Šport > Košarka
1375 ogledov

Slovenci z odmevnim skalpom do ključne zmage v lovu na Eurobasket

Slovenija - Izrael
1/35
Anže Petkovšek Kvalifikacijska tekma za EP 2025 med Slovenijo in Izraelom v dvorani Bonifika v Kopru.
Slovenska košarkarska reprezentanca je z dvema zmaga v prvem ciklusu kvalifikacij naredila velik korak k uvrstitvi na evropsko prvenstvo 2025. V Kopru je po Ukrajini danes ugnala še Izrael z 88:79 (8:20, 40:37, 65:53).

Košarkarji Slovenije so v dvorani Bonifika v Kopru prišli še do druge zmage na prvih dveh tekmah v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2025. Po uvodnem uspehu proti Ukrajini so po zmagi proti Izraelu z 88:79 z eno nogo že med 24 udeleženci eurobasketa, ki bo znova potekal v štirih državah.

Poleg Ukrajine in Izraela je v slovenski skupini še Portugalska, s katero se bo Slovenija srečala v letošnjem novembrskem ciklusu kvalifikacij, na evropsko prvenstvo na Cipru, Poljskem, Finskem in v Latviji pa se bodo uvrstile prve tri reprezentance. Slovenija si je tako po dveh zmagah proti na papirju najtežjima tekmecema že po prvih dveh tekmah več ali manj zagotoviti pot na evropsko prvenstvo.

Slovenija - Izrael | Avtor: Anže Petkovšek Kvalifikacijska tekma za EP 2025 med Slovenijo in Izraelom v dvorani Bonifika v Kopru. Anže Petkovšek

Izbranci Aleksandra Sekulića, ki so se v primerjavi z lanskim svetovnim prvenstvom v Aziji tokrat morali znajti brez Luke Dončića, Zorana Dragića in Gregorja Glasa, v zadnjem trenutku pa je odpadel tudi prvi organizator igre Aleksej Nikolić, so sicer katastrofalno vstopili v tekmo, saj je Izrael povedel s kar 16:2, potem ko je Slovenija zgrešila svojih prvih 11 metov za tri točke, prvo četrtino pa je dobil z izidom 20:8. Nato pa so naši fantje v drugi četrtini strnili vrste, veliko svežine je v igro vnesel mladi Leon Stergar, tudi po zaslugi njegovih dveh trojk pa so Slovenci Izraelce na 29. točki ujeli ter polčas celo dobili z rezultatom 40:37, potem ko so v drugi četrtini dosegli kar 32 točk.

Izrael je v tem delu deloval kot razbita vojska, kar so Slovenci izkoristili tudi v nadaljevanju, ko so prišli do dvomestne prednosti ter tretjo četrtino dobili s kar dvanajstimi točkami prednosti 65:53. Izraelu igra še kar ni stekla in Slovenija je tekmo suvereno pripeljala do konca. Potem ko je sicer sredi zadnje četrtine vodila že za 16 točk, je v samem zaključku le nekoliko popustila ter dovolila nasprotniku, da je nekoliko lepotno olepšal poraz ter na koncu izgubil "le" za devet točk.

Slovenija - Izrael | Avtor: Anže Petkovšek Kvalifikacijska tekma za EP 2025 med Slovenijo in Izraelom v dvorani Bonifika v Kopru. Anže Petkovšek

Izraelce je poleg poraznega skoka (48:33 za Slovenijo) pokopal predvsem katastrofalen met za tri točke in neverjetno slabo izvajanje prostih metov. Na celi tekmi je Izrael zadel vsega 5 trojk (16 %) v primerjavi s slovenskimi 12 (30 %), medtem ko so iz črte prostih metov dosegli le šest točk iz 15 poizkusov (40 %).

Prvi strelec Slovenije je bil znova kapetan Klemen Prepelič. Ukrajini je nasul 30 točk in izenačil svoj strelski rekord v reprezentanci, proti Izraelu pa se je izkazal z 21 točkami, znova pa je odlično poveljeval slovenskemu napadu tudi s 7 asistencami. Sledila sta mu Mike Tobey, ki je z 20 točkami in 12 skoki vpisal dvojni dvojček, in Gregor Hrovat s 16. Izkazal se je tudi komaj 23-letni Leon Stergar, ki je v igro vsakič vnesel novo energijo in opravil odlično delo v obrambi, obenem pa dosegel 8 točk brez zgrešenega meta.

Slovenija - Izrael | Avtor: Anže Petkovšek Kvalifikacijska tekma za EP 2025 med Slovenijo in Izraelom v dvorani Bonifika v Kopru. Anže Petkovšek

Med odličnim navijaškim vzdušjem v dvorani Bonifika v Kopru in dobri igri Slovenije je v tretji četrtini na svoj račun prišlo do par deset protestnikov oziroma članov Solidarnostnega odbora za svobodno Palestino, ki so z nekaj transparenti in zastavami Palestine poskrbeli za delo varnostnikov. Podporo slednji so pred tekmo izrazili tudi pred dvorano.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Idioti 22:01 25.februar 2024.

    Smrt cionistom , smrt izraelu !

Sorodne novice