Šport > Košarka
22 ogledov

Mesec in pol pred EP na sestanku nikogar z MOL

princ Edward, Sophie, obisk, Ljubljana Saša Despot
Na sestanku predstavnikov občin in prirediteljev evropskega prvenstva (EP) v košarki, ki ga bo septembra gostila Slovenija, spet ni bilo srečanja predstavnikov Mestne občine Ljubljana in podjetja Eurobasket 2013.

Košarkarska zveza Slovenije (KZS) in slovenske občine se v skladu z načrti pripravljajo na septembrsko evropsko prvenstvo, je po sestanku predstavnikov občin in prirediteljev EP v sredo zagotovil državni sekretar Aljuš Pertinač. A na sestanku so manjkali predstavniki Ljubljane, pred kratkim pa so prav med Mestno občina Ljubljana (MOL) in KZS nastala večja trenja.

Pertinač je pojasnil, da je pristojno športno ministrstvo sklicalo sestanek, da ugotovi, kako potekajo priprave na EP in ali morata ministrstvo ali vlada do septembra postoriti še kaj.

Vsi odgovorni na dopustu

"Vsi deležniki sestanka so se strinjali, da gre za dogodek nacionalnega pomena, in vsi so pripravljeni storiti prav vse, da bi bilo prvenstvo najboljše doslej in da bi gledalci in obiskovalci imeli čim boljši vtis o prvenstvu," je bil uvod v srečanje z mediji, na katerem je Pertinač zagotovil, da organizacija teče po načrtih in da bodo objekti za EP pravočasno nared; rezervacije kažejo, da bo obisk navijačev dosegel načrtovane okvire.

Novinarska vprašanja pa so razkrila, da mesec in pol pred prvenstvom ostaja nerešena vrsta zadev. Znani zaplet med MOL in KZS, kjer so očitki o neizpolnjenih obljubah leteli predvsem s strani KZS na MOL, se vsaj v javnosti ni premaknil, saj so na MOL, tako Pertinač, vsi odgovorni na dopustu, zato se nihče ni udeležil današnjega sestanka.

Lahko bi nastali zapleti

V nadaljevanju je Pertinač razkril, da prireditelji EP nimajo podpisanih pogodb s polovico občin. Jasno je, da je težava z MOL, po neuradnih podatkih pa naj bi manjkal tudi podpis Kopra, saj je Pertinač med vrsticami razkril, da so pogodbe podpisane s Celjem in Jesenicami, a vseeno nakazal, da je za izjave pristojna KZS.

Pravnoformalno tudi mesec in pol pred prvenstvom niso urejeni odnosi v slovenski organizaciji EP in Pertinač priznava, da bi lahko tik pred prvenstvom nastali zapleti, ne s samo izvedbo tekmovanja, temveč bi bile lahko ob nadaljevanju nesporazuma katere od dejavnosti v izvedbi ogrožene.

Prvotni načrti precej drugačni

Ni skrivnost, da je pri dogovarjanju med KZS in občinami nerešeno vprašanje finančnega prispevka občin, ki bodo gostile EP. Prvotni načrti prirediteljev EP, ki so nameravali od občin gostiteljic EP zaslužiti približno tri milijone evrov, so se precej spremenili.

Najprej naj bi v projektu sodelovalo pet občin, tudi Ptuj in Novo mesto, ki naj bi plačale ta sredstva, pozneje se je v projekt vključilo Celje, ki je dobilo slovensko predtekmovalno skupino, a so tam že v uvodu jasno povedali, da tako imenovane kotizacije ne bodo plačali. Ko je Ljubljana dobila še predtekmovanje v Tivoliju, se je število občin plačnic s prvotnih pet zmanjšalo na tri.

Pertinač k temu dodaja, da je vendarle dosežen sporazum med KZS in občinami. Vprašljiv je le še način, kako naj se dogovor uresniči v praksi, a na ministrstvu pričakujejo, da bodo ustrezni dogovori uresničeni v kratkem. Ustrezna zagotovila so, tako Pertinač, dobili tudi z MOL.

Komentarjev 1
  • Žurnalček 16:44 17.julij 2013.

    Ker ni bilo EB 2013 na sestanek in javno promocijo , brez da bi sestanek na kakršen koli način prej odpovedali , ampak so MOL enostavno nategnili , se sprašujem, zakaj bi sedaj morala MOL še hoditi na kakšne sestanke ...prikaži večke z neresnim podjetjem oz. združbo. Pri Zokiju je pa tkole ; A si , al pa nisi . Pika . Naj bodo srečni , da ne dobijo odpovedi uporabe Stožic in Tivolija. S kakšnimi poslovnimi nekulturneži in ordinerji deluje in operira EB 2013 , je pa stvar KZS in M za šport , ne pa MOL-a . Komu so sploh zaupali organizacijo se morajo vprašati na Ministrstvu in KZS , predno se sprašujejo zakaj Mol-a ni bilo na sestanek. Gospodje , EP 2013 očitno vodijo KMETAVZARJI , s katerimi MOL ne želi imeti več opravka . Sami se sebe vprašajte , ne pa da se čudite MOL-u . .In prav je tako . Zoki odjebi jih !