Šport > Košarka
3 ogledov

Smoki še šestič zapored

Matjaž Smodiš je po večmesečni rehabilitaciji končno stopil na igrišče. (Foto: R Žurnal24 main
Na Final Fouru v Berlinu bo spet zaigral tudi Matjaž Smodiš, ki se lahko že pohvali s tremi naslovi evropskega prvaka. Tudi zanj pa je zaključni turnir Evrolige nekaj posebnega.
 
 

Očitno so v klubu sklenili, da si s svojimi predstavami zaslužim na parketu voditi ekipo, sam pa zaradi tega ne čutim dodatnega pritiska.

Matjaž Smodiš

 
Kako menite, da se bo razpletel Final Four?
Seveda si ga želimo osvojiti še enkrat, zavedamo pa se, da to ne bo lahko. V Berlinu bodo res nastopili štirje velikani evropske košarke. Menim, da bo to eden najbolj izenačenih zaključnih turnirjev in pričakujem tudi takšne tekme. Na obeh polfinalnih dvobojih bodo o zmagovalcu odločale malenkosti. Barcelona bo verjetno poskušala igrati svojo hitro igro. Če nam bo uspelo zaustaviti njihove protinapade ter pick and roll igro, verjamem v našo zmago. Mi smo zelo dobro obrambno moštvo in to bomo skušali izkoristiti. Se je pa težko pripraviti na Barcelono, ki ima veliko odličnih igralcev in zaradi tega imajo veliko kombinacij pri postavitvah petork.

Ettore Messina odlično sodeluje s Smodišem. © SPS

 
To je že vaš šesti zaporedni nastop na zaključnem turnirju. Je vsak nekaj posebnega?
Igranje na Final Fouru je vselej nekaj posebnega. Vsak je zgodba zase. Gre za drugačno okolje, vsako leto so druge ekipe, druge poškodbe, druge zgodbe ... Izkušnje iz prejšnjih let mi pomagajo, da vem kako se je treba v določenih trenutkih obnašati, kaj je dobro za ekipo in kaj ni. Vsakič pa je poseben občutek nastopiti med najboljšo četverico Evrolige.

Vse tri dosedanje evropske naslove ste osvojili skupaj s trenerjem Ettorejem Messino. Kaj menite o njem in kako to, da ste se v vseh teh letih tako dobro ujela?
Menim, da je eden najboljših trenerjev na svetu, sigurno pa v Evropi. Je izjemen učitelj in tudi zelo dobra oseba zunaj igrišča. Prepričan sem, da imam srečo, da sem v svoji karieri naletel na njega. Zakaj imava tako dobro sodelovanje? Ne vem. Morda zato, ker se je že v prvi najini skupni sezoni pojavilo medsebojno zaupanje. Že v prvi sezoni sva osvojila pomembno lovoriko in je bilo nadalnje delo še toliko lažje.

Ste prvi neruski kapetan CSKA. Čutite morda zaradi tega dodaten pritisk?
Ne, saj ne razmišljam o tem, da bi moral zaradi tega narediti kaj posebnega. Igral bom tako kot sem do zdaj. Prav zaradi tega sem bil izbran za kapetana. Očitno so v klubu sklenili, da si s svojimi predstavami zaslužim na parketu voditi ekipo, sam pa zaradi tega ne čutim dodatnega pritiska.

Erazem Lorbek se je ob pomoči Matjaža Smodiša v CSKA odlično znašel. © EPA

 
V tej sezoni ste precej spremenili ekipo. Kako bi primerjali lansko moštvo, ki je osvojilo naslov evropskega prvaka, in zdajšnjo?
Lanski CSKA je bil krona šestletnega dela Dušana Ivkovića in Ettoreja Messine. Lani so se pokazale vse izkušnje igralcev, ki so vrsto let nastopali skupaj. Igrali smo čvrsto in pametno košarko. V tej sezoni se je precej reči spremenilo in kar nekaj časa smo potrebovali, da se je vse poklopilo in je vsa zadeva začela delovati. Ne bom rekel, da zdaj briljiramo v igri, vendar smo na visokem nivoju in se lahko kosamo z vsakim tekmecem. To pa je tudi najbolj pomembno.

Se tudi v tako velikem klubu kot je CSKA pozna gospodarska kriza?
Seveda. Tudi pri nas so plače že zamujale. Zaenkrat pa vseeno še vse poteka dokaj normalno. Ne ve pa se kaj nas čaka v prihodnji sezoni. Zaenkrat nam o tem
tudi nič ne povejo. Tako kot v drugih klubih lahko le čakamo.

Med sezono ste tudi sami imeli kar nekaj težav s poškodbami. Kako se počutite zdaj?
Vse je pod kontrolo. Ne počutim se ravno najboljše, saj so nekateri problemi vselej prisotni. Treba jih je le držati pod kontrolo. Zaenkrat se počutim dobro,
večjih problemov nimam.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.