Šport > Košarka
535 ogledov

Slovenci garali do zadnjih sekund za zmago nad Kitajci

Žiga Samar Profimedia
Slovenski košarkarji so z veliko truda v zaključku uvodnega pripravljalnega obračuna pred svetovnim prvenstvom v Aziji vendarle strli odpor trdoživih Kitajcev.

Slovenska moška košarkarska reprezentanca je na uvodni pripravljalni tekmi pred največjim letošnjim tekmovanjem, svetovnim prvenstvom v Aziji konec avgusta in v začetku septembra, danes v Celju premagali Kitajsko s 75:73 (17:17, 31:36, 47:54).

Reprezentanca je priprave začela prejšnji teden v Celju in Laškem, po današnji uvodni tekmi pa se bo preselila v Ljubljano. Prvi teden treningov so Slovenci zaokrožili s prvim tekmovalnim testom, Kitajce pa so na koncu po zaostanku večji del tekme le premagali.

Na seznamu Sekulića so v prvem delu priprav Jaka Blažič, Saša Ciani, Jakob Čebašek, Žiga Dimec, Zoran Dragić, Gregor Glas, Gregor Hrovat, Urban Klavžar, Aljaž Kunc, Miha Lapornik, Blaž Mahkovic, Jordan Morgan, Aleksej Nikolić, Bine Prepelič, Klemen Prepelič in Žiga Samar. Luka Dončić, Vlatko Čančar in Mike Tobey se bodo reprezentanci pridružili v Ljubljani.

Slovenski selektor je tekmo začel s peterko Samar, Blažič, Lapornik, Morgan in Mahkovic. Po nekoliko nervoznem uvodu in nekaj napakah ter lahkih točkah tekmecev izpod koša so Slovenci večji del uvodne četrtine lovili Kitajce.

V nadaljevanju prvega polčasa je Kitajska tudi zaradi številnih slovenskih napak in boljšega skoka (ob polčasu 24-11, na koncu 32-41) prvič prišla do konkretnejšega vodstva (33:23). Domača vrsta je skušala razliko na hitro zmanjšati tudi s trojkami, ki pa sprva niso stekle. Nato sta Klemen Prepelič in Urban Klavžar le poskrbela za zmanjšanje zaostanka, toda Kitajci so tudi končnico polčasa odigrali dobro.

Prednost so v tretji četrtini ob še vedno ne najbolj razpoloženih Slovencih spet povečali na deset, toda pozneje so domači le nekoliko bolje ustavljali tekmece pod košem, zadeli nekaj trojk in se dvakrat približali na -3. A tudi spet dovolili Kitajski, da se razigra, tako da se je tudi ta del končal z vodstvom tekmecev.

Zadnja četrtina je le prinesla želeno podobo Slovenije. Boljša obramba, ukradena žoga in koš Gregorja Glasa ter trojki Glasa in Samarja sta pomenili vodstvo 57:54.

Sledila je tesna končnica s pritiskom Kitajske in še vedno preveč napakami Slovenije, ki pa se je reševala s trojkami: Miha Lapornik in Blažič sta poskrbela za 71:69 v zadnji minuti, Lapornik je nato zadel še eno, Kitajsko pa je dokončno strl Prepelič s črte prostih metov.

Najboljša strelca pri domači reprezentanci sta bila Klemen Prepelič z 20 in Žiga Samar z 12 točkami.

Slovenci bodo še dve prijateljski tekmi igrali doma. Po današnji bosta še dva dvoboja v Stožicah, 2. avgusta proti Grčiji in 8. avgusta proti Hrvaški. Zadnji test pa bo v Tokiu, kjer se bo 19. avgusta pomerila z Japonsko.

Slovenija bo na SP v predtekmovanju igrala v skupini F, prva tekma jo čaka 26. avgusta proti Venezueli.

* Dvorana Zlatorog, gledalcev 3000, sodniki: Španič, Pipan, Smrekar (vsi Slovenija).
* Slovenija: Klavžar 5, Samar 12, K. Prepelič 20 (8:10), Blažič 7 (2:5), Kunc 3, Lapornik 6, Morgan 8, Mahkovic, Ciani, Dimec 4 (4:6), B. Prepelič, Glas 10.
* Kitajska: Hu Mingxuan 5, Zhao Jiwei 3 (1:2), Zhao Rui 13 (4:4), Zhou Peng 4 (1:4), Zhou Qi 16 (4:8), Yu Jiahao 2, Sun Minghui 1 (1:2), Cui Yongxi 8 (1:2), Hu Jinqiu 12, Zhu Jinlong 5, Fu Hao 2, Zhang Zhenlin 2.
* Prosti meti: Slovenija 14:21, Kitajska 12:25.
* Met za tri točke: Slovenija 13:35 (Prepelič 4, Lapornik 2, Samar 2, Klavćar, Blažič, Kunc), Kitajska 5:20 (Mingxuan, Rui, Peng, Yongxi, Junlong).
* Osebne napake: Slovenija 29, Kitajska 27.
* Pet osebnih: Yongxi (40.).

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.