca za zabijanje Derecka Livelyja II.

Nato se je prvič zaiskrilo. Williamsu je bil dosojena druga osebna napaka nad Kevinom Durantom, ki se je znašel na tleh. Proti Williamsuu je skočil Nurkić in ga odrinil, reagiral je tudi Durant, v manjše prerivanje pa se je vključilo še nekaj košarkarjev. Omenjena trojica si je po ogledu posnetka prislužila tehnično napako.

Luka je ob koncu pete minute poskrbel za 17:9, pred tem je zbral že tri asistence.

A prednost je hitro izginila po treh izgubljenih žogah Derricka Jonesa Jr. Ta je najprej storil osebno napako v napadu, v naslednjih dveh napadalnih akcijah pa mu je žoga po podajah soigralcev pobegnila iz rok. Phoenix se je približal na dve točki zaostanka, nato z nekaj meti za tri točke skušal preiti tudi v vodstvo, a pri tem ni bil uspešen. Dončić je pod svojim košem pobral žogo, potem pa je vpisal asistenco ob košu Tima Hardawayja Jr. za 19:15.

Dve minuti in pol pred koncem četrtine je Luka zadel težko trojko preko Duranta.

V naslednjem napadu je ob prodoru pričakoval dosojen prekršek, ki pa ga ni dobil. Sodniki so dosodili le, da je stopil v avt. V jezi je Slovenec za nekaj časa zadržal žogo, Durant mu jo je poizkušal izbiti. Prišlo je do novega manjšega prerivanja.

Jason Kidd se je odločil Dončića umakniti na klop. V zadnjih dveh minutah četrtine sta po eno trojko nato zadela Hardaway Jr. in Josh Green, Dallas pa je povedel s 34:25. Mavericks so trojke metali kar 7/10, Suns le 2/10.

Tudi drugih 12 minut se je začelo na enak način, meta izza črte sta zadela Hardaway Jr. (3/3 za tri točke) in Dončić (2/3), Dallas je tako prišel do 40:25. Ko je bil Luka naslednjič uspešen pri metu za tri točke, je domača zasedba povedla za +16. Pri Phoenixu so se odločili za minuto odmora.

Dončić je do polovice druge četrtine že vknjižil 19 točk. Pri izidu 51:35 je sedel na klop.

Počitek je trajal le dobro minuto, saj so Suns dosegli štiri točke zapored. Slovenec je takoj odgovoril z novo trojko. A sledil je nov nalet gostov, s sedmimi zaporednimi točkami so se najprej približali na prav toliko točk zaostanka, po dveh izgubljenih žogah Dončića pa so gostje kasneje prišli le na -1. 

Na glavni odmor se je odšlo z rezultatom 58:57. Ob tem je Dončić že po zadnjem pisku sirene dobil tehnično napako zaradi pritožb. Malce pred tem je stopil na nogo Durantu in si zvil gleženj. Zbral je 24 točk, tri skoke, pet asistenc in dve blokadi.

Luka Dončić | Avtor: Profimedia Profimedia

Tretja četrtina se je začela s prostim metom Phoenixa zaradi tehnične napake Slovenca. Suns so izenačili. Nato je pet točk zaporedoma dosegel še Beal, Durant pa je s košem poskrbel za vodstvo gostov s 65:58.

Williams je kmalu dobil drugo tehnično napako in s tem izključitev, sodniki bi morali po njegovem mnenju dosoditi Nurkiću osebno napako v napadu, takoj zatem je tehnično po svojem zabijanju dobil še Jones Jr. Potem ko so bili pri Dallasu nezadovoljni že s sojenjem proti Bostonu, se tudi tokrat v dvorani gledalci s skandiranjem izrazili svojo nestrinjanje s sodniškimi odločitvami.

Kidd je po tekmi z Bostonom dejal, da so igralci ob 'prepiranju' s sodniki povsem izgubili koncentracijo. To se je zdaj ponovilo. Dallas preprosto ni mogel doseči koša, Phoenix pa se je hitro oddaljeval. Po srečni trojki Devina Bokkerja, žoga je dolgo poskakovala po obroču, nato pa padla skozi mrežico, je bilo že 63:78. Kidd je na polovici četrtine iz igre za kratko potegnil Dončića.

Prednost Phoenixa je kasneje narastla že na 21 točk, Dončić je odgovoril z lepo akcijo po kateri pa je zgrešil dodaten prosti met.

Na drugi strani je bil nezaustavljiv Booker, ki je zadeval iz vseh položajev. Košarkarji Dallasa so se preprosto vdali. V napadu je vsak poizkusil z individualnimi akcijami in neizdelanimi meti, njihova obramba pa je bila katastrofalna. Četrino je Dallas sicer zaključil s šestimi zaporednimi točkami za 78:100.

Booker je v tretji četrtini dosegel 22 točk, celotna domača ekipa pa 20. Suns so četrtino dobili s kar 42:20.

Luka Dončić | Avtor: Profimedia Profimedia

Po treh minutah zadnje četrtine se je razlika zmanjašala na 16 točk. Dončić je nanizal pet točk, ob tem je zbral tudi dva skoka in dve podaji. Suns so posegli po 'timeoutu'.

Po minuti odmora so gostje zapravili svoj napad, Mavericks pa so tako imeli priložnost, da se še bolj približajo. A pri tem niso bili uspešni, na drugi strani pa je znova zadeval Booker, ki se je vrnil v igro. Postajalo je jasno, da do preobrata ne bo prišlo. Slabih pet minut pred koncem je Booker z novo trojko poskrbel za vodstvo s 117:94.

Kidd je pomahal z belo zastavo in na parket poslal rezerviste. Preostalo je le še čakanje na končni rezultat. Ta je bil 109:132.

Dončić je ob metu 11/24 (4/11 trojke, 8/12 prosti meti) zbral 34 točk. K temu je dodal še 8 skokov, 9 asistenc, ukradeno žogo in dve blokadi. Izgubil je pet žog. Hardaway Jr. je zbral 17 točk, Jaden Hardy 11.

Booker je z metom 17/23 dosegel 46 točk, 20 jih je k zmagi dodal Beal.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice